Voiko koronavirus tarttua sukupuoliyhteyden välityksellä?

SARS-CoV-2 -koronavirus voi tarttua lähinnä hengitysteiden pisaraeritteiden välityksellä, eikä sitä ole sukupuoliyhteyden aikana erittyvissä nesteissä. Seksuaalinen kontakti tarkoittaa läheisyyttä ja intiimiyttä, joka voi kylläkin aiheuttaa riskin. Kerromme tässä artikkelissa varotoimista, joihin sinun tulisi ryhtyä.
Voiko koronavirus tarttua sukupuoliyhteyden välityksellä?

Viimeisin päivitys: 21 toukokuuta, 2020

Tällä hetkellä kaikki puhuvat koronaviruksesta. Siitä on paljon tietoa saatavilla, mutta suurin osa ei ole tieteellisesti todistettua. Haluammekin selvittää nyt vastauksen siihen, voiko koronavirus tarttua sukupuoliyhteyden välityksellä.

Kyseessä on uusi virus, emmekä tiedä siitä vielä läheskään kaikkea. Jotta ymmärtäisimme sitä paremmin, meidän tulee tarkastella siitä tehtyjä lukuisia tutkimuksia.

Etenkin viruksen leviämistapoja on tutkittu ahkerasti, ja sitäkin on pohdittu, voiko koronavirus tarttua sukupuoliyhteyden välityksellä. Katsotaan, mitä tiede siitä sanoo!

Mikä koronavirus on?

Koronavirus on joukko viruksia, joista SARS-CoV-2 -taudiksi nimetty virus syntyi Kiinassa joulukuussa 2019.

Monet tartunnan saaneista ihmisistä ovat oireettomia, varsinkin lapset ja nuoret. Se voi kuitenkin aiheuttaa myös flunssan tai nuhan kaltaisia oireita. Tämä virus voi johtaa hengityksen vajaatoimintaan ja jopa kuolemaan.

Korkean riskin ryhmään kuuluvat vanhukset ja heikon immuunijärjestelmän omaavat ihmiset. Mutta kuten mainitsimme aikaisemmin, on oireettomia ihmisiä paljon, joten monet levittävät virusta tietämättään.

Virus
SARS-CoV-2 -virus kiertää monien oireettomien ihmisten joukossa, jotka voivat siten tartuttaa sen muihin.

Sinua saattaa myös kiinnostaa: Näin COVID-19 vaikuttaa elimistöön

Kuinka koronavirus voi tarttua muihin ihmisiin?

Tutkijat ovat havainneet, että koronavirus voi tarttua infektion saaneiden ihmisten levittämien hengitysteiden eritepisaroiden välityksellä. Näitä pisaroita erittyy ihmisen yskiessä, aivastaessa tai jopa puhuessa.

Sitten virus pääsee leviämään ihmisestä toiseen. Infektion välttämiseksi meidän tulee pitää kahden metrin etäisyys muihin ihmisiin, sillä pisarat hajoavat pidemmällä etäisyydellä, eivätkä selviä pitkään ilmassa.

Vaikuttaa myös siltä, että koronavirus voi tarttua likaisia esineitä koskettamalla. Tästä syystä meidän tuleekin pestä kädet säännöllisesti.

Sinua saattaa myös kiinnostaa: Koronavirus ei WHO:n mukaan leviä ilmassa

Voiko koronavirus tarttua sukupuoliyhteyden välityksellä?

Ei ole mitään todisteita siitä, että koronavirusta olisi sukupuoliyhteyden aikana erittyvissä nesteissä. Teknisesti ottaen, emme siis voi saada virusta sukupuoliyhteyden välityksellä. Seksi on kuitenkin intiimi ja läheinen toimi, johon sisältyy monia eri asioita.

Kuten esimerkiksi suutelemista. Useimmat ihmiset suutelevat seksin aikana. Virus leviää hengitysteiden eritepisaroiden välityksellä, joten suuteleminen aiheuttaa suuremman riskin.

Intiimi kontakti kenen kanssa tahansa aiheuttaa ihmiselle riskin, sillä emme välttämättä tiedä, onko toisella infektio vai ei. Useimmat maat ovatkin suositelleet tai vaatineet kansalaisiltaan kotikaranteenia. Ne ovat suositelleet välttämään muiden ihmisten luona vierailua sekä intiimiä suhdetta eri taloudessa asuvan ihmisen kanssa.

Tilanne on eri kahden samassa taloudessa karanteenissa olevan ihmisen suhteenYhdessä asuvien ihmisten väliselle sukupuoliyhteydelle ei ole mitään ohjeistuksia karanteenin ajaksi. Jos oireita tai aikaisempaa altistumista taudille ei ole, ei myöskään ole syytä huoleen.

Pari muodostaa käsillään sydämen.
Jos pariskunta asuu yhdessä, voivat he yhä harrastaa seksiä karanteenin aikana, ellei toinen kärsi koronaviruksen aiheuttamista oireista.

Mitä seksistä ja koronaviruksesta tulisi muistaa?

Emme voi saada koronavirustartuntaa sukupuoliyhteyden aikana erittyvistä nesteistä. Sukupuoliyhteyteen sisältyy kuitenkin läheisyyttä ja se voi aiheuttaa riskin. Jos olet karanteenissa yhdessä jonkun kanssa ja olette molemmat terveitä, ei ole mitään syytä olla harrastamatta seksiä.

Muistathan myös, että monet muut seksuaaliset toimet eivät sisällä kontaktia tai yhdyntää, ja voimme tutkia muita tapoja intiimistä yhteydestä nauttimiseksi.

Jotkut ihmiset pyrkivät olemaan seksuaalisesti aktiivisia videopuheluiden, sekstailun tai masturboinnin avulla. Tärkeintä on yrittää ehkäistä tartunnan saamista niin paljon kuin vain mahdollista, jotta et aseta omaa tai muiden ihmisten terveyttä vaaraan.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • ¿Hay que dejar de tener sexo por el coronavirus? (n.d.). Retrieved March 26, 2020, from https://theobjective.com/further/hay-que-dejar-de-tener-sexo-por-el-coronavirus/
  • Hussein, Julia. “COVID-19: What implications for sexual and reproductive health and rights globally?.” (2020): 1-4.
  • Tian, Huaiyu, et al. “Early evaluation of transmission control measures in response to the 2019 novel coronavirus outbreak in China.” medRxiv (2020).
  • Li, Long‐quan, et al. “2019 novel coronavirus patients’ clinical characteristics, discharge rate and fatality rate of meta‐analysis.” Journal of Medical Virology (2020).

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.