Vinkkejä perheen yhteiseloon karanteenin aikana

Kotona pysyminen pistää todennäköisesti perheiden yhteiselon koetukselle. Tiettyjä vinkkejä noudattamalla rauhan voi saada taas vallitsemaan kodissa. Kehotamme tutustumaan niihin tämän päivän artikkelissa.
Vinkkejä perheen yhteiseloon karanteenin aikana
Isbelia Esther Farías López

Kirjoittanut ja tarkastanut filosofi Isbelia Esther Farías López.

Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Rauhan ja harmonian ylläpitäminen karanteenin aikana ei ole mikään helppo tehtävä. Tämä pätee erityisesti silloin, kun koko perheen on jaettava samat tilat keskenään määrittelemättömän pitkän ajan. Epävarmuudet, tunteiden vuoristorata, kodin säännöt ja uudet suojatoimenpiteet eivät tee siitä yhtään helpompaa. Sujuva yhteiselo perheessä on nyt tärkeämpää kuin koskaan, mutta se on myös helpommin sanottu kuin tehty. Tässä artikkelissa jaamme vinkkejä perheen yhteiseloon karanteenin aikana.

Karanteenin aikana perhettä on arvostettava ja vaalittava. Perhe on muutakin kuin geenejä, jotka yhdistävät meidät samassa taloudessa asuviin henkilöihin. Jotkut tutkimukset määrittelevät perheen seuraavasti:

Yksilöiden liitto, jotka jakavat keskenään yhteiselon elämänmittaisen projektin, jossa he muodostavat voimakkaita kuuluvuuden tunteita sekä voimakkaita ja läheisiä ihmissuhteita, vastavuoroisuutta ja riippuvuutta, muodostaen henkilökohtaisen sitoumuksen jäsenten välillä.

Mutta tämä näkymä muuttuu, kun näiden jäsenten on pysyttävä kotona yhteisen edun nimissä. Vaikka se olisikin heidän omaksi parhaakseen, tämänhetkiset olosuhteet voivat johtaa väärinymmärryksiin ja jännitteeseen.

Uusi työ- ja opiskelutapa – nyt kotoa käsin – sekä television, lasten leikkien ja keittiön meteli… Kaikki nämä tekijät ovat valtava kestävyyskoe jokaisen talouden kaikille perheenjäsenille. Mitä voimme tehdä edistääksemme perheen yhteiseloa karanteenin aikana?

Vinkkejä perheen yhteiseloon karanteenin ajaksi

Vielä jokin aika sitten elämämme oli enimmäkseen nopeatempoista. Mutta nykyinen tilanne on ravisuttanut maata jalkojemme alla, pakottaen muutoksia joilla on valtava vaikutus perhe-elämään.

Jaetun ajan ja paikan kontekstissa meidän on järjestettävä aikaa koulutöille, lasten kuuntelemiselle, läheisyyden tarjoamiselle vanhemmille perheenjäsenille, pelkojen rauhoittamiselle ja tehdäksemme parhaamme näiden olosuhteiden ylipääsemiseksi.

Millaisia vaihtoehtoja meillä sitten on selviytyä tästä ajanjaksosta ilman, että se vaikuttaisi haitallisesti perhe-elämään? Seuraavissa kappaleissa jaamme mielenkiintoisia vinkkejä perheen yhteiseloon karanteenin aikana.

1. Pitäytykää aikataulussa

Säännöllinen aikataulu auttaa tekemään perheen yhteiselosta sujuvampaa
Pitäytyminen säännöllisessä aikataulussa kotonakin auttaa varmistamaan, että jokainen perheessä saa tarvitsemansa määrän unta.

On tärkeää ylläpitää samaa aikataulua kuin ennen karanteenia. Tällä tarkoitamme sitä, että mennään nukkumaan tavanomaiseen aikaan, herätään ajoissa jne. Näin unirytmi ei mene sekaisin. Kunnon yöunet auttavat kaikkia perheessä pysymään paremmalla tuulella joka päivä.

2. Laatikaa rutiinit

Rutiinit ovat ratkaiseva tekijä perheen yhteiselon kannalta karanteenin aikana. On erittäin tärkeää varata aikaa leikille, lasten koulutöille ja omille sekä kumppanin töille tarvittaessa. Kun kaikki perheessä antavat tälle tukensa, tämä on mahdollista.

3. Vinkkejä perheen yhteiseloon: pelkojen rauhoittaminen

Uutiset ovat nyt täynnä tragedioita… koronaviruksen leviäminen, lukemattomat kuolemat… ja nämä ongelmat ovat erityisen vaikeita lapsille ymmärtää. On tärkeää kuunnella lapsia ja nimetä jokainen heidän kokemansa tunne. Voit jopa rohkaista perheen pienimpiä piirtelemään tai maalaamaan käsitelläkseen tunteitaan. Vanhempien lasten ja aikuisten voi olla kannattavaa pitää päiväkirjaa.

Tämä ajanjakso on vaikea lapsille, koska he eivät välttämättä pääse näkemään kavereitaan, leikkimään muiden lasten kanssa, lähtemään kouluun jne. Meidän on pysyttävä mahdollisimman rauhallisina, sillä näin voimme tukea muita perheenjäseniä. Yksi tapa tehdä tämä on hakeutua oikeiden lähteiden luo saadaksemme viimeisimmät tiedot aiheesta. Pitäydy luotettavissa sivustoissa, kuten Maailman terveysjärjestön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tiedoissa.

4. Siteiden vahvistaminen

Karanteeni on loistava tilaisuus vahvistaa perhesiteitä. Nyt kannattaakin laittaa sivuun puhelimet, läppärit ja muut laitteet. Korvatkaa ne lautapeleillä, korttipeleillä ja muilla perheen yhteisillä puuhilla.

5. Käsitelkää erimielisyydet

Erimielisyydet on hyvä käsitellä ajoissa
On tärkeää tunnistaa ne asiat, jotka aiheuttavat jännitettä perheenjäsenten välillä. Jos ne käsittelee ajoissa, tilanne ei räjähdä käsiin.

Ärsyyntyminen ja erimielisyydet vaikeuttavat perheen yhteiseloa karanteenin aikana. Tästä syystä on tärkeää tunnistaa jännitteen aiheuttajat ja käsitellä ne oikealla tavalla. Mitä paremmin onnistutte pitämään erimielisyydet hallinnassa, sitä helpompaa kaikilla on.

6. Välttäkää ahdistuksen lähteitä

Ahdistuksen vähentäminen tällä hetkellä on erittäin tärkeää, erityisesti mitä tulee päivittäisten uutisten seuraamiseen. Voit omistaa jonkin verran päivittäisestä ajasta uutisten lukemiselle, mutta siirry sitten toiseen puuhaan. Kuten jo mainitsimme, pitäydy luotettavissa lähteissä ja rajoita aikaasi sosiaalisessa mediassa. Rauhallisena pysyminen on ratkaiseva tekijä sen kannalta, että koko perhe tulee hyvin toimeen keskenään.

7. Pitäkää yllä myönteistä kommunikaatiota

Myönteinen kommunikaatio on ensisijaisen tärkeää mitä tulee tämänhetkisen tilanteen ympärillä vellovaan pelkoon. Jokaisen perheessä on saatava ilmaista ja muotoilla huolensa ja kysymyksensä. Tämä on kaikenikäisten perheenjäsenten oikeus, joten muista ottaa mukaan myös lapset ja vanhukset.

8. Vinkkejä perheen yhteiseloon: oppikaa kuuntelemaan

Jokaisen perheenjäsenen tulisi saada äänensä kuuluviin ja voida ilmaista tunteensa ja mielipiteensä. Jos joku ilmaisee pelkoa, vihaa tai turhautumista, älä syyllistä häntä siitä. Meidän on opittava kuuntelemaan toisiamme rakastavasti. Tämä tilanne on vaikea jokaiselle.

9. Kunnioittakaa toistenne tilaa

Jos joku perheessä tarvitsee hieman aikaa yksin, antakaa hänelle se mahdollisuus. Teidän ei tarvitse viettää jokaista hetkeä kaikkina päivinä tehden yhdessä asioita. Jotkut ihmiset haluavat mieluummin testata kykyjään pärjätä yksin, ja sitä on kunnioitettava.

Tämänhetkiset olosuhteet eivät ole normaaleja, tyypillisiä tai tavanomaisia… tämä on uutta meille kaikille. Näin ollen parasta, mitä voimme tehdä kotona, on ylläpitää positiivista asennetta. Pidetään katse tulevaisuudessa pysyen varmoina siitä, että nämä vaikeudet ovat pian ohi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Baequero Brenes, A. R. (2014). Convivencia en el contexto familiar: un aprendizaje para construir cultura de paz. Actualidades Investigativas En Educación.
  • Beck Gernsheim, E. (2004). La reinvención de la familia. En busca de nuevas formas de convivencia. Revista de Derecho Privado. Nueva Serie.
  • Niska, K., Snyder, M., & Lia-Hoagberg, B. (1998). Family Ritual Facilitates Adaptation to Parenthood. Public Health Nursing.
  • Zaldívar D. (2004). Funcionamiento familiar saludable. In Infomed.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.