Mikä on rakkauden ja pakkomielteen ero?
Rakkaus on tunne, joka on niin intensiivinen, että joskus se lähtee hallinnasta. Se muuttuukin joskus salakavalasti kehittyväksi pakkomielteeksi. Mikä on rakkauden ja pakkomielteen ero?
Ei ole helppoa tunnistaa sitä, että olet pakkomielteen vanki etkä oikeasti rakastunut.
Tämän vuoksi haluammekin tällä kertaa kertoa eräitä tärkeimmistä eroista rakkauden ja pakkomielteen välillä. Lue lisää ja voit nähdä selkeämmin mitä elämässäsi tapahtuu, mikäli joskus löydät itsesi tilanteesta, jossa pohdit mikä on rakkauden ja pakkomielteen ero.
Rakkauden ja pakkomielteen ero
Sairaus nimeltään rajoittamisen halu
Silloin kun tulet pakkomielteiseksi toisen ihmisen suhteen, tapahtuu seuraava asia: rakennat suhteenne ympärille muurin, jonka ylitse ei voida päästä.
Tämä sulkeutuneisuus kuitenkin hukuttaa. Näin tapahtuu siksi, että suuren osan ajasta haluat hallita aivan kaikkea. Tämän tuloksena olet sitten lopulta täynnä epäilyksiä ja hätää sen sijaan, että suhde olisi rento ja voisit nauttia siitä.
Rakkaus on tätä vastoin asia, johon kuuluu rehellisyyden arvostaminen.
Pakkomielteisyys ja itsetunto
Kun ihmisestä tulee rakkautensa kohteen suhteen pakkomielteinen, tällä on tekemistä huonon itsetunnon kanssa. Meiltä puuttuu tällöin jotakin, eli tarvitsemme sellaista, mitä meillä ei ole. Siten alamme olla pakkomielteisiä parisuhteen toisen osapuolen suhteen.
Älä kuitenkaan kadota sitä kuka olet, sillä et tarvitse toista ihmistä täydentämään itseäsi. Olet jo täysi ihminen.
Kun on kyse rakkaudesta, tässä ei ole kyseessä se, että joku toinen täyttää sinut. Tällöin toinen ihminen on sinulle vain lisä.
Rakkauteen kuuluu hyväksyminen
Jos käy niin että pari eroaa, tulee aina eteen kivun aikakausi. Se täytyy käydä läpi. Ennemmin tai myöhemmin kuitenkin ihminen tulee hyväksymään todellisuuden.
Pakkomielteiden osalta tämä ei kuitenkaan päde. On kipua, mutta ihminen ei voi päästää siitä irti. Hän pysyy sidottuna tai vangittuna, ja usein tässä tilanteessa ei välttämättä päästä hyväksyntään asti, ellei ihminen mene terapiaan.
Pakkomielteisen rakkauden kohdekin on ihminen
Tämä on tietysti itsestään selvä fakta, mutta kun on kyse pakkomielteestä, asia ei kuitenkaan ole näin selkeä.
Näissä tilanteissa toinen ihminen on kuin palanen omaisuutta. Hän on jotakin, joka kuuluu sinulle. Tällä on se tarkoitus, että toinen voi antaa sinulle jotakin sellaista, jota sinulla itselläsi ei ole.
Sydämessäsi ajattelet toista “velvoitettuna”, ja koet että et voi elää ilman häntä. Tämän tarpeen vuoksi kyseinen ihminen lakkaa olemasta ihminen, ja hän muuttuukin omaisuudeksi.
Kun puhutaan sen sijaan rakkaudesta, tilanteeseen kuuluun toisen osapuolen huomioon ottaminen. Toinen voi tällöin nauttia oikeuksistaan – hän voi nauttia vapaudestaan.
Pyrkimys manipuloida
Joskus parisuhteessa käy niin, että yhdellä alkaa kiinnostus vähentyä toista osapuolta kohtaan.
Jos on kyse rakkaudesta, tämä tekee surulliseksi, mutta lopulta tehdään kuitenkin päätös ja hyväksytään suhteen päättyminen eron kautta.
Jos on sen sijaan kyse pakkomielteestä, näin ei käy. Tällöin asiaa käytetään aseena toista vastaan. Näin tehdessään ihminen yrittää saada toisen osapuolen tuntemaan itsensä syylliseksi siitä, että tämä ei enää ole yhtä kiinnostunut kuin ennen.
Viestinnän tärkeys
Viestintä ja empatia ovat perustavanlaatuisia asioita jokaisen terveen pariskunnan kohdalla. Tämä auttaa yleisesti ottaen asioita menemään sujuvasti.
Jos suhteessa on kuitenkin pakkomielteisyyttä, viestintää ei ole. Sen sijaan on pelkoa siitä, että toinen pakenee tai lähtee parisuhteesta.
Tämän vuoksi ihminen teeskentelee, että mikään ei ole pielessä. Hän esittää että asiat ovat hyvin, jotta ei joutuisi kohtaamaan tilanteen suurta ongelmallisuutta.
Oletko itse ollut suhteessa, jossa toisen “rakkaus” on ollut tällaista? Tai oletko itse uskonut että rakastat, kun kyse onkin itse asiassa ollut pakkomielteestä?
Ihmiset jotka muuttuvat liian pakkomielteisiksi parisuhteissaan, tulevat lopulta saamaan hyvin suuria haavoja. Heidän tarpeensa eivät tule täytetyiksi, ja mikäli jossakin vaiheessa kaikki muuttuu, heistä tulee täysin holtittomia. He eivät anna kenenkään muuttua tai tulla erilaisiksi. He ovat antaneet kaikkensa toisen osapuolen vuoksi.
Tällaisessa tilanteessa oleva ihminen on unohtanut oman itsensä, ja siksi ainoa ratkaisu onkin oman itsen löytäminen uudelleen.
Nyt kun tiedät mikä on rakkauden ja pakkomielteen ero, mitä mieltä olet asiasta? Oletko itse ollut sellaisessa parisuhteessa, jossa rakkaus on rakkauden sijasta ollut pakkomiellettä?
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.