Jäikö kalanruoto kurkkuun? Näin poistat sen

Jäikö kalanruoto kurkkuun? Kyseessä on erittäin ärsyttävä ongelma, joka voi johtaa vakaviin komplikaatioihin. Oletko valmis kuulemaan lisää? Jatka siis lukemista!
Jäikö kalanruoto kurkkuun? Näin poistat sen
Leidy Mora Molina

Tarkistanut ja hyväksynyt: sairaanhoitaja Leidy Mora Molina.

Viimeisin päivitys: 20 lokakuuta, 2022

Kalan syöminen voi aiheuttaa riskin, sillä kalanruoto voi jäädä kurkkuun. Ruodot ovat teräviä ja voivat siten aiheuttaa vahinkoa elimistössä. Tästä syystä ravintolakokit yleensä yrittävät poistaa kaikki ruodot ennen kalan valmistamista. Jotkut ruodot ovat kuitenkin niin pieniä, että niitä ei helposti huomaa.

Kalanruodon juuttuminen kurkkuun on melko yleinen onnettomuus, varsinkin lasten ja psykiatrisista sairauksista kärsivien aikuisten keskuudessa. Tutkimukset paljastavat, että kalanruoto voi siirtyä muihinkin kudoksiin ja juuttua kiinni joihinkin elimiin.

Toimi siis tämän artikkelin ohjeiden mukaan, mikäli kalanruoto jää kurkkuun.

Miltä kalanruoto kurkussa tuntuu?

Kun kurkkuun joutuu vieras esine tai asia, henkilö kokee välittömästi epämukavia oireita. Oireiden vaikutus lisääntyy, kun vieras esine on kooltaan suhteellisen iso. 

Tässä joitakin pääasiallisia oireita:

 • Dysfagia ja odynofagia eli nielemisvaikeus ja -kipu
 • Vieraan esineen tunne kurkussa
 • Raju yskiminen
 • Kurkun kutina tai pistely
 • Terävä kipu kaulassa, jos kalanruoto on mennyt kudoksen läpi
 • Lisääntynyt syljen tuotanto
 • Hemoptyysi eli veriyskä

Millaisia seurauksia kalanruoto kurkussa voi aiheuttaa?

On mahdollista, että kalanruoto vain menee alas ruokatorveen juuttumatta kiinni mihinkään. Se voi kuitenkin aiheuttaa vaurioita matkan aikana terävyytensä vuoksi. Yksi yleisimmistä komplikaatioista on kurkussa tai ruokatorvessa tuntuva hankaus tai haavauma.

Tällaisen vaurion saaneet ihmiset raportoivat yleensä vieraasta esineestä kurkussa ja kivusta nieltäessä. Vakavammissa tapauksissa esiintyy myös verenvuotoa ja hengitysvaikeuksia. Kyseessä on silloin hätätilanne.

Muita yleisiä komplikaatioita ovat:

Kalanruoto on juuttunut tytön kurkkuun.
Tukehtuminen on aina vakava asia, mutta se on erityisen hengenvaarallista lasten ja psykiatrisessa hoidossa olevien potilaiden keskuudessa.

Kolme tapaa poistaa kalanruoto kurkusta

Kalanruodot ovat yleensä pieniä ja keho onnistuu työntämään ne alaspäin ilman, että ne aiheuttaisivat suurempaa vahinkoa. Mahaneste hajottaa kalanruodot, jotta ne sulaisivat oikein vatsassa ja sitten keho poistaa ne toimivan suoliston avulla. Todellinen ongelma syntyy silloin, kun ruodot ovat tavallista suurempia.

Yleisesti ottaen on aina syystä käydä lääkärissä vieraan esineen juuttuessa kurkkuun. On kuitenkin tiettyjä menetelmiä, jotka voivat auttaa poistamaan kalanruodon kurkusta, kun ammattilaista ei ole lähettyvillä.

1. Yskiminen

Yskiminen on yksi kehon luontaisista puolustusmenetelmistä ja hyödyllinen tapa poistaa vieras esine hengityselimistöstä sekä ruokatorvesta.

Paine lisääntyy yhtäkkiä, kun ihminen yskii, ja vieras esine poistuu kurkusta. 

Yskiminen onkin ensimmäinen vaistomainen teko, kun kalanruoto tai jokin muu esine juuttuu kurkkuun. Tällaisessa tapauksessa täytyy yrittää yskiä suuremmalla voimalla kuin yleensä, jotta ruoto irtoaa.

Keskustele kuitenkin lääkärin kanssa heti, jos prosessin aikana esiintyy verta tai kipua rinnassa.

2. Juo vettä tai oliiviöljyä

Kalanruodot juuttuvat tutkimusten mukaan usein nielurisoihin ja kielen takaosaan. Nämä alueet ovat helposti esillä ja nielemisessä käytetään tietynlaista voimaa niiden läpi pääsemiseen.

Tämän takia asiantuntijat suosittelevat juomaan lasillisen vettä tai kaksi ruokalusikallista oliiviöljyä ruodon irrottamiseksi. Vesi lisää jatkuvaa alaspäin suuntautuvaa painetta ja työntää ruodon vatsaan.

Öljy on myös voiteluaine ja saa vieraan esineen liukumaan pintaa pitkin mahdollistaen siten sen poistumisen yskimisen välityksellä.

3. Syö tahmeaa ruokaa

Koostumukseltaan tahmeat ruoat voivat olla parhaita apukeinoja kalanruodon poistamiseen kurkusta. Ne muodostavat yhtenäisen massan nieltäessä, mikä voi ympäröidä myös kalanruodon ja kuljettaa sen vatsaan.

Tässä joitakin tahmean koostumuksen omaavia ruokia:

Milloin lääkäriin?

Kuten jo mainitsimme aikaisemmin, tulee lääkäriin mennä, mikäli uskot nielleesi kalanruodon. Se on ainoa tapa määritellä, onko se aiheuttanut vauriota ruokatorveen. Kalanruoto menee joskus alas vatsaan ilman ongelmia, mutta sen reitti voi toisinaan katketa. Se voi aiheuttaa tulehduksen.

Lääkäriin tulee mennä myös siinä tapauksessa, että kalanruoto jää kurkkuun eikä sitä saa yskimällä tai muilla keinoilla pois. Se voi nimittäin johtaa vakaviin komplikaatioihin, vaikka ne ovatkin harvoin hengenvaarallisia.

Ole myös tarkkana, mikäli huomaat seuraavia oireita:

 • Hengenahdistusta
 • Kipua kaulassa tai rintakehässä
 • Veristä yskää tai oksennusta
 • Nesteen tai ruoan nielemisvaikeuksia
 • Alueen turpoamista

Lääketieteelliset keinot kalanruodon poistamiseksi

Tämä on ainoa vaihtoehto, mikäli kalanruoto ei irtoa itsestään. Asiantuntija voi poistaa vieraan esineen pihdeillä, mikäli se on sellaisella alueella kurkussa, johon tätä keinoa voidaan soveltaa. Kalanruodon tulee siis olla näkyvissä suun ollessa auki.

Jos kalanruoto on jo laskeutunut ruokatorveen, täytyy lääkärin irrottaa se endoskopian avulla. Tällaisessa toimenpiteessä suuhun laitetaan pieni joustava putki, jonka avulla voidaan arvioida tilanne.

Yksi toimenpiteen suurimmista hyödyistä on se, että toimenpide ei aiheuta suurta haittaa ja toipuminen on välitöntä. Se mahdollistaa myös komplikaatioiden, kuten haavaumien ja verenvuodon hoidon.

Jos kalanruoto on juuttunut kurkkuun, se voidaan poistaa endoskopian avulla.
Lääketieteen ammattilaiset käyttävät usein endoskopiaa vieraan esineen poistamiseksi kurkusta.

Tukehtumisen ehkäisy

Yksi parhaista ehkäisevistä menetelmistä on kalanruotojen täydellinen poistaminen ennen aterian valmistamista, varsinkin jos kyseessä on lohi tai taimen. Kannattaa myös pureskella kalaa hitaasti useita kertoja ruodon havaitsemiseksi ennen nielemistä. 

Tällainen onnettomuus on tyypillistä ihmisillä, joilla on hammasproteesi, sillä he eivät tunne ruotoa pureskellessa. Olethan myös erityisen varovainen lasten ja vanhusten kanssa.

Jos huomaat kalanruodon juuttuneen kurkkuun, on ensinnäkin tärkeää pysyä rauhallisena ja noudattaa yllä mainittuja suosituksia. Käy myös lääkärissä, mikäli kalanruoto ei irtoa tai mikäli komplikaatioita esiintyy, sillä lääkäri on ainoa, joka voi ratkaista ongelman.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Pulido J, Sánchez A, Moreno A. Una espina en un pajar: espina de pescado alojada en la tiroides. Rev Colomb Cir. 2020; 35 (3): 491-7.
 • Remes-Troche J, Salazar L, Peña E. Extracción endoscópica de espina de pescado en el esófago cervical. Revista de Gastroenterología de México. 2010: 75 (3); 326-327.
 • Wu E, Huang L, Zhou Y, Zhu X. Migratory Fish Bone in the Thyroid Gland: Case Report and Literature Review. Case Rep Med. 2018 Feb 22;2018:7345723.
 • Men S, Ecevit MC, Topçu I, Kabakçi N, Erdağ TK, Sütay S. Diagnostic contribution of virtual endoscopy in diseases of the upper airways. J Digit Imaging. 2007 Mar;20(1):67-71.
 • McCabe A, Patton A, Salter N. It’s a cod! Finding Nemo (impacted fishbone) in the emergency department. BMJ Case Rep. 2017 Jun 15;2017:bcr2017220869.
 • Jeon SH, Han DC, Lee SG, Park HM, Shin DJ, Lee YB. Eikenella corrodens cervical spinal epidural abscess induced by a fish bone. J Korean Med Sci. 2007 Apr;22(2):380-2.
 • Vasquez J, Montesinos E, Castillo L, Rojas L, Peralta J. Perforación Esofágica y Mediastinitis causada por Espina de Pescado: Reporte de 3 casos. Rev. gastroenterol. Perú. 2006;  26( 4 ): 400-403.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.