Koronaviruksen aiheuttama pelko: kuinka hallita tunteita

Koronaviruksen aiheuttama pelko on kasvava todellisuus ympäri maailmaa, kun yhä useammat ihmiset panikoivat. Kuinka voimme hallita tunteitamme? Opi pitämään pelko hallinnassa tämän artikkelin vinkeillä.
Koronaviruksen aiheuttama pelko: kuinka hallita tunteita

Viimeisin päivitys: 22 toukokuuta, 2020

Koronaviruksen aiheuttama pelko on saamassa otetta maailman väestöstä. Maailman terveysjärjestön julistettua taudin pandemiaksi epävarmuus on alkanut asettua ihmisiin. Tällä hetkellä taudin keskus on Euroopassa, vaikka virus leviää myös muualla maailmassa nopeaa vauhtia.

Tästä syystä useimmissa maissa on otettu käyttöön tiukat suojatoimenpiteet tartuntojen määrän hidastamiseksi. Vaikka nuorilla ja perusterveillä ihmisillä sairaus ei yleensä aiheuta vakavia komplikaatioita, suuri kuolleisuusriski on olemassa vanhemmilla ja heikentyneen immuunijärjestelmän omaavilla ihmisillä.

Taudin oireita on yskä, kuume ja hengenahdistus. Viimeisin oire on yleensä vaikeampi yllä mainituissa riskiryhmissä. Tämän lisäksi myös ahdistuksen ja pelon tunteet kasvavat ihmisten keskuudessa. Nämä tunteet ovat valtaamassa väestöä erityisesti Italiassa ja Espanjassa, jossa on julistettu hätätila ja ulkonaliikkumiskielto.

Tilannetta on paljon vaikeampi hallita pelokkaana ja ahdistuneena. Tästä syystä jaamme joitakin tärkeitä neuvoja koronaviruskriisin aiheuttamien tunteiden hillitsemiseksi.

Mitä koronaviruksen aiheuttama pelko saa aikaan?

Koronaviruksen aiheuttama pelko on kasvanut väestössä. Tämä pelko on johtanut muun muassa turhiin ostoksiin ja perusteettomaan syrjintään.

Koronaviruksen leviämisen seurauksena kotikaranteenia on suositeltu monissa maailman maissa. Tämän toimenpiteen tarkoituksena on pysäyttää viruksen leviäminen ihmisten välillä. Ihanteellisesti ulos tulisi lähteä vain tarpeen vaatiessa, kuten hoitaakseen ruoka- ja lääkeostokset tai mennäkseen töihin, tämäkin vain jos se on ehdottoman välttämätöntä.

Karanteeni on nostanut esiin monia ongelmia. Iso määrä ihmisiä on päättänyt palata kotimaahansa junalla, lentokoneella tai muilla keinoin, mikä on nostanut koronaviruksen leviämisen riskiä.

Monet muut ihmiset taas ovat tehneet paniikkiostoksia ruokakaupoissa varautuakseen eristäytymiseen. Näiden valtavien ja tarpeettomien ostosten seurauksena monet tuotteet ovat lähes loppuneet kauppojen hyllyiltä päivien ajaksi. Esimerkiksi Yhdysvalloissa koronaviruksen aiheuttama pelko on jopa lisännyt käsiaseiden hankintojen määrää.

On vaikea todella käsittää, mitä kaikkea pelko ja ahdistus voivat saada meidät tekemään. Tässä siis joitakin tärkeitä neuvoja, joiden avulla hallitset näitä tunteita ja tämänhetkistä tilannettasi tehokkaasti.

Kuinka käsitellä pelkoa?

On melko todennäköistä, että nykyisen kriisin vuoksi tunnet jännitystä, pelkoa ja kenties jopa paniikkia. Tätä ei helpota jatkuva uutispommitus, ja sinun saattaa olla vaikea ajatella mitään muuta.

On myös varsin normaalia hätääntyä mistä tahansa pienestä oireesta luullen sitä koronavirustartunnaksi. Jotkut ihmiset hakeutuvat päivystykseen, kun todellisuudessa pelko on vain saanut heidät tulkitsemaan oireitaan väärin tai jopa liioittelemaan niitä omassa mielessään.

Tämän lisäksi päiväjärjestyksen muuttuminen ja kaiken tekeminen kotoa käsin voi olla melko haastavaa. Etätöiden tekeminen, liikunta kotona ja jopa sosiaalinen kanssakäyminen voi olla hyvin ongelmallista. Monet asiat voivat kuitenkin auttaa selviytymään tästä.

Koronaviruksen aiheuttama pelko: tunteiden hallinta

Koronaviruksen aiheuttama pelko lievittyy pitämällä yhteyttä läheisiin
Koronaviruksen aiheuttaman pelon edessä on järkevää pysyä yhteydessä kaukana asuviin läheisiin.

Ensiksi kannattaa yrittää pysyä kiireisenä. Selkiytä mielesi aika ajoin ja yritä ajatella jotakin mikä ei liity koronavirukseen. Hyväksy tilanteen aiheuttama pelko tai ahdistus; näissä tunteissa ei ole mitään väärää.

Ihanteellista olisi myös hakea tukea läheisistä. Jos asut yksin, pyri soittamaan usein perheelle tai ystäville. Voit myös kokeilla videopuheluita. Mikä tahansa tapa, jolla saat rakkautta ja tukea, on hyväksi.

Suhtaudu varauksella lukemiisi tietoihin koronaviruksesta

Kaikki uutiset eivät ole täysin luotettavia, eikä kaikki tieto ole oikeaa. Pyri hankkimaan tietoa luotettavista ja tieteellisistä lähteistä sekä olemaan objektiivinen ja realistinen. On myös täysin turhaa maalailla piruja seinille.

Mahdollisiin oireisiin tulee kiinnittää huomiota, mutta olematta pakkomielteinen. Noudata terveysviranomaisten hygienia- ja ehkäisyohjeistuksia. Älä kapinoi niitä vastaan, sillä kaikki ohjeistukset on annettu omaksi parhaaksesi.

Pidä yllä positiivista asennetta koko tilannetta kohtaan. Tietoisuus vaarasta ei tarkoita sitä, että sinun täytyisi olla negatiivinen tai liioitella vaaroja. Tunteiden hallinta ja pelon hillitseminen auttavat selviytymään, ja pystyt myöhemmin katsomaan taaksepäin ylpeänä siitä, kuinka hoidit tilanteen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.