Mitä piilokiveksisyys tarkoittaa?

Kryptorkismi eli piilokiveksisyys voi ilmetä yhdessä tai molemmissa kiveksissä, ja se voi olla synnynnäistä. Useimmissa tapauksissa tila helpottaa itsekseen alle vuodessa.
Mitä piilokiveksisyys tarkoittaa?

Viimeisin päivitys: 03 heinäkuuta, 2021

Piilokiveksisyys tarkoittaa eräänlaista häiriötä, jossa yhden tai kummankin kiveksen laskeutuminen ei ole tapahtunut normaalisti nivuskanavasta kivespussiin. Eräiden lääketieteellisten lähteiden mukaan sairaudesta on kyse silloin, kun kives ei ole lainkaan laskeutunut kivespussiin yli kuuden kuukauden iässä ja tila on pysyvä. Tässä artikkelissa kerromme tarkemmin, mitä piilokiveksisyys tarkoittaa.

Erikoisasiantuntijoiden mukaan piilokiveksisyyttä esiintyy populaatiossa 3-5 %:lla vastasyntyneistä. Keskosena syntyneiden kohdalla tämä arvo voi nousta jopa 30 %:iin. Jos haluat tietää lisää piilokiveksisyydestä ja sille ominaisista piirteistä, jatka lukemista!

Mitä piilokiveksisyys tarkoittaa?

Miksi kivekset eivät laskeudu kunnolla?

Eräillä asiantuntevilla internetsivustoilla, kuten Mayo Clinicin sivuilla kerrotaan, että piilokiveksisyyden aiheuttajat eivät ole vielä täysin selviä. Häiriön alkuperä voi johtua ympäristöön liittyvistä tekijöistä (äidin ja sikiön tilasta raskauden aikana ja kemikaaleille altistumisesta), geneettisistä tekijöistä tai epämuodostumista.

Piilokiveksisyyttä esiintyy maailmalla seuraavanlaisella jakaumalla:

  • 3-5 %:lla täysaikaisista vastasyntyneistä esiintyy piilokiveksisyyttä.
  • 45 %: lla ennenaikaisesti syntyneistä lapsista kivekset eivät ole laskeutuneet.
  • Kolmen kuukauden ikään mennessä tämä luku laskee 1-2 %:iin.
  • Vain 1 %:lla lapsista ilmenee piilokiveksisyyttä vielä yksivuotiaana.

Tämän tiedon lisäksi on mielenkiintoista, että 10 %:lla potilaista kumpikin kives on jäänyt laskeutumatta kivespussiin, mikä tarkoittaa sitä että useimmissa tapauksissa vain toinen kives on jäänyt laskeutumatta. Tämä häiriö vaikuttaisi vahvasti liittyvän niihin vastasyntyneisiin, jotka ovat syntyneet ennen laskettua aikaa.

Piilokiveksisyys tarkoittaa sitä, että yksi tai kummatkin kivekset ovat jääneet laskeutumatta kivespussiin.
Keskosuus liitetään usein piilokiveksisyyteen.

Kenellä voi ilmetä piilokiveksisyyttä?

Tämä häiriö liittyy synnytysajankohtaan sekä sen olosuhteisiin. Piilokiveksisyydelle alttiimpia ovat:

  • Vastasyntyneet, joilla on alhainen syntymäpaino eli kehonpaino jää alle 2500 g.
  • Ennenaikainen syntymä.
  • Suvussa esiintyy piilokiveksisyyttä tai muita kivesongelmia.
  • Sikiön kokemat ongelmat raskauden aikana, jotka saattavat estää lapsen kehitystä.
  • Äidin raskaudenaikainen tupakointi tai alkoholin käyttö sekä altistuminen muille kemikaaleille.

Oireet ja mahdolliset komplikaatiot

Ainoa selkeä oire on se, että yksi tai kumpikin kives jäänyt laskeutumatta kivespussiin. 80 %:ssa tapauksia näkymätön kives on käsin tunnusteltavissa, kun taas lopuissa 20 %:ssa tapauksia kives on niin vetäytynyt, että sitä ei pysty käsin tuntemaan. Useimmissa tapauksissa tämä tila on kuitenkin vain väliaikainen ja se ratkeaa itsekseen noin kuudessa kuukaudessa.

Kuten U.S. National Library of Medicine -julkaisussa todetaan, piilokivekseen on todennäköisempää syövän kehittyminen. Tämän lisäksi kiveksen vääränlainen lämpötila voi johtaa hedelmällisyysongelmiin.

Miten piilokiveksisyyttä voidaan hoitaa?

Hoitojen tarkoituksena on saada se kives laskeutumaan, joka ei luonnollisesti laskeutunut oikeassa ajassa. Edellä mainituissa lähteissä kerrotaan, että piilokiveksisyyttä voidaan hoitaa eri tavoin.

  • Hormonihoito. B-HCG- tai testosteronihormonin ruiskuttaminen saattaa saada kiveksen laskeutumaan.
  • Kivesproteesi ja suolalioushoito. Tämä hoitomuoto sopii eritiysesti niille potilaille, jotka ovat menettäneet kiveksensä kokonaan.
  • Leikkaus.

Kirurginen toimenpide ja sen riskit

Orkidopeksia on kirurginen toimenpide, joka suoritetaan, jotta kives saataisiin laskeutumaan kivespussiin. Kirurgi tuo kiveksen varovasti omalle paikalleen ja tekee ompeleen. Stanford Children´s Health -julkaisun mukaan tämä leikkaus onnistuu 98 %:sesti.

Leikkauksen mahdollisia riskejä ovat:

  • Siittiöjohtojen vaurioituminen tai kivesten surkastuminen.
  • Verenvuoto leikkauksessa, sen jälkeen tai molemmissa tapauksissa.
  • Nivustyrän ilmeneminen.
  • Toimenpiteestä johtuva bakteeri-infektio.
  • Palautumisen aikana tapahtuva haavan aukeaminen, minkä vuoksi pitää tehdä uusi toimenpide.

Palautuminen

Potilaan on levättävä 2-3 päivää leikkauksen jälkeen sekä pidättäytyä liikunnan harrastamisesta kuukauden ajan suojellakseen ompeleita. Kun potilaan side voidaan poistaa, tulee haavaa hoitaa hygieenisesti kahdesti päivässä.

Potilaan on tärkeää noudattaa näitä ohjeita, jotta hän voisi välttyä infektioilta. Tikit sulavat itsekseen, joten niitä ei tarvitse mennä erikseen poistattamaan.

Esimerkiksi alkoholin nauttiminen raskauden aikana saattaa nostaa riskiä piilokiveksisyyden ilmenemiselle.
Erilaisten haitallisten aineiden nauttiminen raskauden aikana voi nostaa riskiä piilokiveksisyydelle.

Piilokiveksisyys on hoidettavissa

Jos lapsen yksi tai molemmat kivekset ovat jääneet laskeutumatta, ei ole syytä huoleen, sillä jopa 99 % tapauksista ratkeaa itsekseen alle vuoden aikana. Jos kives tai kivekset eivät laskeudu luonnollisesti, ovat hormoni- sekä leikkaushoito loistavia ja turvallisia vaihtoehtoja.

Piilokiveksiisyyteen on olemassa ratkaisu melkein kaikissa tapauksissa, tarvitsee niitä hoitaa leikkauksella tai ei. Joten jos olet vastasyntyneen lapsen vanhempi ja huomaat, että hänen kiveksensä ei ole laskeutunut, ei ole syytä huoleen. Suurella varmuudella se ei tule vaikuttamaan lapsen hyvinvointiin ja hän pystyy kehittymään normaalisti saatuaan oikeanlaista hoitoa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.