Logo image
Logo image

Mikä on Zenkerin divertikkeli ja miten sitä hoidetaan?

2 minuuttia
Zenkerin divertikkeli on harvinainen tila, mutta se voi olla erittäin hankala. Lue lisää täällä.
Mikä on Zenkerin divertikkeli ja miten sitä hoidetaan?
Kirjoittanut Mariel Mendoza
Viimeisin päivitys: 13 maaliskuuta, 2023

Zenkerin divertikkeli on pullistuma alanielussa. Se on yleisin ruokatorven divertikkeli, ja se on saanut nimensä saksalaiselta patologilta Zenkeriltä, joka julkaisi katsauksen 22 tapauksesta vuonna 1874.

Zenkerin divertikkelin esiintyvyys on erittäin alhainen, korkeintaan 0,11 % maailmanlaajuisesti, ja se on yleisempi miespuolisilla vanhemmilla aikuisilla. Se on yleensä oireeton, mutta jos se oireilee, se vaatii kirurgisen väliintulon.

Miten Zenkerin divertikkeli syntyy?

Zenkerin divertikkeliä pidetään propulsiivisena divertikkelinä. Se johtuu nielun limakalvon ja submukoosin työntymisestä nielun takaseinämän suhteellisen heikon alueen läpi, jota kutsutaan Killianin kolmioksi. Tämä lihasheikkous sijaitsee nielun ylemmässä kolmanneksessa, jossa nielu liittyy ruokatorveen.

Vaikka sen syytä ei tunneta, sen tiedetään liittyvän sisäiseen paineeseen, joka esiintyy nielemisen aikana, yhdessä nielun hauraan alueen läsnäolon kanssa.

Oireet

Some figure
Kasvaessaan Zenkerin divertikkeli voi aiheuttaa nielemisvaikeuksia.

Aluksi Zenkerin divertikkeli on oireeton tai potilaalla on vain lieviä oireita, kuten kroonista kurkkukipua. Kasvaessaan divertikkeli alkaa täyttyä ruoalla ja tämä aiheuttaa oireita: yleisin oire on nielemisvaikeudet (dysfagia).

Siihen liittyy ei-hapan ruoan pulauttelu, kuolaaminen, närästys ja pahanhajuinen hengitys (halitoosi). Voi myös esiintyä dysfoniaa tai käheyttä, joka johtuu äänihuulia hermottavan hermon osallistumisesta, niskakipua, rintakipua, oksentelua, kroonista yskää, tukehtumisen tunnetta, niskamassan esiintymistä ja painonpudotusta.

Zenkerin divertikkelistä voi tulla monimutkainen tila. Bronkiaalinen aspiraatiokeuhkokuume on yleisin komplikaatio. Harvempia komplikaatioita ovat verenvuoto, hengitysteiden tai välikarsinan perforaatio, haavaumat, divertikulaaripussin infektio tai ruokatorven puristus.

Tutustu tähänkin: 9 luontaishoitoa kurkkukipuun ja äänen käheyteen

Zenkerin divertikkeli on yleisin divertikkelimuoto

Zenkerin divertikkeli, vaikka sitä pidetään niin sanotusti vääränä divertikkelinä, koska se tulee vain limakalvon ja submukoosin kanssa, on yleisin divertikkeli ja edustaa 52-82 % kaikista tapauksista.

Nimi tulee saksalaiselta patologilta Friedrich Albert Von Zenkeriltä. Yhdessä Von Ziemssen kanssa hän kuvasi sen yksityiskohtaisesti vuonna 1878, vaikkakin tohtori Abraham Ludlow oli kuvannut sen jo paljon aiemmin, vuonna 1769.

Se on yleisempi vanhempien miesten keskuudessa, 70. ja 80. iän välillä. Esiintyvyys vaihtelee 0,01 – 0,11 % ja se on enimmäkseen oireeton.

Zenkerin divertikkelin diagnoosi

Some figure
Jos Zenkerin divertikkeliä epäillään, tehdään esofagogrammi.

Zenkerin divertikkelin diagnoosia varten tarvitaan esofagogrammi. Esofagogrammi tai “bariumröntgenkuva” koostuu ruokatorven fluoroskopisesta tutkimuksesta kontrastivärillä.

Muita menetelmiä, kuten manometriaa ja pH-tutkimusta, voidaan käyttää määrittämään, onko divertikkelissä epänormaali nielemislihasvaste tai gastroesofageaalinen refluksi. Esofagoskopiaa ei suositella perforaatioriskin vuoksi.

Diagnoosi vahvistetaan bariumradiografialla. Siinä näkyy nielemisprosessi ja todetaan divertikkelin olemassaolo, joka on kaulan toisella puolella, yleensä vasemmalla.

Saatat olla kiinnostunut tästäkin: Gastroesofageaalinen refluksi: oireet ja hoito

Kirurginen hoito

Kun Zenkerin divertikkeli on oireeton, se ei vaadi hoitoa. Jos se taas kasvaa, täyttyy ruoalla ja alkaa ilmetä oireita, hoito on kirurginen väliintulo.

Tällöin voidaan suorittaa joko avoin leikkaus tai endoskooppinen leikkaus. Molemmissa divertikkeli poistetaan tai leikataan, samoin kuin nielulihas.

Zenkerin divertikkeliä tulee aina epäillä nielemisvaikeuksien yhteydessä

Zenkerin divertikkeliä tulee epäillä oireiden perusteella, ja se on vahvistettava bariumesofagogrammilla. Sen pitäisi olla ensimmäinen epäilty sairaus, joka suljetaan pois iäkkäillä potilailla, joilla on nielemisvaikeuksia.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.