Logo image
Logo image

Helikopterivanhemmuus

3 minuuttia
Helikopterivanhemmuus vaikuttaa suuresti lapsen kehitykseen, koska se vaikuttaa hänen itsetuntoonsa, varsinkin siinä vaiheessa kun hänen on kohdattava todellinen maailma. Jatka lukemista selvittääksesi, kuinka välttää tämä haitallinen vanhemmuustyyli.
Helikopterivanhemmuus
Kirjoittanut Ana Luzardo
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

On normaalia haluta auttaa omia lapsia kaikella tavalla. Helikopterivanhemmuus, kuten psykologiassa sitä kuvataan, on kuitenkin epäterve käyttäytymismalli.

Hypervanhemmuus tekee lapsista “täydellisiä”, koskemattomia olentoja. Se vie heidän velvollisuutensa ja puutteensa sekä riistää heiltä itsenäisyyden.

Jatka lukemista saadaksesi lisätietoja tästä käsitteestä!

Mitä helikopterivanhemmuus on?

Tämä vanhemmuustyyli tarkoittaa käytännössä lasten liiallista valvontaa. Tämä vanhemmuustyyli pyrkii saada lapset olemaan huippuosaajia melkein missä tahansa toiminnassa.

Kuten voit kuvitella, lapsista tulee statussymboleita vanhemmilleen, ja nämä ilmoittavat lapsensa kaikenlaisiin koulun ulkopuolisiin aktiviteetteihin antaakseen heille etulyöntiaseman elämässä.

Nämä lapset osaavat soittaa ainakin yhtä musiikkiinstrumenttia, ovat hyviä missä tahansa urheilulajissa ja saavat täydellisiä arvosanoja. Heidän on myös noudatettava päivittäin tiukkoja aikatauluja saavuttaakseen vanhempiensa asettamat standardit.

Helikopterivanhemmat valvovat ja kiinnittävät liikaa huomiota lastensa elämään saadakseen heidät menestymään elämässä ja antaakseen heille mahdollisuuksia, joita vanhemmilla itsellään ei lapsuudessa ollut. Lasten toiminta on siis tärkein asia maailmassa. He eivät ainoastaan ​​suojele lapsia liikaa, vaan ratkaisevat kaikki heidän ongelmansa.

Termi “helikopterivanhemmuus” viittaa siihen, miten nämä aikuiset kiertävät jatkuvasti lastensa ympärillä ja hallitsevat heidän elämäänsä. Höyrylaivavanhemmat puolestaan ​​ottavat lastensa elämän haltuunsa ”heidän omaksi parhaakseen”. Hypervanhemmuus käsittää nämä kaksi ylisuojelevaa vanhemmuustyyliä.

Some figure
Helikopterivanhemmuus on ylisuojelun muoto, johon liittyy vaatimus siitä, että lapsi on ylpeyden aihe ja statussymboli.

Helikopterivanhemmuuden seuraukset

Tällaisella vanhemmuustyylillä on vaikutuksia lapsen kehitykseen. Tunnetuin osa sitä on se, että nämä vanhemmat kasvattavat lopulta omahyväisiä aikuisia, koska he jatkuvasti liioittelevat lastensa saavutuksiaan.

On muitakin seurauksia, tässä muutamia niistä:

1. Kehityksen tukahduttaminen

Lasten on käsiteltävä konflikteja elämänsä alkuvaiheessa, jotta he ymmärtäisivät ympäröivän maailman.

Hypervanhempien lapset joutuvat kuitenkin harvoin kohtaamaan konflikteja, koska vanhemmat eivät anna heidän tehdä asioita itsenäisesti. Itse asiassa he ratkaisevat jokaisen ongelman ja tekevät lapsista riippuvaisia ​​olentoja. Nämä lapset kasvavat ilman ponnistelukykyä, eikä heillä ole koskaan aikaa leikkiä.

2. Pelkojen ja turvattomuuden luominen

Hypervanhempien lapset ovat kauhuissaan ja täynnä epävarmuutta heti, kun heidän on kohdattava maailma yksin. Tämä johtuu siitä, että he eivät ole koskaan kokeneet elämää sellaisenaan.

Tämä on haitallista. Yksi hypervanhempien peloista on, että heidän lapsensa ovat onnettomia ja heillä ei ole ystäviä. Tästä syystä se on paradoksinen vanhemmuustyyli.

3. Alhainen turhautumisen sietokyky

Turhautuminen tarkoittaa mahdottomuutta tyydyttää tarve tai halu. Hypervanhemmuuden ominaisuus on, että lasten ei tarvitse kokea turhautumista, pelkoa ja huolta.

Hypervanhemmat eivät sano “ei” lastensa toiveille tai pyynnöille, ja yrittävät aina miellyttää heitä suojelemalla heitä liikaa.

Turhautumisen rajoittaminen nuorena tekee heistä nuoria ja aikuisia, jotka eivät siedä sitä sitten työssä tai koulussa. Itse asiassa nämä ihmiset ovat yleensä järkyttyneitä siitä, etteivät he saa sitä mitä he haluavat, koska he ovat tottuneet saamaan kaiken haluamansa kotona lapsuudessa.

Ihmiset, joilla on heikko turhautumisensietokyky, reagoivat vihalla, aggressiivisuudella tai vetäytymisellä, kun he eivät saavuta tavoitettaan. Vanhempien on ymmärrettävä, että turhautumisen käsitteleminen on tärkeää terveen emotionaalisen kehityksen kannalta.

Some figure

4. Stressaantuneet perheet

Perhe stressaa liikaa, kun vanhemmat kantavat valtavan taakan lasten toiminnassa, antavat heille kaiken mitä nämä haluavat ja suunnittelevat kaikki aktiviteetit, joihin heidän on myös kuskattava lapsensa.

Kuinka estää helikopterivanhemmuus?

Paras tapa välttää hypervanhemmuutta on ymmärtää tehneensä virheen ja luopua tästä vanhemmuustyylistä. Ensimmäinen askel on antaa lapselle hänen ikänsä mukaan tarvitsema itsenäisyys, kuten omien vaatteiden ja lelujen järjestäminen sekä joidenkin päätösten tekeminen.

Perheen on jätettävä suunniteltu lapsuus syrjään. Sinun on annettava lapsen olla yksin jossakin toiminnassa, josta hän nauttii ja on hyvä, jotta hän voi löytää kykynsä ja kiinnostuksenkohteensa. Anna hänen tehdä virheitä ja epäonnistua – hänen ei tarvitse olla täydellinen!

Lisäksi älä yritä ratkaista ongelmia hänen puolestaan. Se vain vahingoittaa hänen itsetuntoaan pitkällä tähtäimellä ja saa hänet tuntemaan itsensä epäpäteväksi, kun asiat eivät suju.

Lasten on opittava olemaan epätäydellisiä ihmisiä. He kohtaavat todellisuuden, kun he lentävät maailmaan ja ymmärtävät, että elämä ei ole niin ruusuista kuin heidän vanhempansa antoivat ymmärtää.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Villareal L. Del modelo “mueble” al modelo “altar” Consecuencias de la paternidad helicóptero. Plataforma editorial. Disponible en http://www.ampapoveda.com/wp-content/uploads/2018/05/Nota-de-Prensa-HIPERPATERNIDAD-de-Eva-Millet-Plataforma-Editorial-2016.pdf
  • Crespo K. La sobreprotección en niños y niñas de edad preescolar. 2016. Universidad de Cuenca. Disponible en https://dspace.ucuenca.edu.ec/bitstream/123456789/25677/1/tesis.pdf
  • Millet Eva. Hiperniños ¿Hijos perfectos o hipohijos?. 2018. Disponible en https://educado2.files.wordpress.com/2018/02/introducciocc81n-de-hipernincc83os.pdf
  • Servicio de Psicología. Tolerancia a la frustración. Disponible en: http://www.tucole.net/alicia/documentos/toleranciafrus.pdf

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.