Logo image
Logo image

8 vaarallista myyttiä tupakasta, jotka vaarantavat polttajien terveyden

3 minuuttia
Tiedätkä, kuinka haitallista tupakka todella on? Opi 8 vaarallisinta myyttiä tupakointia koskien. Jos sinä tai läheisesi poltatte, on aika lopettaa!
8 vaarallista myyttiä tupakasta, jotka vaarantavat polttajien terveyden
Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

Tupakanpoltto on yhä yksi pahimmista tavoista, joita ihmiset tavallisimmin harjoittavat, huolimatta monista varoituksista koskien tupakasta koituvia vaikutuksia elimistössä.

Maailman terveysjärjestö (WHO) vakuuttaa, että tupakasta koituu yksi suurimmista uhkista kansanterveydelle, ja esittää, että yli puolet polttajista kuolee tupakointiin liittyviin sairauksiin.

 

Vaarallisimmat, tupakasta johtuvat ongelmat

Huolestuttavinta on se, että tuhannet tupakoitsijat yrittävät perustella riippuvuuttaan, pyrkien vähättelemään sen aiheuttamia haittoja tai pikemminkin vain jättämään huomiotta sen vaarallisuuden elimistön kudoksille ja soluille.

Tästä syystä on erittäin tärkeää korjata joitakin vääriä tupakointiin liittyviä uskomuksia, jotka voivat aiheuttaa hämmennystä joillekin ihmisille.

Tutustu näihin tupakasta johtuviin ongelmiin.

1. Tupakointi rentouttaa

Some figure

Tuhannet ihmiset ovat jääneet riippuvaisiksi tupakasta, koska he ajattelevat sen olevan tehokas tapa käsitellä ahdistusta ja stressiä.

On jopa ihmisiä, jotka polttavat jo ylettömästi ja päättävät olla lopettamatta sitä siitä syystä, että he uskovat tupakan lopettamisesta seuraavan jännittyneisyyden olevan liian vaikea käsitellä.

Totuus on, että tupakointi ei todellakaan rentouta, vaan sen myrkyt vaikuttavat hermostoon ja aiheuttavat äkillisiä mielialanvaihteluja.

Vaikka se saattaa antaa hetkellisen, valheellisen helpotuksentunteen, ajan myötä se aiheuttaa epätoivottuja vaikutuksia.

2. Muutama tupakka ei aiheuta mitään haittaa

Vain muutaman tupakan polttaminen päivässä on myös merkittävä terveysriski, vaikka se ei olekaan niin paha asia kuin suurempien määrien polttaminen.

Kun liiallinen tupakointi nostaa keuhkosyövän riskiä hälyttävästi, kohtuudella polttaminen on yhdistetty sydän- ja verisuonitautien kehittymiseen.

3. Tupakka ei ole haitallista, jos terveytesi on hyvä

Some figure

Ole varovainen! Tämä myytti on saanut monet uskomaan, että he voivat polttaa ilman riskiä tupakan sisältämien myrkkyjen haitallisista sivuvaikutuksista.

Terveiden ihmisten elämänlaatu heikkenee nopeasti, kun he ottavat tupakan osaksi rutiinejaan.

4. Kevytsavukkeiden polttaminen on vähemmän haitallista

Suositut “kevytsavukkeet” sisältävät vähemmän nikotiinia ja tervaa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että nämä aineet puuttuisivat niistä kokonaan.

Tällainen savuke on kaikesta huolimatta terveyden vihollinen, sillä sen savu ja myrkyt vaikuttavat hengityselinten terveyteen.

5. Liikunta eliminoi tupakasta saadut myrkyt

Some figure

On totta, että monet tupakan myrkyistä poistuvat liikunnan tuottaman hikoilun kautta. Mutta merkittävä määrä pysyy yhä veressä ja elimistön erityselimissä.

Nämä aineet kerääntyvät kudoksiin ja ajan myötä vähentävät liikunnallista suorituskykyä.

6. On mahdotonta lopettaa polttamista

Tämä ei pidä paikkaansa! Vaikka vieroitusoireiden olemassaoloa ei voikaan kiistää, olemme varmoja, että tupakanpolton lopettaminen on mahdollista.

Tupakasta riippuvaisten on päästävä yli joukosta vieroitusoireita, sillä aivot vaativat edelleen nikotiiniannosta. Näitä oireita ovat esimerkiksi hermostuneisuus ja ahdistus.

Tästä huolimatta, oikeanlaisella tuella ja neuvoilla on mahdollista lopettaa tapa vähitellen. Lopulta et enää koe tarvetta polttaa.

7. “Jos vahinko on jo tapahtunut… miksi lopettaa?”

Some figure

Koskaan ei ole liian myöhäistä lopettaa tupakointia, vaikka joku olisi polttanut useita savukkeita päivittäin jo vuosien ajan.

Jokainen, jolla on tahdonvoimaa tehdä se, tulee kokemaan useita positiivisia muutoksia:

  • Syövän ja keuhkosairauksien riski alenee.
  • Verenkierto paranee.
  • Sydän alkaa toimia paremmin.
  • Verenpaine palautuu.
  • Iho alkaa saada terveyttään takaisin.
  • Yleisesti ottaen savuttomana on mahdollista ylläpitää uskomatonta hyvänolontunnetta.

8. “Kaikki kuolevat johonkin”

Tupakoitsijat toistavat tätä lausetta oikeuttaakseen riippuvuutensa. Mutta… haluaisitko elää kroonisen sairauden vaikutusten kanssa?

On erittäin tärkeää ottaa tällaiset asiat huomioon. Tätä lausetta sanovat ihmiset ovat niitä, jotka eivät ole vielä kokeneet oireita, joita syntyy tupakan vaikuttaessa negatiivisesti terveyteen.

Poltatko tai oletko ajatellut alkavasi polttaa? Jos näin on ja nämä uskomukset ovat joskus käyneet mielessäsi, muista että tupakointia kannattaa välttää mahdollisimman paljon, jotta elämänlaatusi ei heikkenisi ajan myötä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.