Mikä on mikropenis ja mitä sille voidaan tehdä?

Miehen sukupuolielimen koko vaikuttaa hänen psyykkiseen ja seksuaaliseen elämäänsä. Peniksen hyvin pieni koko johtuu synnynnäisestä tilasta, jota voidaan hoitaa.
Mikä on mikropenis ja mitä sille voidaan tehdä?
Leidy Mora Molina

Tarkistanut ja hyväksynyt: sairaanhoitaja Leidy Mora Molina.

Viimeisin päivitys: 02 maaliskuuta, 2023

Penistä, jonka pituus on selvästi alle normaalin pituuden, kutsutaan termillä “mikropenis”. Tämä ei kuitenkaan ole kevyesti valittu termi tai yleistä slangia, vaan syntymässä havaittu sairaus.

On totta, että miesten sukuelimissä ilmenee antropomorfisia eroja tiettyjen populaatioiden alkuperän ja ominaisuuksien perusteella. Mikrofalosomiatapauksissa mitat taas johtuvat hermoston ja hormonaalisten järjestelmien muutoksista.

Tämä tila herättää huolta etenkin aikuisiässä, koska se johtaa todennäköisesti seurauksiin miehen elämän sosiaalisilla, psykologisilla ja seksuaalisilla alueilla. Tarkastelemme tätä aihetta tarkemmin alla.

Mikä on mikropenis ja mitkä ovat sen syyt?

Mikropeniksenä pidetään penistä, joka on erektiossa enintään 6,5 senttimetriä pitkä.

Mikropenis on poikkeavuus peniksen koossa, joka johtuu hypotalamus-aivolisäke-kivekset -akselin vaihteluista. Näin selittää Vox Paediatrica -lehti, jonka mukaan elimen rakenne on normaali, mutta sen pituus on 2,5 keskihajontaa alle miehen iän ja etnisen alkuperän keskiarvon.

Joskus mikropenis sekoitetaan piilossa olevaan penikseen, johon ryhmitellään epäsäännöllisyydet, kuten haudatut tai loukkuun jääneet penikset. Ero on kliinisissä erityispiirteissä ja tilan syissä.

Vaikka on mahdollista, että syyt ovat idiopaattisia, geneettinen tekijä ja aivolisäkkeen tai sukurauhasten akseli ovat mukana tilassa mutaatioiden ja polymorfismien, peniksen kasvua säätelevien hormonien puutteen ja kivesten kyvyttömyyden tuottaa testosteronia muodossa.

Diagnoosi tehdään yleensä kattavan seulonnan yhteydessä vastasyntyneellä. Aikuisella tämä ymmärretään mikrofalluksena tai mikropeniksenä, eli erektiossa penis on enintään 6,5 senttimetriä pitkä.

Sekä urologi että endokrinologi osallistuvat mikropeniksen tutkimukseen, ja yleensä siihen sisältyy myös karyotyyppianalyysi.

Mikä on peniksen normaali koko?

Mitat on ymmärrettävä keskimääräisenä mittana eikä viivottimella mitattuna. Koska useampi kuin yksi seikka vaikuttaa tulokseen, voimme korostaa seuraavaa:

  • Ikä
  • Alkuperämaa
  • Sairaudet
  • Perhehistoria
  • Anatomiset epämuodostumat

Yhteiskunnassa on runsaasti myyttejä, jotka liittyvät miehen sukuelimen pituuden laskemiseen, ja usein viitteenä käytetään miehen kehon massaa ja hänen jalkansa, kätensä tai etusormensa pituutta. Tosiasia on kuitenkin, että tieteellisiä tutkimuksia, jotka paljastaisivat yhteyden peniksen koon ja muiden kehonosien välillä, ei ole.

World Datan julkaiseman taulukon mukaan kaikissa tutkituissa maissa peniksen keskimääräinen koko on 13,58 senttimetriä, mikä voidaan ymmärtää “normaaliksi”.

Toisaalta jotkut tutkijat korreloivat antropometrisiä ja peniksen mittauksia. Yhden näistä analyyseistä on kehittänyt Revista Mexicana de Urología, jossa todetaan, että mittaus yhdistää pituuden, painon, painoindeksin ja vyötärö-lantiosuhteen alla mainittuihin osiin:

  • Peniksen pohjakehän pidennys
  • Pituus tyvestä kärkeen sekä levossa että erektiossa

Saatat pitää tästäkin artikkelista: Pieni penis: onko koolla oikeasti väliä?

Onko jotain tehtävissä?

Banaani on suurempi kuin mikropenis.
On olemassa hoitoja, jotka voivat auttaa stimuloimaan peniksen kasvua.

Teoriassa diagnsoidulla mikropeniksellä ei ole parannuskeinoa. UC San Diego Healthin mukaan peniksen kasvua stimuloiva hoito voi kuitenkin olla aiheellista lapsuudessa.

Kaikki hoito riippuu potilaan iästä ja sairaushistoriasta, tapauksen vakavuudesta, odotetusta lopputuloksesta ja lääkityksen tai hoitojen sietokyvystä. Toisaalta, kun potilas on aikuinen, panoraama laajenee vaihtoehtoihin, jotka nyt jaamme:

  • Peniksen suurennuspumput: Vaikka näiden laitteiden tehokkuudesta ei ole vankkoja todisteita, markkinoilla myydään peniksen suurentamiseen tarkoitettuja tyhjiöpumppuja laitteina, jotka voivat kasvattaa peniksen kokoa. Tällaista laitetta on suositeltavaa käyttää lääkärin valvonnassa ja tietäen, että se voi aiheuttaa vammoja.
  • Hormonit: Jos mikrofalosomian syyt liittyvät hypogonadotrooppiseen hypogonadismiin, kivekset eivät tuota testosteronia. Tällöin suositellaan hormonikorvaushoitoa, usein jopa lapsesta lähtien, jotta penis saavuttaa standardien mukaiset mitat. Annokset annetaan suun kautta tai injektioina. Jos menetelmä on tehoton, lääkäri voi ehdottaa muita kasvuhormoneja.
  • Leikkaus: Peniksen rekonstruktio ja peniksen suurennusleikkaus ovat myös vaihtoehtoja aikuisiässä. Tällaista toimenpidettä suositellaan korjaamaan fyysisiä puutteita ja epämuodostumia, jotka rasittavat miestä elimen ulkonäön suhteen. Vaikka jokainen tapaus on erilainen, onnistuneista leikkauksista on vahvat tiedot ja niihin liittyy esteettisiä ja toiminnallisia etuja, joihin kuuluu riittävä seksuaalinen suorituskyky ja tuntoaisti.

Pidätkö tästä artikkelista? Saatat haluta tämänkin: Yleiset peniksen sairaudet ja niiden hoito

Mikropeniksen vaikutukset miehen seksielämään ja terveyteen

Mikropenis ei aiheuta ongelmia lisääntymistoiminnassa tai virtsaamisessa. Impotenssista on kuitenkin ristiriitaisia mielipiteitä. Espanjan urologian arkistossa todetaan, että geometriset tai rakenteelliset muutokset raskauden tai varhaislapsuuden aikana johtuvat usein primaarisesta erektiohäiriöstä.

Tästä aiheesta El Español -sanomalehdessä julkaistussa haastattelussa korostetaan andrologin lausuntoja, joiden mukaan erektiossa alle 9 senttimetriä olevilla peniksillä voi olla ongelmia penetraatiossa ja seksuaalisessa kanssakäymisessä.

Vastapuoli puolustaa, että seksuaalinen kanssakäyminen miehen kanssa, jolla on mikropenis, on yhtä miellyttävää kuin sellaisen kanssa, jonka sukuelin on “normaalin” kokoinen. Ainoa mahdollinen haitta on se, jos henkilö keskittää kaiken huomionsa elimensä mittoihin sen sijaan, että hän hyödyntäisi nautintoa lisääviä välineitä, kuten seksileluja, suuseksiä, käsien käyttöä ja vaihtelevia seksuaalisia asentoja.

Mikropeniksen diagnosointi ja psyykkinen vaikutus

On mahdollista, että tämä diagnoosi vaikuttaa miehen seksielämän laatuun, koska hän pelkää kumppaninsa reaktiota. Samantyyppistä pelkoa kokevat teini-ikäiset ja nuoret aikuiset, joilla peniksen koko aiheuttaa komplekseja.

Mikropeniksen omaaville potilaille psykologinen tuki on tärkeää, sillä se auttaa ymmärtämään, että se on lääketieteellinen ongelma, että on olemassa tapoja hoitaa sitä ja ennen kaikkea, että se ei ole vakava sairaus.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.