11 syytä kipuun yhdynnän aikana

Kolme neljästä seksuaalisesti aktiivisesta naisesta Yhdysvalloissa sanoo kokevansa jonkin tyyppistä epämukavuutta seksin aikana. Tämä epämukava olo saattaa olla jonkin gynekologisen, fyysisen, tunnetason tai psykologisen ongelman syytä.
11 syytä kipuun yhdynnän aikana

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Jos koet kipua yhdynnän aikana, kärsit melkoisen tavallisesta ilmiöstä, mutta se saattaa kuitenkin aiheuttaa ongelmia seksuaalisen tyydytyksen kannalta.

American Congress of Obstetricians and Gynecologists -järjestön antamien tietojen mukaan Yhdysvalloissa kolme neljästä seksuaalisesti aktiivisesta naisesta on kokenut jonkinlaista epämukavuutta seksin aikana.

Tämä kipu tai epämukavuus ilmenee usein emättimessä tai muilla alueilla, jotka ympäröivät emättimen aukkoa. Tämä tuntemus ulottuu usein alaselkään, lantion seudulle sekä jopa kohtuun ja virtsarakkoon.

Tämä aiheuttaa muutoksen naisen seksuaalisessa toimintakyvyssä sekä johtaa myös tunnetason reaktioihin.

On olemassa monia erilaisia mahdollisia syitä tähän ongelmaan, ja ne ovat kaikki yhteydessä gynekologisiin ongelmiin ja kiihottumisen puutteeseen.

Tässä artikkelissa haluamme siis kertoa 11 kaikkein tavallisimmasta syystä epämukavuuteen tai kipuun yhdynnän aikana – jatka lukemista, jotta tietäisit, kuinka suhtautua näihin pulmiin omalla kohdallasi!

1. Iho-ongelmat

iho-oireet emättimessä
Yksi tavallinen syy kipuun yhdynnän aikana ovat haavat, joita kehittyy emättimen herkälle iholle.

Toinen tavallinen syy on ihotulehdus ja allergiset reaktiot, jotka aiheutuvat emättimen kasvuston pH-arvon epätasapainosta.

Sinun kannattaisikin olla varuillasi hajustettujen saippuoiden tai liukastevoiteiden kanssa, sillä ne saattavat joskus aiheuttaa tällaisia ongelmia.

2. Emättimen repeämä seksistä johtuen

Naisella voi myös syntyä sisäisiä repeytymiä emättimessä seksin aikana. Nämä saattavat sitten aiheuttaa kipua yhdynnän aikana, ja ne voivat johtaa ongelmiin seksuaalisissa suhteissa.

Tällaiset repeytymät aiheutuvat kovasta voimasta joka emättimeen on kohdistunut, ja joskus tämän voiman seurauksena on pieniä vammoja.

Jos kipu jatkuu, ja jos repeämät johtavat muidenkin oireiden ilmaantumiseen, käy gynekologillasi niin pian kuin mahdollista.

3. Emättimen kuivuminen

Emättimen kuivumista voi ilmetä missä tahansa iässä. Se on kuitenkin tavallisempaa vaihdevuosien aikana.

Tämä ongelma syntyy siitä, että naisen estrogeenitasot laskevat. Epätasapaino tätä hormonia koskien vaikuttaa emättimen kosteuteen, ja sen vuoksi tämä hormonaalinen epätasapaino voi aiheuttaa ärtymistä ja polttavaa tunnetta seksin aikana.

Näissä tilanteissa on parasta ostaa liukastevoidetta apteekista, jotta kuivuudesta voitaisiin päästä eroon. Voit myös kokeilla erilaisia kotihoitoja hormonaalisen epätasapainon korjaamiseksi.

4. Emätintulehdus

Vaginitis eli emätintulehdus syntyy siitä, että emättimessä kehittyy sieni- tai bakteeritulehdus. Naisella voi olla epämukavuutta yhdynnän aikana, ja lisäksi voi ilmetä polttavaa tunnetta ja epätavallista vuotoa.

5. Vaginismi

Vaginismi on tila, johon kuuluu tahdoton lihasten supistuminen niissä seinämissä, jotka ympäröivät emätintä, ja tämä tekee yhdynnästä vaikeaa.

Kyseessä on yksi suurimmista syistä kipuun seksin jälkeen, ja tähän ongelmaan kuuluu myös joskus arpia tai kasvaimia emättimen sisällä.

Vaginismia hoidetaan yleensä jatkuvalla Kegel-harjoitteiden tekemisellä.

6. Episiotomia

Synnytyksen aikana välilihaan tehtävä viilto voi myös aiheuttaa ongelmia yhdynnän aikana vielä kuukausia synnytyksen jälkeenkin.

Jotta tätä pulmaa voitaisin hoitaa, lääkärit ehdottavat fysioterapiaa, lääkitystä sekä joissakin erityistapauksissa myös kirurgiaa.

7. Lateksikondomien aiheuttama allergia

kondomin käyttö
Pieni määrä naisia saa allergisia reaktioita kondomien materiaaleista ja lateksista.

Tämän allergisen reaktion aiheuttama epämukavuus alkaa yhdynnän alkuvaiheessa, ja se estää usein naista nauttimasta seksistä täysillä.

8. Tunnetason ongelmat yhdynnän esteenä

Tunne-elämän terveydellä on erittäin suuri rooli yhdynnän aikaansaamaa nautintoa koskien. Jos nainen tuntee esimerkiksi pelkoa, syyllisyyttä, häpeää tai stressiä, hän ei voi täysin rentoutua, mutta rentoutuminen on välttämätöntä jotta kiihottuminen voisi tapahtua.

Tämän vuoksi sitten naisen seksuaalinen halukkuus vähenee, mikä taas voi johtaa kipuun yhdynnän aikana.

9. Ongelmat parisuhteessa

pariskunta riitelee
Vaikka moni onkin tästä tietämätön, ongelmat parisuhteessa saattavat olla häiriö seksuaalisen kiihottumisen kannalta.

Kommunikaatio-ongelmat, seksuaaliset vaikeudet tai uskottomuus saattavat aiheuttaa negatiivisia seurauksia seksiin liittyen.

10. Tietyt lääkkeet

Yksi ehkäisypillerien sivuvaikutuksista on alhainen seksivietti.

Lisäksi tämä vaikutus ilmenee silloin, kun ihminen ottaa liikaa kipulääkkeitä ja antibiootteja, jotka myös vaikuttavat emättimen luontaiseen kosteuteen.

11. Kystiitti

Virtsarakontulehdus, joka aiheutuu bakteeritulehduksista, voi myös aiheuttaa epämukavuutta seksin aikana.

Jatkuva tarve virtsata, kuten myös polttava tunne emättimessä, aiheuttavat kipua sekä alenemista seksihalukkuudessa.

Naisille on tärkeää hoitaa näitä ongelmia jo hyvissä ajoin, jotta niitä voitaisiin estää vaikuttamasta negatiivisesti seksielämään.

Gynekologin luona käynti antaa selvyyden siitä, mikä ongelma on kyseessä ja mikä olisi paras tapa sen hoitamiseksi ja hallitsemiseksi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.