Logo image
Logo image

Mikä on ruokoviinietikka?

4 minuuttia
Ruokoviinietikka saadaan sokeriruo'osta. Sitä käytetään laajalti filippiiniläisessä keittiössä. Opi lisää aiheesta tästä artikkelista!
Mikä on ruokoviinietikka?
Viimeisin päivitys: 13 marraskuuta, 2022

Etikka on tullut jäädäkseen. Vaikka se löydettiin yli 10 000 vuotta sitten, se on edelleen yksi yleisimmin käytetyistä elintarvikkeista. Ruokoviinietikka on monien lajikkeiden joukossa yksi arvostetuimmista filippiiniläisessä keittiössä ja sokeriruokoa viljelevillä saarilla.

Mielenkiintoisinta ruokoviinietikassa ja muissa vastaavissa etikkatyypeissä on se, että sitä voidaan käyttää mausteena ruoanlaitossa esimerkiksi kuuluisten vinaigrettejen valmistukseen. Joten jatka lukemista saadaksesi tietoa sen aistinvaraisista ominaisuuksista, valmistustavasta ja tärkeimmistä sovelluksista. Tämän artikkelin luettuasi haluat luultavasti mennä ostamaan uudentyyppistä etikkaa ruokakomeroosi!

Mikä etikka on ja mikä on sen alkuperä?

Latinan sana vinum acre tarkoittaa “hapanta viiniä”, ja siitä etikan nimi juontuu monille kielille (esim. englanniksi “vinegar”). Se on veteen laimennettua etikkahappoa. Se on happaman makuinen neste, joka on peräisin viinin ja sen sivutuotteiden käymisestä.

Sitä voidaan valmistaa myös muista fermentatiivisista lähteistä, kuten sokeriruo’osta. Jälkimmäinen sisältää 3-5 % etikkahappoa ja pieniä määriä viinihappoa sekä sitruunahappoa.

Mitä tulee sen alkuperään, sen uskotaan syntyneen sattumalta, kun alkoholijuomia, erityisesti viiniä, alettiin valmistamaan. On todennäköistä, että näitä juomia valmistettiin asetobakteereiksi kutsuttujen mikro-organismien avulla. On myös todisteita siitä, että Hippokrates käytti etikkaa lääkkeenä.

Muita etikan valmistuksen raaka-aineita ovat viinin lisäksi ohramallas, omenamehu, appelsiini, banaanit, hunaja ja luumut. Käytännössä mistä tahansa sokeria tai tärkkelystä sisältävästä raaka-aineesta, joka voidaan hajottaa yksinkertaiseen muotoonsa, voidaan valmistaa etikkaa.

Ruokoviinietikan käyttö on yleistä Filippiineillä, missä sitä kutsutaan myös sukang ilokoksi, koska sen tuotantoalue on Ilocos. Toinen tämän etikan kaupallinen nimi on sukang maasim, joka tarkoittaa “happoetikkaa”.

Some figure
Omenaviinietikka muodostuu hedelmien käymisessä, mikä hajottaa sen monimutkaisemmat sokerit yksinkertaisiksi. Prosessi on samanlainen kuin muissa etikkatyypeissä.

Lue myös: Tappaako etikka anisakis-loisen?

Etikan ravintoarvo

Etikka, riippumatta sen lähteestä, ei sisällä kaloreita. 100 millilitran annos sisältää vain neljä kaloria. Sen sokerien, proteiinien ja rasvan osuus on myös käytännössä olematon.

Sokeri muuttuu etikkahapoksi, joten se katoaa lopputuotteesta. Suurin osuus on vettä, lähes 98 %. Sen tärkeimmät mineraalit ovat kalium, fosfori, natrium ja magnesium. Ne eivät kuitenkaan kata merkittävästi ihmisen päivittäisiä tarpeita.

Sokeriruo’osta etikaksi

Etikka on kahden peräkkäisen käymisprosessin lopputuote. Ensimmäisessä tapauksessa hiivat muuttavat sokerin alkoholiksi ja kaasuksi, jota kutsutaan hiilidioksidiksi (CO2). Tämä on alkoholikäyminen, joka tapahtuu ilman happea.

Toisessa käymisessä tai asetoinnissa Acetobacter-ryhmän bakteerit hapettavat alkoholin etikkahapoksi. Lisäksi samalla syntyy monia väliyhdisteitä, jotka ovat vastuussa lopullisista ominaisuuksista.

Hiivan raaka-aine on sokeriruoko. Tämä on ruohotyyppi (Saccharum officinarum L.), joka on kotoisin Uudesta-Guineasta ja on levinnyt lähes kaikille trooppisille ja subtrooppisille alueille.

Ruoko kerätään ja murskataan, jolloin saadaan yksinkertaisia ​​hiilihydraatteja sisältävää mehua, josta valmistetaan valkoista sokeria, ruskeaa sokeria ja melassia. Sokeriruokomehusta saadaan myös etikkaa. Tätä varten sitä haudutetaan, kunnes syntyy siirappi, joka sitten käymisprosessin myötä muuntaa sen alkoholiksi.

Ruokoviinietikan saamiseksi Acetobacter hapettaa alkoholin etikkahapoksi pitäen samalla pH:n, kokonaishappamuuden ja käymisbakteerien määrän hallinnassa. Tällä tavalla saadaan nuori etikka, joka pullotetaan kypsymistä ja selkeyttämistä varten ennen suodatusta, pastörointia ja pullotusta.

Ruokoviinietikassa on mieto, kevyt ja mausteinen maku, koska se on vähemmän hapan kuin tislatut. Laatu vaihtelee ja sen väri vaihtelee tummankeltaisesta kullanruskeaan.

Ruokoviinietikan käyttötarkoitukset

Yleensä ​​etikkaa käytetään marinaadien, suolakurkkujen ja säilykkeiden valmistukseen. Ne täydentävät myös erilaisia kastikkeita, kuten sinappia ja muita kylmiä kastikkeita.

Ruokoviinietikalla on se erityinen ominaisuus, että mietona ja vähemmän happamana etikkalajikkeena sitä voidaan käyttää ruoanlaitossa makujen tasapainottamiseksi. Siten sitä käytetään usein hummuksen, sitruunaflanin, makean ja hapan kastikkeiden lisukkeena sekä marinoidun silakan valmistukseen.

Suosittuja filippiiniläisiä ruokia ovat sianlihaan ja kanaan perustuva adobo, joka haudutetaan ruokoviinietikassa, laakerinlehdessä, mausteissa ja valkosipulissa. Toinen on haudutettu porsaankoipi tai paksiw na pata, joka valmistukseen käytetään tämäntyyppistä etikkaa. Se on myös osa marinadeja ja lihan mureuttamiseen muuttamatta merkittävästi makua.

Sen keveys yhdistettynä mausteiseen tunteeseen mahdollistaa sen käytön ilman, että ruokaan siirtyy voimakasta hapan maku. Siten sitä voidaan käyttää myös hedelmäsalaattien valmistamiseen.

Some figure
Kun ruokoviinietikkaa lisätään hedelmäsalaatteihin, se ei muuta salaatin makua happamaksi, kuten muut etikkatyypit.

Lue myös: Kookosviinietikka: pääkäyttötarkoitukset ja hyödyt

Ruokoviinietikka ja sen käyttäminen ruoanlaitossa

Yksi suosituimmista ruokoviinietikkaan perustuvista ruoista on kuuluisa filippiiniläinen kana adobossa. Tätä valmistusta varten kana marinoidaan ruokoviinietikassa, johon on lisätty soijakastiketta, valkosipulia ja pippuria. Nämä ainekset tarvitset sen tekemiseen:

Ainesosat

 • 1/4 kanaa
 • 2 valkosipulinkynttä
 • Laakerinlehteä ja ruohosipulia
 • 50 ml vettä
 • 25 g sipulia
 • 25 ml soijakastiketta
 • 1 rkl soijaöljyä
 • 25 ml ruokoviinietikkaa
 • 1 tl ruskeaa sokeria
 • 1 tl pippuria

Valmistusohjeet

 1. Lisää kulhoon kana, ruokoviinietikka sekä soijakastike, valkosipuli, pippuri, laakerinlehti ja sipuli. Peitä ja anna marinoitua puoli tuntia jääkaapissa. Sitten valuta kana ja laita hieman marinadia sivuun.
 2. Kuumenna öljy ja ruskista kanaa 8-10 minuuttia jatkuvasti sekoittaen.
 3. Lisää marinadi ja anna kiehua korkealla lämmöllä 5 minuuttia. Vähennä sitten lämpöä, peitä ja keitä 25 minuuttia.

Voit tarjoilla tämän ruoan riisin kanssa. Näin saat upean etnisen ruoan ja voit nauttia ruokoviinietikan hyödyistä!

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.