Logo image
Logo image

8 myyttiä viinistä, joihin yhä uskomme

2 minuuttia
Asiat, joita emme tiedä viineihin liittyen, saavat meidät uskomaan useisiin myytteihin, jotka eivät oikeastaan ole totta.
8 myyttiä viinistä, joihin yhä uskomme
José Gerardo Rosciano Paganelli

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri José Gerardo Rosciano Paganelli

Kirjoittanut Toimitus
Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Rakastatko viiniä? Anna meidän kertoa sinulle pari asiaa, jotka sinun pitäisi tietää siitä. On olemassa monia myyttejä viinistä, joista sinun tulisi olla tietoinen ja jotta voit unohtaa ne.

Myytit viinistä

Kun pääset eroon näistä myyteistä, sinun on helpompi ostaa pullollinen viiniä.

1. Hyvän viinin täytyy olla kallista

Some figure

Ajatteletko, että hyvän viinin täytyy olla kallista? Näin ei aina ole. On yhä monia ihmisiä, jotka uskovat, että kalliit viinit ovat merkki paremmasta laadusta.

On monia viinintuottajia, jotka tarjoavat hyviä viinejä kohtuuhintaan. Näiden viinien makuun ei hintalappu vaikuta.

2. Hyvissä viineissä ei voi olla sekaisin eri rypälelajeja

Hyvä viini voidaan luoda tietenkin eri rypälelajikkeista.

On ihmisiä, jotka ajattelevat eri rypälelajeista valmistettujen viinien olevan laadultaan huonompia. Tämä ei kuitenkaan ole totta.

Itse asiassa eri rypäleiden yhdistelmä auttaa luomaan tasapainoisemman maun ja antaa viinille herkullisia makuvivahteita.

Lue myös: Punaviinin kahdeksan hyötyä

3. Jos viinissä on kierrekorkki, se ei ole aitoa

Some figure

Jos huomaat että viinipullossa on kierrekorkki, se ei välttämättä tarkoita sitä, että se on huonoa tai “väärennettyä”.

Monissa viineissä on kierrekorkki. Monet uskovat, että kierrekorkki on merkki huonolaatuisesta viinistä.

Se on oikeastaan melko kaukana totuudesta. Todellisuudessa monet viinintuottajat käyttävät niitä kahdesta syystä:

  • Ensinnäkin tällainen korkki auttaa vähentämään kustannuksia.
  • Toisekseen kierrekorkit ehkäisevät bakteereiden kasvua.

4. Puolimakeat viinit ovat laadultaan huonompia

Tässä viinimyytissä väitetään, että puolimakeat viinit ovat laadultaan huonompia, mutta se ei ole totta.

On monia tuottajia, jotka puoltavat sitä, että puolimakeiden viinien laatu ei ole yhtään sen huonompaa kuin kuivan tai puolikuivankaan viinin. Niiden tuotannossa oikeastaan käytetään sokeria tasapainottamaan makuja.

5. Sama viini ei sovi useisiin ruokalajeihin

Some figure

Jotkut ihmiset uskovat, että on vain yksi viini, jonka he voivat yhdistää tiettyyn ruokalajiin.

Älä rajoita itseäsi yleisten uskomusten mukaan: on paras kokeilla ja oppia etsimään uusia yhdistelmiä ja unohtumattomia makuja.

6. Kauniit etiketit ovat merkki paremmasta viinistä

Komea näytteillepano saa minkä vain tuotteen erottumaan paremmin, mutta se ei tarkoita sitä, että ruoka olisi sen parempaa. Viinin kanssa on samoin.

Viinimarkkinoiden suuren kilpailun takia viinintuottajien täytyy kääntyä erilaisten esillepanojen puoleen esitelläkseen tuotteitaan.

Yksi näistä tavoista on kauniiden etikettien käyttö. Se on kuitenkin vain julkisuutta hakeva strategia, jolla ei ole mitään tekemistä tuotteen laadun kanssa.

Lue myös: Punaviinin hyödyt – 10 terveyshyötyä, joita et tiennyt

7. Viinin sedimentti tarkoittaa sitä, että se sisältää väriaineita

Some figure

Vastoin monien ihmisten uskomuksia, viinin sedimentti ei tarkoita sitä, että viini sisältää väriaineita.

On ihmisiä, jotka uskovat viinilasista toisinaan löytyvän sedimentin tulevan viiniin lisätyistä väriaineista. Lisäksi monet ihmiset uskovat myös tämän sedimentin liittyvän tuotteen laatuun, jota pidetään yleensä huonona.

Sedimentti tarkoittaa, että viiniä ei ole suodatettu ja se on niin luonnollista kuin vain mahdollista, mikä on oikeastaan parempi kuin suodatetut viinit. Se on todellakin päinvastoin kuin mitä ihmiset uskovat.

8. Viini menettää laatunsa vuosien kuluessa

Vaikka tähän myyttiin uskotaankin laajalti, viini ei yleensä menetä laatuaan ajan kuluessa. Niin tapahtuu vain hyvin harvojen viinien kanssa, ja enemmänkin se riippuu säilytyksestä.

Olitko jo kuullut nämä myytit viinistä? Uskoitko niistä joihinkin itsekin? Nyt on aika karistaa luulot ja tehdä viinin valinta helpommaksi!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


Moreno-Arribas, M. V., & Polo, M. C. (2009). Wine chemistry and biochemistry. Wine Chemistry and Biochemistry. https://doi.org/10.1007/978-0-387-74118-5

Jackson, R. (2008). Wine Science. Wine Science. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-373646-8.X5001-X

Fernandes, I., Pérez-Gregorio, R., Soares, S., Mateus, N., & De Freitas, V. (2016). Wine. In Fermented Foods in Health and Disease Prevention. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-802309-9.00026-1

Styger, G., Prior, B., & Bauer, F. F. (2011). Wine flavor and aroma. Journal of Industrial Microbiology and Biotechnology. https://doi.org/10.1007/s10295-011-1018-4


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.