Logo image
Logo image

Rakkauden 5 kieltä

4 minuuttia
Rakkautta voi ilmaista eri tavoin. Mikä on sinun rakkauden kielesi? Onko jokaisella ihmisellä oma rakkauden kielensä? Tässä artikkelissa esittelemme viisi rakkauden kieltä, ja saat tietää mikä niistä on sinun.
Rakkauden 5 kieltä
Viimeisin päivitys: 15 kesäkuuta, 2021

Mitkä ovat rakkauden kielet? Vai onko olemassa vain yksi rakkauden kieli? Onko rakkaus universaalia? Pohdimme vastauksia muun muassa näihin kysymyksiin, sekä esittelemme viisi rakkauden kieltä.

Ihmiset ovat luoneet teorioita ja puhuneet rakkaudesta monia, monia vuosia. Rakkaudesta ei voi kuitenkaan tehdä mitään lopullista päätelmää. 

Yksi henkilö, joka on omistanut elämänsä rakkauden tutkimiselle, on Gary Chapman. Hän on avioneuvoja, joka on kirjoittanut viidestä rakkauden kielestä. Kirjassaan The Five Love Languages: How to Express Heartfelt Commitment to Your Mate hän analysoi erilaisia tapoja, joilla ihmiset ilmaisevat rakkautta.

Vaikka jokainen henkilö antaa ja vastaanottaa rakkautta omalla tyylillään ja tavallaan, useimmat ovat sitä mieltä että rakkaus on hyvin tärkeässä osassa elämää. Chapmanin mukaan pariskunta voi paremmin löytää yhteyden, kun kumpainenkin osapuoli löytää oman rakkauden kielensä.

5 rakkauden kieltä

Chapman väittää, että monesti pariskuntien osapuolet eivät ymmärrä toisiaan tai he puhuvat kuin eri kieltä, koska he puhuvat eri rakkauden kieltä.

Hän myöskin toteaa, että ihminen usein antaa rakkautta samalla tavalla kun hän itse haluaisi sitä saada. Tästä syystä Chapman ehdottaa, että ihmisten tulisi tunnistaa rakkauden eri kielet, tunnistaa sitten omansa ja sitä kautta ymmärtää myös muiden kieliä.

Some figure
Joskus kumppanit kommunikoivat keskenään eri tavoin, mikä saattaa johtaa konflikteihin.

1. Vahvistavat sanat

Tämä on yksi tärkeimmistä rakkauden kielistä. Sanat, joita sanot kumppanillesi halutessasi näyttää hänelle kuinka paljon arvostat häntä tai kuinka tärkeä hän on, voivat olla joskus spontaaneja ja toisinaan harkittuja.

Jotta sanat olisivat uskottavia, niiden pitää olla aitoja, vilpittömiä ja perustua omiin tunteisiisi tai ajatuksiisi. On myös tärkeää, ettet oleta kumppanisi tietävän mitä tunnet häntä kohtaan. Tunnistaminen ja varmistaminen auttavat vahvistamaan parisuhdetta.

Varmista, ettei sanomasi asiat ole vain tyhjiä sanoja. On hyvä muistaa, että teot kertovat enemmän kuin sanat. 

2. Laatuaika on yksi rakkauden kielistä

Koska nykypäivän yhteiskunnassa multitaskingia pidetään hyveenä ja älypuhelin on kädessä 24 tuntia vuorokaudessa, on entistä tärkeämpää viettää laatuaikaa silloin kun sitä tarvitaan. 

Usein saattaa olla niin, että et esimerkiksi sosiaalisessa tilanteessa keskity toisen ihmisen kuulumisiin täysin. Tämä johtuu siitä, että et ole silloin täysin läsnä. Tästä syystä aikaa tulisi mitata laatuna eikä määränä. Omista aikaasi ainoastaan kumppanillesi, kuuntele häntä ja vietä hetkiä hänen kanssaan.

3. Lahjat

Lahjat ovat yksi Chapmanin määrittelemistä rakkauden kielistä. Hänen mukaansa itse lahjalla ei niinkään ole merkitystä, vaan sillä vaivalla jonka lahjan antaja on nähnyt lahjan etsimisen ja ostamisen eteen.

Monet kuitenkin kyseenalaistavat sanan “lahja”, sillä vaikka parisuhteessa annettaisiin paljon lahjoja ja kaikki materiaaliset tarpeet tyydyttyisivät, ei se välttämättä ole vastavuoroista tai ilmennä molemminpuolista kiinnostusta.

Ehkäpä tässä mielessä oikea sana olisi “ele”. Kun huomioit ja olet kiinnostunut tietämään kumppanisi mieltymyksistä, saatat innostua ostamaan hänelle jotakin, mikä eroaa täysin siitä että ostaa lahjan vastahakoisesti.

Tämän suhteen on tärkeää löytää tasapaino, eivätkä asiat saisi korvata toisia. Monesti suositellaan myös kokemusten antamista lahjoina.

4. Palvelusten tekeminen

Tällaisia ovat kaikki sellainen toiminta, jossa autat toista ja teet hänelle palveluksen. Tästä esimerkkinä vaikka ruuan vieminen äidille, koska tiedät hänen tulevan töistä myöhään kotiin ja tiedät hänen olevan hyvin väsynyt.

On myös hyvä olla selvillä siitä, mitkä teot ovat palveluksia toiselle ja mitkä teot kuuluvat tasa-arvoiseen parisuhteeseen. Esimerkiksi keittiön siivoaminen ei ole palvelus, mikäli kumppanisi on tehnyt päivällisen.

5. Fyysinen kosketus

Suukko, halaus, taputus olalle, silittäminen… Erilaiset eleet ilmaisevat arvostusta, kumppanuutta ja tukea. Toiset ihmiset ovat fyysisempiä kuin toiset ja kaipaavat enemmän läheisyyttä. Toiset taas arvostavat enemmän henkilökohtaista tilaansa.

Jokainen ilmaisee tai vastaanottaa rakkautta itselleen mielekkäällä tavalla, ja onkin tärkeää löytää balanssi kaikkien rakkauden kielten välillä. On myös tärkeää olla tietoinen siitä kielestä, jolla sinulle läheinen ihminen ilmaisee rakkautta. Tällä tavoin on jokaiselle helpompaa kommunikoida omaa kiintymystään.

Some figure
Vaikka lahjojen antaminen onkin rakkauden teko, se ei saa olla tyhjä ele vaan sen pitää oikeasti merkitä jotakin.

Rakkaus on muutakin kuin romanttista rakkautta

On hyvä muistaa, että rakkaus kehittyy aitojen ihmisten välille. Sen sijaan että suuntaisit rakkautta ihannemielikuviin tai stereotyyppeihin, sinun tulee suunnata sitä ihmiseen, jonka kanssa olet.

Kukaan ei ilmaise rakkauttaan ainoastaan yhdellä tavalla, vaan sen osoittamisessa sekoittuvat monet rakkauden kielet. On myös hyvä pitää mielessä, että ihmissuhteet ja ihmiset muuttuvat ajan myötä, ja on tärkeää olla tietoinen näistä muutoksista.

Rakkauden ilmaisun tapoja ei tarvitse sekoittaa romanttiseen rakkauteen. Rakkauden kuuluisi olla molemminpuolista ja perustua kunnioitukseen.

Rakkaudella ei ole juurikaan tekemistä romanttisen rakkauden myyttien kanssa, eikä niistä ole mitään hyötyä, vaan pikemminkin aiheuttavat paineita ja turhautumisia vaatimuksillaan, odotuksillaan sekä uskomuksillaan. Parisuhde vaatii aikaa, kärsivällisyyttä, tietämystä ja runsaasti kommunikointia. Tässä voi auttaa se, että tunnet oman rakkauden kielesi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Eguiluz, L. R. (2006) Las parejas funcionales que perduran en el tiempo En A. Roizblatt (Ed.), Terapia familiar y de pareja (pp. 517-530). Santiago de Chile: Editorial Mediterráneo.
  • Gottman, J. y Silver, N. (2006). Siete reglas de oro para vivir en pareja. Buenos Aires: Editorial Sudamericana S.A.
  • Chapman, Gary. The five love languages: How to express heartfelt commitment to your mate. Moody Publishers, 2009.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.