Heisimatoinfektio: oireet, aiheuttajat ja hoito

Heisimatoinfektio on monissa tapauksissa oireeton. Joillakin potilailla se voi kuitenkin johtaa suolisto- ja neurologisiin oireisiin. Tässä artikkelissa kerromme, miten tämän loistartunnan voi saada ja kuinka sitä hoidetaan.
Heisimatoinfektio: oireet, aiheuttajat ja hoito

Viimeisin päivitys: 21 marraskuuta, 2020

Heisimatoinfektio on yleinen niillä ihmisillä, jotka syövät kypsentämätöntä tai huonosti kypsennettyä naudan- tai sianlihaa. Maailman terveysjärjestön (WHO) julkaisemien tietojen mukaan tämä loistauti aiheuttaa suolisto-oireita ja vakavimmissa tapauksissa neurologisia komplikaatioita.

Kuinka tartunta saadaan? Mitkä heisimadot tarttuvat ihmisiin? Näitä ja muita kysymyksiä saattaa nousta esiin puhuttaessa tästä parasiitista.

Alla katsomme tarkemmin tähän loiseen liittyviä tärkeimpiä piirteitä.

Loisen tarttuminen

Taenia on laakamatoihin kuuluva matosuku heisimatojen luokassa. Ne ovat solunulkoisia sisäloisia, sillä ne elävät isäntänsä sisällä mutta eivät vaikuta solutasolla virusten tavoin.

Niillä on monimutkainen elämänkierto, ja elämänkierron vaiheesta riippuen isännässä voi ilmetä kaksi sairautta:

  • Aikuiset heisimadot aiheuttavat suolistoinfektion kiinnittyessään pääisäntänsä suolistoon.
  • Toukkavaiheen madot aiheuttavat vielä vakavamman taudin, systiserkoosin, joka ilmenee silloin kun toukkia on tartunnan saaneen henkilön useissa elimissä ja kudoksissa.

Aikuiset madot ovat muodoltaan selkeästi jaokkeisia ja litteitä yksilöitä. Matojen päässä eli scolexissa on väkäsiä, joiden avulla ne kiinnittyvät suullaan isännän suolen seinämiin ja käyttävät ravintonaan suolistossa kulkeutuvaa ruokaa.

Heisimatoinfektio saadaan kypsentämättömän sian- tai naudanlihan syömisestä
Heisimadot ovat loisia, jotka voivat aiheuttaa akuutteja tai vakavia infektioita.

Monimutkainen elämänkierto

Yhdysvaltojen tartuntatautien valvonta- ja ehkäisykeskuksen mukaan ihmisen heisimatoa on kolmea lajia: 

  • Taenia saginata eli sileäheisimato.
  • Taenia solium eli väkäheisimato.
  • Aasialaista alkuperää oleva laji, Taenia asiatica.

On tärkeää korostaa, että ihmiset ovat ainoita lopullisia isäntiä tälle loiselle, toisin kuin monet muut eläimistä ihmisiin kulkeutuvat taudit. Niiden monimutkaisen elämänkierron yksinkertaistamiseksi voimme tiivistää vaiheet kolmeen tärkeimpään.

  1. Ensiksi tartunnan saaneen ihmisen ulosteen mukana poistuu munia tai aikuisen madon kappaleita, jolloin ne vapautuvat maaperään, jossa ne voivat pysyä jopa kuukausia.
  2. Siat ja lehmät voivat sitten vahingossa syödä näitä munia, ja ajan myötä toukkamuodossa olevat madot asettuvat eläinten kudoksiin aiheuttaen systiserkoosia.
  3. Lopuksi ihmiset syövät nuoria matoja sisältävää lihaa, ja yksi madoista kehittyy aikuiseksi yksilöksi suolistossa päättäen elämänkiertonsa.

Ihmisen ulosteet -> loistartunnan saaneen sian tai naudan liha -> suolisto

Kuinka heisimatoinfektio oireilee

Useimmiten heisimatoinfektio on oireeton, mutta joillakuilla esiintyy suolisto-oireita ja muita komplikaatioita. Oireita voivat olla seuraavat:

  • Vatsakipu ja ruokahaluttomuus.
  • Asteittainen laihtuminen ilman selkeää syytä.
  • Yleisesti ottaen sekaisin oleva vatsa.

Nämä oireet eivät ilmaannu ennen kuin loinen on suurikokoinen. Ellei lääkäri tee ulosteviljelyä (josta voidaan nähdä aikuisen madon munia), tartunnan saaneella potilaalla voi olla matoinfektio vuosia tietämättään.

Systiserkoosi taas on asia erikseen, ja sitä aiheuttaa itse asiassa ainoastaan Taenia solium. Tässä tapauksessa ihminen ei saa loistartuntaa syömällä toukkia sisältävää lihaa, vaan syömällä suoraan madon munia. Loinen erehtyy luulemaan ihmistä väli-isännäksi (siaksi tai lehmäksi) ja aiheuttaa systiserkoosin, eli toukat valtaavat ihmiselimistön kudokset. On kuitenkin hyvä huomauttaa, että tämä ei ole heisimadon luontainen kiertokulku.

Lisäksi kliiniset oireet vaihtelevat merkittävästikin riippuen kyseessä olevista kudoksista. Kun toukat pesiytyvät aivoihin, neurologiset oireet kuitenkin paljastavat taudin. Niihin kuuluvat seuraavat:

Vakava heisimatoinfektio voi aiheuttaa epilepsiakohtauksen
Epilepsiakohtauksia ilmenee, kun heisimatoinfektio on erittäin vakava. Lisäksi potilailla voi esiintyä muitakin neurologisia oireita.

Heisimatoinfektio: ehkäisy ja hoito

Sekä systiserkoosia että suolistoinfektiota voidaan hoitaa loislääkkeillä. Erityisesti jälkimmäisessä tapauksessa ennuste on erittäin hyvä. Systiserkoosi puolestaan vaatii joskus leikkausta, ja hoitamatta jätettynä se voi olla hengenvaarallinen.

Paras ehkäisykeino on, kuten lähes kaikissa tilanteissa, hyvä hygienia ja ruoan turvallisuus. Tästä syystä nämä suolistoloiset ovat niin harvinaisia vauraissa maissa: ruoantuotantoa valvotaan tarkasti ja systiserkoosin saastuttaman lihan myyntiä vältetään.

 


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.