Yleiset peniksen sairaudet ja niiden hoito

Erektiohäiriön lisäksi peniksessä voi ilmetä muitakin ongelmia ja sairauksia. Alta voit lukea yleisimmistä.
Yleiset peniksen sairaudet ja niiden hoito
Leidy Mora Molina

Tarkistanut ja hyväksynyt: sairaanhoitaja Leidy Mora Molina.

Viimeisin päivitys: 28 heinäkuuta, 2023

Yleisistä peniksen sairauksista puhuttaessa ei tulisi ajatella vain erektiovaikeuksia. Todellisuudessa penis voi kärsiä useista erilaisista ongelmista aina ihosairauksista sukupuolitauteihin. Tässä artikkelissa esittelemme yleiset peniksen sairaudet, niiden oireet ja hoidot. Kerromme myös, milloin tulisi lähteä lääkäriin ja miten näitä sairauksia voi ehkäistä.

Miehen sukupuolielimeen voivat vaikuttaa eri tekijät. Jotkut vaikuttavat sen toimintaan sekä henkilön mielialaan tai parisuhteeseen. Tästä syystä hoitokin vaihtelee tapauskohtaisesti.

Yleiset peniksen sairaudet: riskitekijät

Penis on miehen sukupuolielin. Sen toiminnot eivät rajoitu ainoastaan seksiin ja lisääntymiseen, vaan virtsaa poistavana kanavana se on myös osa erityselimistöä.

Tietyt riskitekijät voivat altistaa peniksen sairauksille. Osa näistä tekijöistä on muokattavissa, toiset eivät:

  • Verenkiertoelimistön toimintaan vaikuttavat sairaudet, kuten korkea verenpaine, korkea kolesteroli, lihavuus ja diabetes.
  • Lääkkeet: Mahahaavalääkkeet, eturauhassyöpähoidot, masennuslääkkeet ja unilääkkeet voivat aiheuttaa erektiohäiriön.
  • Prostatektomia: Eturauhasen poistoleikkaus voi aiheuttaa erektiohäiriön ja virtsanpidätyskyvyttömyyttä.
  • Tupakointi: Tupakointi voi muiden terveysriskien lisäksi aiheuttaa erektiohäiriön.
  • Alkoholismi: Alkoholin suurkulutus laskee sukupuoliviettiä. Lisäksi se saattaa olla yhteydessä suurempaan sukupuolitautiriskiin.
  • Hormonihäiriöt: Erityisesti testosteronivaje.
  • Psyykkiset häiriöt: Näihin kuuluvat stressi, ahdistus ja masennus.
  • Neurologiset häiriöt: Näihin kuuluvat selkäydinvammat, multippeliskleroosi ja halvaukset.
  • Ikä: Ikä vaikuttaa testosteronitasoon ja kasvattaa eturauhassairauksien riskiä.
  • Riskialtis seksuaalikäyttäytyminen: Kondomin puuttuminen kasvattaa sukupuolitautien tarttumisriskiä.
  • Lävistykset: Peniksen lävistäminen voi aiheuttaa tulehduksia.

Saatat pitää tästäkin artikkelista: Voiko loismonni todella päästä virtsaputkeen?

Yleiset peniksen sairaudet

Useat sairaudet voivat vaikuttaa miehen sukupuolielimen seksuaaliseen toimintakykyyn ja sen ihon terveyteen. Katsotaanpa mitä ne ovat, miten ne oireilevat ja miten niitä voidaan hoitaa.

1. Fimoosi eli ahdas esinahka

Peniksen päällä oleva nahka tulisi voida vetää vapaasti terskan taakse. Fimoosi estää tämän, mikä haittaa kunnollista hygieniaa.

Lisäksi virtsaamisen tai erektion aikana voi ilmetä kipua. Joissakin tapauksissa kudokseen on tehtävä pieni leikkaus (ympärileikkaus tai preputioplastia).

2. Parafimoosi

Parafimoosissa esinahka taas ei palaudu taaksevetämisen jälkeen paikalleen. Tämä voi aiheuttaa turvotusta, mikä haittaa peniksen verenkiertoa.

Joissakin tapauksissa parafimoosi on lievä ja vaatii vain liukasteen käyttöä. Mutta kun se alkaa vaikuttaa erektioihin tai virtsaamiseen, voidaan kireyttä lievittää leikkauksella.

Penisleikkauksia tekevät urologit. Mukana on myös lastenkirurgeja, kun potilas on alaikäinen.

3. Yleiset peniksen sairaudet: hiivatulehdukset

Hiivatulehduksia ei ole ainoastaan emättimessä, vaan myös peniksessä. Tällöin voi ilmetä monia erilaisia oireita, kuten terskan tulehdusta, ihottumaa, valkoisia tai punaisia läiskiä, kutinaa, kirvelyä ja eritevuotoa. Hoitona käytetään paikallisia tai suun kautta otettavia sienilääkkeitä.

4. Balaniitti

Balaniitti on yhdenlainen tulehdus, jonka oireita ovat turvotus, punoitus, esinahan kireys, eritevuoto, kutina ja arkuus.

Se liittyy huonoon hygieniaan sekä diabetekseen. Sitä hoidetaan antibiooteilla ja joissakin tapauksissa esinahan leikkauksella.

5. Psoriaasi

Jotkut ihosairaudet voivat vaikuttaa myös penikseen. Yksi tällainen on psoriaasi, johon tässä tapauksessa viitataan sukupuolielinten psoriaasinaOireisiin kuuluu kuiva, hilseilevä ja halkeileva iho, joka kasvattaa infektioalttiutta. Hoito on oireenmukaista ja siihen kuuluu voiteita ja salvoja.

6. Lichen planus eli punajäkälä

Lichen planus eli punajäkälä johtuu edellisen sairauden tavoin immuunijärjestelmän ongelmista. Siihen liittyy tavallisesti epäsäännöllistä ihottumaa, joka ilmenee vaaleina tai sinipunertavina kohoumina muuallakin kuin sukupuolielinten alueella.

Vaiva on kutiseva ja kivulias. Joskus ilmaantuu mädän täyttämiä rakkuloita, joiden pinnalla on juovia. Se saattaa hävitä ilman hoitoakin. Jos oireet ovat epämukavia, voidaan käyttää antihistamiinia voiteena tai suun kautta.

7. Yleiset peniksen sairaudet: helmiäispapulat

Helmiäispapulat ovat pieniä kapillaarisia kasvannaisia terskan koronan ympärillä. Ne ovat helmen värisiä ja kooltaan kahden millimetrin mittaisia.

Niistä ei yleensä ole suurta haittaa, joskin alue saattaa olla aristava. Jotkut haluavat poistattaa ne esteettisistä syistä laser- tai radiotaajuushoidolla.

8. Fordycen täplät

Fordycen täplät ovat kyhmyjä tai kohoumia, joita voi ilmaantua penikseen sekä kivespusseihin. Ne ovat pieniä, kooltaan 1-3 millimetriä, ja väriltään tavallisesti keltaisia tai ihonvärisiä.

Ne johtuvat suurentuneista talirauhasista. Ne eivät aiheuta kipua eivätkä ole haitallisia henkilön terveydelle. Ne voidaan kuitenkin poistaa esimerkiksi punktio- ja CO2-laserhoidolla.

9. Erektiohäiriö

Erektiohäiriö määritellään heikentyneeksi kyvyksi ylläpitää jäykkää erektiota tyydyttävän yhdynnän kannalta riittävän pitkän ajan. 

Sille altistavat tietyt sairaudet, kuten diabetes, sydäntaudit, valtimonkovettumatauti ja korkea verepaine. Se saattaa johtua myös psykologisista tekijöistä, kuten stressistä ja ahdistuksesta. Sen hoitoon kuuluu sekä lääkkeitä että psykoterapiaa.

10. Ennenaikainen siemensyöksy

Ennenaikainen siemensyöksy ei aina merkitse terveysongelmaa, erityisesti jos sitä ilmenee vain silloin tällöin. Toistuessaan usein se vaikuttaa haitallisesti parisuhteeseen tai itsetuntoon ja saattaa vaatia hoitoa.

Pidätkö tästä artikkelista? Saatat haluta lukea myös tämän: Mitä piilokiveksisyys tarkoittaa?

11. Retrogradinen siemensyöksy

Tämä johtuu siitä, että siemennestettä ulospäin ohjaavat lihakset eivät toimi kunnolla. Hoitona käytetään tiettyjä lääkkeitä, kuten masennuslääkkeitä, joilla on kouristusta ehkäiseviä vaikutuksia.

12. Muut ejakulaatio-ongelmat

On olemassa muitakin yleisiä ejakulaatioon liittyviä ongelmia, kuten ejakulaatiokyvyttömyys, ejakulaation heikentyminen ja viivästynyt siemensyöksy. Ne voivat johtua useista fyysisistä ja psyykkisistä ongelmista yhdessä:

  • Reaktiot lääkkeille
  • Krooniset sairaudet
  • Leikkauksen haittavaikutukset
  • Päihteiden väärinkäyttö
  • Masennus, ahdistus tai stressi

13. Priapismi eli kestoerektio

Priapismi on peniksen toimintahäiriön vastakohta. Kyseessä on pitkään jatkuva ja usein kivulias erektio. Lisäksi sukupuolielimessä saattaa olla sykkivä tunne.

Priapismi voi johtua lääkkeistä, pääasiassa verisuoniin vaikuttavista lääkkeistä, ja huumeista. Hoitona käytetään Winterin toimenpidettä, jossa tehdään suntti skalpellilla.

14. Anorgasmia

Kyvyttömyys saada orgasmia on nimeltään anorgasmia tai orgasmihäiriö. Se voi esiintyä eri muodoissa:

Hoidon pohjana on psykoterapia. Se saattaa olla yksilöterapiaa, pariterapiaa tai molempia.

15. Klamydioosi

Yleisimpiin peniksen sairauksiin kuuluu myös sukupuolitauteja. Yksi on klamydioosi, Chlamydia trachomatis -bakteerista johtuva infektio.

Tauti on yleisempi nuorilla (keskimäärin 25-vuotiailla) ja juuri seksielämänsä aloittaneilla ihmisillä. Aluksi oireita ei välttämättä ole, mutta niitä saattaa ilmetä myöhemmin:

  • Kuume
  • Kirvely virtsaamisen aikana
  • Keltainen tai vihreä eritevuoto peniksen aukosta
  • Vatsakipu
  • Epämukavuus siemensyöksyn aikana

Hoitona ovat antibiootit. Yleisimmin käytettyjä ovat atsitromysiini ja doksisykliini.

16. Yleiset peniksen sairaudet: sukuelinherpes

Herpes simplex -virusinfektio voi tarttua suojaamattomassa seksissä, myös suuseksissä. Virus leviää syljen tai sukupuolielinten eritteiden välityksellä.

Oireita ovat kirvely, aluksi vuotavat ja sitten rupeutuvat rakot, turvonneet rauhaset, kuume ja päänsärky. Haavaumiin käytetään viruslääkkeitä ja paikallisia voiteita.

Kondomi suojaa sukupuolitaudeilta.
Kondomit ovat tärkeä suoja sukupuolitauteja vastaan.

17. Ihmisen papilloomavirus

HPV eli ihmisen papilloomavirus aiheuttaa sukupuolielimiin pieniä ja pehmeitä syyliä. Kyseessä on yksi kaikkein yleisimmistä seksin välityksellä tarttuvista taudeista ilmaantuvuuden ollessa arviolta 10 %.

Ihmisen papilloomaviruksen tyypit 16 ja 18 ovat yhteydessä kohdunkaulan, ulkosynnyttimien, peniksen ja peräsuolen syöpiin. Parantavaa hoitoa ei tunneta, joskin syylät saattavat lievittyä itsestään.

18. Yleiset peniksen sairaudet: tippuri

Tippuri ei ole yksinomaan peniksen sairaus, sillä se leviää seksin välityksellä ja voi näin esiintyä myös peräaukossa tai emättimessä. Kyseessä on Neisseria gonorrhoeae -bakteerin aiheuttama infektio.

Tauti leviää suojaamattomassa seksissä. Oireita ovat tiheä virtsaamistarve, kirvely virtsatessa, terskan punoitus ja kiveksissä tuntuva kipu. Hoitona ovat antibiootit, joskin joitakin resistenttejä kantoja on tunnistettu.

19. Kuppa

Kuppakin on tarttuva sukupuolitauti, ja sen aiheuttaa Treponema pallidum -bakteeri. Hoitona on penisilliini.

Tautiin kuuluu useita vaiheita, joista jokaisella on omat erityiset oireensa:

  • Primaarivaihe: Ilmaantuu pieni, usein kivuton haavauma.
  • Sekundaarivaihe: Ilmaantuu ihottumaa sekä kuumetta ja päänsärkyä, kurkkukipua ja nivelkipua.
  • Latenttivaihe: Oireita ei ole.
  • Tertiäärivaihe: Sokeutuminen tai kuuroutuminen, aivojen ja selkäytimen tulehdus (neurosyfilis) ovat mahdollisia.

20. Peyronien tauti

Tämä on krooninen vaiva. Peniksen sisään muodostuu epänormaalia arpikudosta, joka voi johtaa käyrään tai kivuliaaseen erektioon. Peyronien tauti saattaa johtua mikrotraumasta yhdynnän aikana. Sitä hoidetaan leikkauksella.

21. Penismurtuma

Penismurtuma on kivulias vamma, jossa säikeistä kudosta repeytyy erektion aikana (nimestä huolimatta luita ei tietenkään murru!). Vamma johtuu voimakkaasta iskusta erektiossa olevaan penikseen. Tarvitaan väitöntä leikkaushoitoa.

22. Lymfangioskleroosi

Imusuoni kovettuu ja muodostaa ihon alle paksua narua muistuttavan kyhmyn, joka sijaitsee terskan juuren ympärillä tai kulkee peniksen varren myötäisesti.

Muita oireita ovat punoitus, ärsytys, virtsaamiskipu, kipu seksin aikana, kivesten turpoaminen, eritevuoto ja kuume. Lepoa suositellaan, minkä vuoksi henkilön tulisi pidättäytyä seksuaalisesta kanssakäymisestä itsetyydytys mukaan lukien.

23. Penissyöpä

Penissyöpä ei ole kovin yleinen sairaus. Se on yhdistetty HPV:hen. Se voi levitä muualle elimistöön.

Se ilmenee rakkulana tai kyhmynä, joka etenee märkäiseksi syyläksi.

Muita oireita ovat punoitus, turvotus, eritevuote, kirvely, ärsytys, ihon paksuuntuminen ja veren esiintyminen virtsassa tai siemennesteessä. Yleisin hoito on leikkaus sekä sädetys ja sytostaattihoidot.

Peniksen pitäminen terveenä

On olemassa useita peniksen sairauksia, jotka liittyvät sekä hygieniaan että seksuaalikäyttäytymiseen. Tämä viittaa siihen, että lisäongelmat voidaan välttää tekemällä joitakin toimenpiteitä.

Tähän liittyen voidaan huomioida seuraavat suositukset:

  • Peseytyessä esinahka tulisi vetää taakse varovasti itseään satuttamatta. Pese saippualla ja vedellä käyttämättä voimakkaita tuotteita.
  • Käytä kondomia seksin aikana.
  • Pidä verenpaine ja verensokeri kurissa.
  • Hae apua terapiasta, jos sinulla on esimerkiksi masennusta tai stressiä.
  • Vältä alkoholia, tupakkaa ja lääkkeitä.

On suositeltavaa käydä rutiinitarkastuksissa lääkärissä ja myös pitää silmällä penistä ja mahdollisia siinä ilmeneviä oireita. Lisäksi on hyvä muistuttaa, että vaikka aiheesta voi olla vaikea puhua, on erittäin tärkeää unohtaa häpeä ja pistää oma terveys etusijalle.

Täsmällinen ja oikea-aikainen diagnoosi mahdollistaa hoidon aloittamisen mahdollisimman varhaisessa vaiheessa ja ehkäisee myös taudin mahdollista etenemistä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Bellis M, Hughes K. Pociones sexuales. Relación entre alcohol, drogas y sexo. Adicciones. 2004; 16(4): 249-258.
  • Corona C, Cañizo A, Cerda J. Fimosis: ¿prepucioplastia o circuncisión? Cir Pediatr. 2011; 24: 51-54.
  • Cuéllar de León A, Ruiz García V, Campos González J, Pérez Hoyos S, Brotons Multó F. Prevalencia de disfunción eréctil en pacientes con hipertensión arterial. Medicina Clínica. 2002; 119(14): 521-526.
  • García S, Casco R, Losada M, et al. Estado actual de la gonorrea. Revista de la Asociación Médica Argentina. 2016; 129(2): 6-9.
  • Hantz S, Alain S. Infecciones por el virus del herpes simple. EMC – Pediatría. 2018; 53(2): 1-13.
  • Meeuwis K, Potts A, van de Kerkhof P, et al. Prevalence of genital psoriasis in patients with psoriasis. Journal of Dermatological Treatment. 2018; 29(8): 754-760.
  • Prieto Castro R, Campos Hernández P, Robles Casilda R, Ruíz García J, Requena Tapia M. Epidemiología de la disfunción eréctil. Factores de riesgo. Arch. Esp. Urol. 2010; 63 (8): 637-639
  • Rodríguez Villalba R, García S, Puigvert Martínez A, et al. Priapismo. Actas Urológicas Españolas. 2005; 29(10): 961-968.
  • Stanford V, Esquivel V. Enfermedad Peyronie. Rev Med Cos Cen. 2014; 71(610): 327-332.
  • Vasquez-Bonilla W, Rotela-Fisch V, Ortiz-Martínez Y. Virus del papiloma humano: revisión de la literatura. CIMEL. 2017; 22(1): 72-76.
  • Vázquez U, Secín D. Disfunción sexual asociada a antidepresivos. Acta Med. 2012; 10(1): 20-29.
  • Ybaseta – Medina. Infección por clamidia. Rev méd panacea. 2019; 8(1): 2-3.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.