Logo image
Logo image

Itsensä toteuttavat uskomukset - onko niitä?

3 minuuttia
Sinun tarvitsee muuttaa uskomuksiasi, ottaa uusia näkökulmia sekä ennen kaikkea uskoa siihen, mitä haluat ja tavoittelet. Itseesi uskominen on äärimmäisen tärkeää, jotta voisit saada tavoitteesi toteutumaan.
Itsensä toteuttavat uskomukset - onko niitä?
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Jotkut kutsuvat tätä pygmalion-vaikutukseksi, mutta useimmiten käytetty termi on “itsensä toteuttavat uskomukset”. Sen alkuperä on muinaisessa Kreikassa, jonne roomalaisen runoilijan Ovidiuksen taru sijoittuu.

Tämä taru koskee kuvanveistäjää nimeltä Pygmalion, joka rakastui yhteen luomuksistaan, jonka hän nimesi Galateaksi. Hänen rakkautensa oli suurta, mutta sokeaa – hänhän kohteli veistosta kuin oikeaa naista.

Jumalatar Afrodite sai tietää Pygmalionin rakkaudesta luomustansa kohtaan, joten hän muutti patsaan eläväksi. Kaikki se, jota Pygmalion oli halunnut niin kovasti, tuli vihdoin todeksi.

Itsensä toteuttavat uskomukset päivittäisessä arjessa

Mitä tapahtuu ihmiselle, jolla on ongelma mustasukkaisuuden kanssa? Hän katsoo kumppaninsa perään koko ajan, etsii todisteita mahdollisesta pettämisestä sekä lopulta löytää juuri sen, mitä hän on pelännyt.

Some figure

Tuntuu ironiselta ajatella, että jokin asia, jota kovin pelkäämme, voi muuttua todeksi. Tässä on kuitenkin niin, että tekemisemme toimivat ikään kuin kutsuna asioiden tapahtumiselle.

Ilman, että hän kyseistä asiaa haluaa, mustasukkainen ihminen etsii todisteita, joita ei ole olemassa. Jos hän kuitenkin jatkaa tätä, hän saa juuri sen, mitä pelkääkin.

Samaa tapahtuu muissa ympäristöissä, kuten vaikkapa koulussa. Kun opettaja uskoo, että oppilas tulee reputtamaan kurssin, hän uskoo alitajuisesti tähän sekä toimii tavalla, joka tulee varmistamaan että niin tapahtuu.

Kuten voimme tästä huomata, itsensä toteuttavat uskomukset ovat asia, joka on melko voimakkaasti havaittavissa negatiivisissa tilanteissa. Mutta Pygmalion-vaikutusta voidaan kuitenkin käyttää myös positiivisella tavalla.

Aivan kuten kävi Ovidiollekin, sen uskominen, että tulet olemaan menestyksekäs tietyssä projektissa tai se, että sanot tulevasi pääsemään tavoitteeseesi, voivat saada aikaan sen, että saat kyseiset asiat.

Some figure

Mikään ei ole mahdotonta. Elämämme ovat kuitenkin usein negatiivisten eivätkä positiivisten asioiden ohjaamia. Toiset ihmiset pidättelevät meitä. Siksi Pygmalion-vaikutuksesta on paljon enemmän negatiivisia esimerkkejä kuin positiivisia.

Pygmalion-vaikutus ja vetovoiman laki

Voimme verrata tätä itsensä toteuttavaa ennustetta vetovoiman lakiin. Se, että uskot vetäväsi puoleen jotakin, tulee jonakin päivänä ihan yllättäen muuttumaan todellisuudeksi.

Tässä ei ole mitään taikaa, eikä kyse ole myöskään kohtalosta. Vastaus on siinä, että ihminen muuttaa asennettaan.

Et esimerkiksi toimi samalla tavalla kumppanisi lähettyvillä silloin kun luotat häneen, ja silloin kun ajattelet hänen pettävän sinua.

Tekosi tulevat luomaan polun, jolla on tietynlainen loppu, jota ei voida välttää.

Usein kuitenkin käy niin, että ihmiset eivät kiinnitä tähän huomiota. Siksi olemme sitten jossain vaiheessa yllättyneitä koskien itseämme ja päätöksiämme.

Oletko joskus löytänyt itsesi tilanteesta, jossa vedät puoleesi aina saman tyyppisiä ihmisiä? Saatat uskoa, että sinulla on huonoa onnea tai että kaikki ympärilläsi ovat huonoja tyyppejä.

Mutta kenties et ole katsonut itseäsi. Ehkäpä et ole ymmärtänyt, että sinulla on voimakas uskomus alitajuisessa osassa aivojasi, joka saa sinut ajattelemaan, että jokainen on valehtelija ja uskoton.

Ajatuksemme ja uskomuksemme ovat hyvin voimakkaita. Jos kuitenkin olet tietoinen tästä ilmiöstä, voit saada asian toimimaan eduksesi.

Elä sitä elämää, jonka haluat

Itsensä toteuttavan ennustuksen ansiosta voit elää sitä elämää, jota haluat elää. Saatat useissa tilanteissa kokea, että ajatuksesi ovat itse asiassa se ainoa asia, joka aiheuttaa sinulle kipua.

Miksipä et kokeilisi päinvastaista? Tämä vaatii tietysti paljon tahdonvoimaa. Itsesi vapauttaminen negatiivisista ajatuksista ja uskomuksista voi olla hyvin väsyttävä urakka.

Se on kuitenkin työn arvoinen asia. Ajattele kaikkia niitä negatiivisia asioita, joita olet vetänyt puoleesi, ja ajattele sitten sitä, kuinka olisit voinut kääntää tämän joksikin positiiviseksi.

Some figure

Sinun tulee muuttaa uskomuksiasi, ottaa uusia näkökulmia sekä ennen kaikkea uskoa siihen, mitä haluat. Itseesi uskominen on äärimmäisen tärkeä asia, kun haluat saada ennustuksesi muuttumaan todellisuudeksi.

Me olemme kaikki oman elämämme arkkitehtejä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Vargas Castro, D. A., & Castro, D. A. V. (2016). Profecía autocumplida o los dos tiempos de la verdad. Desde El Jardín de Freud. https://doi.org/10.15446/djf.n16.58154
  • Porcar Raro, E., Gimeno Nácher, M. E., Balaguer Rodríguez, P., & Aledón Pitarch, B. (2013). El efecto Pigmalión, autoestima y rendimiento escolar. Fòrum de Recerca. https://doi.org/10.6035/ForumRecerca.2013.27
  • García, V. J. (2015). El efecto Pigmalión y su efecto transformador a través de las expectativas. Textos y Contextos.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.