Kuinka ehkäistä tekstariniskaa

Tekstariniska ilmenee oireina, jotka liittyvät suoraan älypuhelimen käyttöön. Sen pääasiallinen oire on niskakipu. Lue aiheesta lisää alta.
Kuinka ehkäistä tekstariniskaa

Viimeisin päivitys: 11 elokuuta, 2020

“Tekstariniska” tunnetaan myös muun muassa nimillä “kännykkäniska” tai “someniska”. Termeillä viitataan tämän niskavaivan yleiseen aiheuttajaan: kännyköiden käyttöön. Älypuhelinten ja muiden elektronisten laitteiden käytön yleistyessä siitä on tullut tavallinen vaiva. Tässä artikkelissa kerromme, kuinka voit ehkäistä tekstariniskaa.

Tämä oireyhtymä ilmenee kivuliaina niskaoireina. Kipu alkaa tavallisesti niskan alueelta ja leviää hartioihin ja selkään. Myös päänsärkyä voi esiintyä. Vaikka suurin ongelma tässä on kipu, lääkärit ovat varoittaneet myös muista näiden laitteiden aiheuttamista häiriöistä jo jonkin aikaa. Näihin kuuluvat näytön valolle altistumisesta peräisin olevat ongelmat ja toistuvien liikkeiden aiheuttamat nivelvauriot.

Tämä vaiva vaikuttaa eniten nuoriin, sillä tämä väestöryhmä käyttää mobiililaitteita pidempiä aikoja. Mutta ottaen huomioon, että maailmassa on noin kolme miljardia kännykänkäyttäjää, tälle vaivalle altistuu valtava määrä ihmisiä.

Tekstariniska on yleisesti tunnustettu vaiva, vaikka se ei vielä kuulukaan kansainväliseen tautiluokitukseen. Sen voisi sanoa olevan eräänlainen niskakivun muoto tai toisinaan myös huimausoireyhtymä. Tässä nimenomaisessa tapauksessa niskakipu johtuu pään asennosta.

Tekstariniskan aiheuttajat

Taustalla piilevä ongelma tässä vaivassa on pään asento, joka liittyy suoraan kännykän käyttöön. Se, mikä kivun kuitenkin loppujen lopuksi aiheuttaa, on pään epänormaali kallistus pitkiä aikoja.

Kun pää on suorassa eli normaalissa, neutraalissa asennossa, sen kohdistama paino selkärankaan on noin 5 kiloa. Tämän verran kallo yleensä painaa. Kun päätä siis kallistaa eteenpäin, niska joutuu kannattelemaan enemmän painoa. Jo pelkkä 45 asteen kallistus lisää niskan kannattelemaa painoa merkittävästi.

Liika kännykän käyttö aiheuttaa tekstariniskaa
Liiallinen mobiililaitteiden käyttö on yksi tekstariniskan pääasiallisista aiheuttajista.

Ongelma on se, että tästä tulee paheneva tapa. Mitä enemmän puhelinta käyttää, sitä suurempi on kallistuskulma jota puhelimella kirjoittamiseen ja lukemiseen käytetään. Tämä tapahtuu vähitellen ja huomaamatta.

Entäpä tietokoneet?

Kännyköiden käytön aikana päätä kallistetaan enemmän kuin tietokonetta käytettäessä. Tutkijat ovat havainneet myös sen, tietokoneella pään sivuttaissuuntaista kallistusta on vähemmän ja hartioita kohotetaan vähemmän.

Ergonomistit (ihmiset, jotka tutkivat ryhtiä ja sen vaikutusta ihmisten terveyteen) käyttävät riskin arvioinnissa RULA-asteikkoa. Päivittäinen kännykän käyttö antaa tuloksen 6, joka merkitsee hyvin korkeaa riskiä.

Mikä on ihanteellinen asento älypuhelinta käytettäessä?

Kuten mihin tahansa toimintoon, johon liittyy jokin tietty asento, kännykänkin käyttöön löytyy terveempiä tapoja. Hyvään ryhtiin älypuhelinta käytettäessä liittyy kolme pääkohtaa, joiden avulla voit ehkäistä tekstariniskaa:

1. Pidä pää neutraalissa asennossa eli nollan asteen kulmassa.

2. Pidä aina kännykkää pitelevä käsi silmien korkeudella, jotta et pakota päätäsi kallistumaan alaspäin.

3. Lepuuta niskaasi tietyin väliajoin ja vaihtele asentoa.

Koska tekstariniska liittyy myös jatkuvaan tietokoneen käyttöön, yllä olevat suositukset pätevät myös siihen. Pidä siis pää nollan asteen kulmassa myös tietokoneella ollessasi. Nosta näyttö silmien korkeudelle ja pidä taukoja säännöllisin väliajoin.

Tekstariniskaa voi ehkäistä venyttelyllä
Niskakipua voi syntyä myös istuttaessa pitkään huonossa ryhdissä tietokoneella.

Kuinka ehkäistä tekstariniskaa

Tekstariniskan ehkäisemiseksi ei tarvita mitään äärimmäisiä toimenpiteitä. Tässä joitakin perussuosituksia, jotka voit ottaa käyttöön heti:

  • Laske puhelin käsistäsi. Pidä taukoa näytön tuijottamisesta, erityisesti kännykän, ja anna silmiesi ja niskalihastesi rentoutua.
  • Venyttele. Liikuttele päätäsi ympäri ja venytä niskalihaksia silloin, kun et käytä elektronisia laitteita. Voit venytellä myös yläraajoja rentouttaaksesi niskaasi vieläkin enemmän.
  • Kohota käsivarret ja käytä tukia. Pidä näytöt silmien korkeudella, jotta saat pidettyä pääsi neutraalissa asennossa. Tarkista puhelinta pitelevän käsivarren asento ja säädä työpöydän korkeudetta.
  • Säädä näytön kirkkautta. Näytön kirkkaus voi ylirasittaa silmälihaksia, ja tämä on yhdistetty niskajumeihin.
  • Älä käytä puhelinta sängyssä. Ihmiset yleensä lukevat ja tarkastavat viestejään sängyssä. Tämä asento on täysin luonnoton, koska joudut pitämään käsivarret kohotettuina, ylirasittamaan silmiä ja kannattelemaan niskaa ilman kunnon tukea.

Ota yhteyttä lääkäriin, jos sinulla on tekstariniskan aiheuttamaa niskakipua. Lääkäri voi antaa lähetteen fysioterapiaan ja määrätä särkylääkettä kivun lievittämiseksi väliaikaisesti. Tekstariniskasta ei tarvitse huolestua, mutta on aina parempi pyrkiä ehkäisemään sitä.

 


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Chronic Conditions Team. Text Neck: Is Smartphone Use Causing Your Neck Pain? Healthessentials. 2015.
  • Cuéllar J, Lanman T. “Text neck”: an epidemic of the modern era of cell phones?. The Spine Journal.2017;17:901-902.
  • Mössle T, Kleimann M, Rehbein F, Pfeiffer C. Media use and school achievement–boys at risk? Br J Dev Psychol. 2010;28:699–725.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.