Logo image
Logo image

Kookosviinietikka: pääkäyttötarkoitukset ja hyödyt

3 minuuttia
Kookosviinietikka tarjoaa vitamiineja, mineraaleja ja aminohappoja, jotka parantavat yleistä terveyttä. Kookosviinietikan uuttotapa kuitenkin vaihtelee. Se voidaan valmistaa kookospuun mahlasta tai kookosvedestä.
Kookosviinietikka: pääkäyttötarkoitukset ja hyödyt
Diego Pereira

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Diego Pereira

Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Kookosviinietikka tarjoaa monia etuja sekä terveydelle että kauneudelle. Sen vitamiinit, aminohapot ja mineraalit parantavat yleisterveyttä ja se voidaan ottaa osaksi mitä tahansa kauneusrutiinia.

Tätä etikkaa voidaan uuttaa eri lähteistä: kookospuun mahlasta tai kookosvedestä. Valmistettiinpa se sitten mahlasta tai vedestä, osoittautuvat sen lukuisat ominaisuudet ja edut erittäin hyödyllisiksi keholle.

Jatka lukemista selvittääksesi mitä kaikkea se voi tarjota!

Kookosviinietikka mahlasta

Some figure

Ensinnäkin kookosviinietikkaa saadaan sekä kookospuiden mahlasta että kookosvedestä.

Mahla sisältää sekä kasvin että maaperän ravinteita. Se uutetaan kookospuiden yläosasta, jossa kukat ja hedelmät kasvavat.

Kun mahla poistetaan, se fermentoidaan. Fermentointiprosessi kestää yleensä 45-60 päivää. Sen aikana vältetään suodattimien ja lämmityksen käyttämistä. Fermentoidun nesteen väri vaihtelee vaaleanruskeasta tummanruskeaan riippuen siitä, kuinka kauan sitä fermentoidaan.

Jos pullon pohjalla on kiinteitä jäämiä, älä huoli! Tämä on oikeastaan merkki siitä, että kookosviinietikka on laadukasta.

Lue myös: Kookosöljyä rasvamaksan hoitoon

Mahlasta tehdyn kookosviinietikan terveyshyödyt

Tämä mahla on täynnä välttämättömiä aminohappoja, B-vitamiinia, C-vitamiinia, probiootteja sekä prebiootteja.

Lisäksi siinä on runsaasti mineraaleja, kuten fosforia, rautaa, kaliumia, rikkiä, booria, sinkkiä, kuparia ja mangaania. Sillä on myös hyvin alhainen glykeeminen indeksi ja melkein neutraali pH-arvo.

Näiden hyötyjen ansiosta diabeteksesta kärsivät ihmiset käyttävät usein kookosviinietikkaa, koska se auttaa pitämään verensokeritason alhaisena.

Myös painonpudotusta yrittävät ihmiset voivat käyttää kookosviinietikkaa, sillä se vähentää ruokahalua. Tämä johtuu siitä, että se sisältää etikkahappoa, joka tyydyttää nälän ja auttaa siten pudottamaan painoa.

Kookosviinietikan sisältämät probiootit ja entsyymit auttavat myös ruoansulatuksessa. Sen bakteerien ja mikrobien vastaiset ominaisuudet tekevät siitä myös hyödyllisen hoidon haavojen ja immuunijärjestelmän parantamiseen.

Hyödyt vain jatkuvat ja jatkuvat. Jopa tämän etikan sisältämät mineraalit auttavat pitämään verenpaineen optimaalisella tasolla ja parantamaan sydämen terveyttä.

Kookosviinietikka vedestä

Some figure

Vaikka kookosvesi sisältääkin vähemmän ravinteita kuin mahla, voi sitä silti käyttää etikan valmistamiseen.

Kookosvesi fermentoidaan ensin sokerin ja hiivan kanssa. Sitten se suodatetaan liinan läpi. Myöhemmin siihen lisätään sokeria ja liuotetaan se siihen samalla, kun se pidetään 60 asteessa noin 20 minuutin ajan.

Seos laitetaan säilöntäastiaan hiivan kanssa ja jätetään vetäytymään viikon ajaksi. Vaahto muodostuu sen jälkeen ja mausta tulee hapokas. Se voidaan suodattaa tai käyttää sellaisenaan.

Lue myös: Kehoa puhdistava juoma inkivääristä, omenasta ja sitruunasta

Käyttötarkoitukset ja hyödyt

Yksi tämän nesteen hyödyistä on se, että se auttaa parantamaan ruoansulatusta.

 • Jotta sitä voitaisiin käyttää ruoansulatukseen, sinun tulee vain sekoittaa yksi ruokalusikallinen huoneenlämpöistä vettä ruokalusikalliseen kookosviinietikkaa ja juoda se päivittäin tyhjään vatsaan.

Jos yrität pudottaa painoa, sekoita kaksi ruokalusikallista etikkaa lasilliseen vettä ja juo sitä ennen jokaista ateriaa. Se alentaa verensokeritasoa ja myös ruokahalua.

Joidenkin tutkimusten mukaan se voi myös lievittää haavaumia, infektioita, vatsan ärsytystä ja muita ruoansulatusongelmia.

 • Sekoita vain teelusikallinen kookosviinietikkaa ja teelusikallinen hunajaa keskenään.
 • Tämän seoksen käyttäminen päivittäin paaston aikana nopeuttaa toipumista.

Koska kookosviinietikka on fermentoitua, ei se ehkä ole hyvä vaihtoehto ihmisille, jotka kärsivät ärtyvän suolen oireyhtymästä.

Kookosviinietikka auttaa myös edistämään suoliston ja maksan toiminnan terveyttä. Se on erinomainen tapa puhdistaa myrkyt kehosta. Se voi jopa auttaa parantamaan haavat, ehkäisemään nesteen kertymistä, lisäämään kehon puolustuskykyä ja suojaamaan immuunijärjestelmää. Lisäksi se auttaa ehkäisemään bakteereita moninkertaistumasta ja taistelemaan vapaita radikaaleja vastaan sen sisältämien antioksidanttien ansiosta.

Voit lisätä kookosviinietikkaa helposti ruokavalioon mausteena tai salaatinkastikkeena.

Kosmeettiset käyttötavat

Some figure

Tällä etikalla on monia kosmeettisia etuja, varsinkin hiusten ja ihon kannalta.

Kookosviinietikka on myös ihanteellinen ainesosa kenen tahansa kosmetiikkahoitoihin.

Voit parantaa hiusten tuuheutta ja kiiltoa levittämällä sitä hiuksiin ja antamalla sen vaikuttaa 20 minuutin ajan ennen kuin huuhtelet sen läpikotaisin.

Kun on kyse kasvoista, ei se ainoastaan paranna ihon ulkonäköä, vaan desinfioi myös hyvin rasvoittuvan ihon.

Kookosviinietikka voi myös vähentää tummia silmänympäryksiä. Voit tehdä sen hieromalla aluetta varovasti etikalla verenkierron stimuloimiseksi.

Lisäksi se auttaa myös vähentämään finnejä ja mustapäitä, sekä auttaa puhdistamaan ja poistamaan aknearvet tai muut ihon virheet.

 • Lisää vain lusikallinen kookosviinietikkaa ruokalusikalliseen vettä ja levitä iltaisin kasvojenpuhdistusaineen tavoin.

Kookosviinietikalla on lukuisia eri käyttötarkoituksia ja hyötyjä, jotka tekevät siitä tuotteen, jota kaikilla pitäisi olla saatavilla kotona. Se ei ainoastaan paranna terveyttä, vaan voi myös parantaa ihon ja hiusten kuntoa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Budak N, Aykin E, et al. Functional properties of vinegar. Journal of foods science. Mayo 2014. 79 (5): R757-R764.
 • Eliyani Mohamad N, Keong Yeap S, et al. Dietary coconut water vinegar for improvement of obesity-associated inflammation in high-fat-diet-treated mice. Food and Nutrition Research. Septiembre 2017. 61 (1): 1368322.
 • Entani E Asai M, et al. Antibacterial action of vinegar against food-borne pathogenic bacteria including Escherichia coli O157:H7. Journal of Food Protection. Agosto 1998. 61 (8): 953-9.
 • Harvard Health Publishing. Fermented foods for better gut health. Harvard Medical School. Mayo 2018.
 • Kondo T, Kishi M, et al. Vinegar intake reduces body weight, body fat mass, and serum triglyceride levels in obese Japanese subjects. Bioscience, Biotechnology and Biochemistry. Agosto 2009. 73 (8): 1837-43.
 • Lim J, Jeyakumar Henry Ch, et al. Vinegar as functional ingredient to improve postprandial glycemic control-human intervention findings and molecular mechanisms. Molecular Nutrition and Food Research. Agosto 2016. 60 (8): 1837-49.
 • Malakul W, Seenak P, et al. Novel coconut vinegar attenuates hepatic and vascular oxidative stress in rats fed a hing-cholesterol diet. Frontiers in Nutrition. Marzo 2o22. 9: 835278.
 • Ostman E, Granfeldt Y, et al. Vinegar supplementation lowers glucose and insulin responses and increases satiety after a bread meal in healthy subjects. European Journal of Clinical Nutrition. Septiembre 2005. 59 (9): 938-8.
 • Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas. 2015. Preferencias de consumo derivadas del cocotero. Extraído de: http://www.scielo.org.mx/pdf/remexca/v6n1/v6n1a5.pdf
 • Rrostrum.es. Tipos de vinagres. Extraído de: http://www.rostrum.es/imgs/09_Octubre/ca_vinagre.pdf.
 • Shishehbor F, Mansoori A, et al. Apple cider vinegar attenuates lipid profile in normal and diabetic rats. Pakistan Journal of Biological Sciences. Diciembre 2008. 11 (23): 2634-8.
 • Weaver C. Potassium and health. Advances in Nutrition. Mayo 2013. 4 (3): 368S-377S.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.