Miksi me yskimme?

Miksi me yskimme? Yskä on yksi puolustusmekanismeistamme, joilla elimistö hankkiutuu eroon hengitysteihin tulevista vieraista partikkeleista. Joskus se voi johtua vakavista ongelmista, kuten infektioista tai sairauksista.
Miksi me yskimme?

Kirjoittanut Edith Sánchez

Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Usko tai älä, yskiminen on tavallinen oire kaikilla nisäkkäillä. Me kaikki olemme yskineet jossain vaiheessa elämäämme; itse asiassa tiedetään, että 23 % ihmisistä yskii herätessään aamulla, vaikka he eivät polttaisi tupakkaa. Samoin tiedetään, että aikuiset potevat kahdesta kolmeen flunssaa vuosittain ja että 75 %:iin tapauksia liittyy yskää. Arviolta 13 % ihmisistä yskii kroonisesti, vaikka heillä ei olisikaan flunssaa. Miksi me siis yskimme?

Yskä on refleksi, joka voi hyvinkin johtua jostakin sairaudesta, vaikkakaan useimmissa tapauksissa näin ei ole. Periaatteessa yskä on vain mekanismi ärsyttävien aineiden poistamiseksi hengitysteistä. Tässä artikkelissa tarkastelemme lähemmin tätä mielenkiintoista kehon toimintoa ja syitä siihen, miksi me yskimme.

Miksi me yskimme?

Selvennetään ihan ensiksi, että yskiminen on yksi elimistömme puolustusmekanismeista mahdollisesti haitallisia ulkoisia tekijöitä vastaan. Yskimme puhdistaaksemme hengitystiemme ja poistaaksemme sieltä vieraita partikkeleja.

Yskä on äkillinen ja räjähtävä refleksi, joka tapahtuu kolmessa nopeassa vaiheessa. Ensimmäisessä vaiheessa äänirako avautuu, kun hengitämme sisään. Toisessa vaiheessa hengitysteiden lihakset supistuvat. Kolmannessa vaiheessa päästämme ulos keuhkoissa pidättelemämme ilman ääniraon avautuessa äkillisesti.

Yskäreseptorit sijaitsevat pääosin alemmissa hengitysteissä, joihin kuuluvat kurkunpää, henkitorvi ja keuhkoputket. Niitä on myös nenäonteloissa, korvakäytävissä, keuhkopussissa, palleassa ja jopa sydänpussissa ja mahalaukussa.

On monia syitä siihen, miksi me yskimme
Yskä on puolustusmekanismi, eikä se useimmiten ole merkki sairaudesta tai infektiosta.

Erilaiset yskät

Yskää on erilaista, ja vain osa niistä on syy hakeutua lääkäriin. Periaatteessa yskät luokitellaan ensisijaisesti produktiivisiksi tai ei-produktiivisiksi.

Produktiivinen yskä on limaista yskää, ja tällainen yskä vaatii lääkärikäyntiä. Sitä vastoin ei-produktiivinen yskä on kuivaa yskää, jossa ei irtoa limaa. Se aiheuttaa kutinaa, ärsytystä ja usein kipeän kurkun. On vielä kolmaskin yskän muoto, “valheellinen kuiva yskä”, jossa limaa kyllä esiintyy mutta sitä ei saada poistettua kokonaan.

Keston perusteella yskä voidaan luokitella vielä akuutiksi ja krooniseksi. Yskä on akuuttia kun se ei kestä kauempaa kuin kolme viikkoa. Kroonisesta yskästä taas on kyse silloin, kun se kestää yli 3-4 viikkoa. Jälkimmäiseen liittyy yleensä henkitorven tai kurkunpään ärsytystä.

Sitten on vielä hinkuyskä ja psykogeeninen yskä. Ensimmäinen on raju, hyvin tarttuva ja melko vaarallinen alle 6 kuukauden ikäisillä lapsilla. Jälkimmäinen on eräänlainen psykosomaattinen yskä, joka ilmenee tavallisesti ihmisen ollessa hyvin hermostunut.

Yskä on yleinen oire, joka voi johtua monista eri syistä. Useimmiten se ei ole vakava ongelma ja katoaa itsestään. Jos yskä kuitenkin on voimakasta tai siihen liittyy muita oireita, on parasta hakeutua lääkäriin.

Seuraavaksi kerromme pääasialliset syyt siihen, miksi me yskimme.

Ympäristön ärsykkeet

Tupakansavuinen tai pölyinen ympäristö aiheuttaa yleensä yskänpuuskia. Kyseessä saattaa olla allergia, jos se ei häviä, oli se sitten jatkuvaa tai kausittaista. Myös äkilliset lämpötilamuutokset aiheuttavat yskää.

Tulehdusprosessit

Kun hengitystiet tulehtuvat, ilman kulkeutuminen estyy ja tämä voi johtaa yskään ja kipuun. Tätä tapahtuu tavallisten tautien kohdalla kuten flunssassa tai influenssassa. Sitä ilmenee myös keuhkoputkentulehduksessa, keuhkokuumeessa, fibroosissa, astmassa, keuhkosyövässä ja niin edelleen.

Keuhkoputkentulehdus, astma ja muut hengitysteiden sairaudet ovat johtava yskän syy.

Miksi me yskimme? Muita syitä yskään

Saatamme yskiä nenän, kurkun, korvien tai korvakäytävien vaivojen johdosta tai ruokatorven refluksitaudin seurauksena. Yskä, joka pahenee huomattavasti nukkumaan mennessä, voi olla merkki kongestiivisesta sydämen vajaatoiminnasta.

Tietynlainen yskä on syy mennä lääkäriin

Lääkkeet

Yskä voi olla myös tiettyjen lääkkeiden sivuvaikutus. Esimerkiksi angiotensiinikonvertaasientsyymin estäjät (ACEI), joita usein käytetään korkean verenpaineen hoidossa, voivat aiheuttaa yskää.

Tupakointi

Tupakkaa tai muuta polttavilla ihmisillä on tyypillisesti toistuvaa yskää. Pidä mielessä, että tämä ei ole tervettä, vaikka se onkin tyypillistä päivittäin. Hakeudu lääkäriin, jos olet yskinyt jo pitkään.

Lopuksi on vielä mainittava, että yskä voi johtua myös psykogeenisistä tekijöistä, kuten ahdistuksesta ja hermostuneisuudesta.

Ota yhteyttä lääkäriin, jos sinulla on kysyttävää yskästäsi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Chung, K. F., & Pavord, I. D. (2008). Prevalence, pathogenesis, and causes of chronic cough. The Lancet. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(08)60595-4
  • Dicpinigaitis, P. V., Colice, G. L., Goolsby, M. J., Rogg, G. I., Spector, S. L., & Winther, B. (2009). Acute cough: A diagnostic and therapeutic challenge. Cough. https://doi.org/10.1186/1745-9974-5-11
  • Martin, M. J., & Harrison, T. W. (2015, September 1). Causes of chronic productive cough: An approach to management. Respiratory Medicine. W.B. Saunders Ltd. https://doi.org/10.1016/j.rmed.2015.05.020
  • Holmes, R. L., & Fadden, C. T. (2004, May 1). Evaluation of the Patient with Chronic Cough. American Family Physician.
  • Kwon, N. H., Oh, M. J., Min, T. H., Lee, B. J., & Choi, D. C. (2006). Causes and clinical features of subacute cough. Chest129(5), 1142–1147. https://doi.org/10.1378/chest.129.5.1142

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.