Koronavirus ei WHO:n mukaan leviä ilmassa

Maailman terveysjärjestö (WHO) julkaisi hiljattain artikkelin painottaen sitä, että koronavirus ei leviä ilmassa, ja myös sitä, että meidän pitäisi käyttää hengistyssuojaimia oikealla tavalla.
Koronavirus ei WHO:n mukaan leviä ilmassa

Viimeisin päivitys: 22 toukokuuta, 2020

Sekä Maailman terveysjärjestö (WHO) että yksittäiset tutkijat julkaisevat säännöllisesti koronavirukseen yhdistettyjä löydöksiä. Yksi WHO:n viimeisimmistä väitteistä on, että koronavirus ei leviä ilmassa. Tämä tulee ottaa huomioon, varsinkin silloin kun on kyse resurssien hallinnasta.

Voimme käyttää tätä tietoa hyödyksi siihen yhdistäen, mitä jo entuudestaan tiedämme viruksesta, ja toimia sen mukaisesti. Valtiot voivat käyttää näitä löydöksiä jo käytössä olevien ehkäisevien toimenpiteiden parantamiseksi.

Olemme jo huomanneet, että sosiaalinen eristäytyminen ja karanteeni vähentävät tartuntojen määrää, kuten myös kasvosuojien käyttö ja käsien peseminen.

WHO haluaakin muistuttaa meitä siitä, että koronavirus ei leviä ilmassa. Tämä onkin jo tunnettua tietoa ja siihen liittyviä raportteja on jo julkaistu.

Koska koronavirus ei leviä ilmassa, tarkoittaa se sitä, että meidän tulee keskittyä ehkäisemään sen todellisia tarttumisväyliä. Siitä syystä meillä on erityiset ohjeistukset pintojen desinfioimiseen ja kasvosuojien käyttämiseen.

Mitä WHO sanoo koronaviruksen kyvystä levitä ilmassa

WHO julkaisi 29. maaliskuuta lyhyen raportin päivittäen siten 27. maaliskuuta julkaistun edellisen raportin tietoja. Se on vain kaksi sivua pitkä ja siinä kerrotaan koronaviruksen tarttumiseen liittyvistä todisteista.

Raportissa sanotaan, että koronavirus ei leviä ilmassa. Se voi levitä vain pisaratartuntana. Tartunnan saaneet ihmiset levittävät näitä hengitysteiden eritteitä, jotka voivat sitten matkata tietyn etäisyyden päähän.

WHO on tehnyt selväksi sen, että ilmateitse leviävän tartunnan ja pisaratartunnan välillä on ero. Ympäristölle vastustuskykyiset virukset voivat tarttua ilmasta.

Näin ei kuitenkaan ole SARS-CoV-2 -viruksen kanssa. Tämä virus tarvitsee hengitysteiden eritepisaroita siirtyäkseen eteenpäin ja menettää suuren osan vastustuskyvystään kun se erotetaan muista pisaroista. 

Koronavirus ei leviä ilmassa, mutta yskimisen kautta se tarttuu.
Kun tartunnan saanut ihminen yskii, siirtää hän koronaviruksen eteenpäin.

Kiinassa ei raportin mukaan pystytty vahvistamaan viruksen yksinkertaista ilman kautta leviämistä.

Koronavirus ei voi levitä ilmassa, mutta se ei tarkoita sitä, että se ei olisi toisinaan ilmassa liikkuva. Meidän täytyykin ymmärtää, että voimme saada virustartunnan ilmasta vain silloin, kun olemme lähellä tartunnan saanutta ihmistä.

Kuinka kauan koronavirus säilyy pinnoilla?

WHO on myös selventänyt epäilyksiä siitä, kuinka kauan SARS-CoV-2 selviää pinnoillaHengitysteiden eritteet laskeutuvat pinnoille ja voivat levitä sitä kautta.

The New England Journal of Medicine –lehti julkaisi tutkimuksen koronaviruksen säilyvyydestä pinnoilla. He käyttivät koneita apuna eri skenaarioiden simuloimiseksi. Nämä koneet loivat tartuttavia eritepisaroita, jotta he pystyivät tutkimaan niiden hajontaa.

WHO haluaa myös selventää, että näitä tuloksia ei voida soveltaa todelliseen elämään. Tällaiset koneet eivät ole yhtä tehokkaita kuin ihmiset ja siten näitä kahta ei voi verrata keskenään.

Saatuihin todisteisiin perustuen tutkijat eivät voi todistaa sitä, että SARS-CoV-2 säilyisi hengitysteiden eritepisaroissa kolmea tuntia kauemmin tai että se voisi matkata yli kaksi metriä. Tästä syystä viranomaiset suosittelevat kaikkia noudattamaan sosiaalista eristäytymistä.

Jos koronavirus ei leviä ilmassa, miksi tarvitsemme hengityssuojaimia?

Nyt kun tiedämme, kuinka koronavirus leviää, on WHO listannut syitä sille, miksi ihmisten tulisi käyttää kasvosuojia:

  • Jos olet jo saanut COVID-19 -tartunnan.
  • Jos joku lähelläsi ollut ihminen on saanut koronavirustartunnan.
  • Jos olet matkustanut korkean riskin alueille.
  • Jos olet terveydenhuoltoalan ammattilainen tai jos matkustat julkisilla liikennevälineillä.

Asiantuntijat suosittelevat FFP2-nimisten kasvosuojien käyttöä. Kirurgiset kasvosuojat eivät ole tehokkaita hengitysteiden eritepisaroita vastaan ja voivat olla jopa haitallisia.

Koronavirus ei leviä ilmassa, joten hengityssuojaimia ei tarvita koko ajan.
FFP2-kasvosuojat ovat kaikista tehokkaimpia, eivät kirurgiset.

Resurssien hallinta pandemian aikana

Tiedämme nyt, että koronavirus ei leviä ilmassa. Kaikkien ei siis tarvitse tai edes pitäisi käyttää kasvosuojia. Meidän tulee käyttää saatavilla olevia resursseja viisaasti. Kasvosuojat ovat kiven alla ja ne ovat etusijalla terveydenhuoltoalan ammattilaisten käytettäväksi.

Olemme vastuussa koronaviruksen hallitsemisesta. Me siis päätämme, kuinka hallitsemme olemassa olevia resursseja. Meidän täytyy säästää kasvosuojat erityisiin tilanteisiin suojellen siten kaikista haavoittuvaisimpia.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Yleisiä myyttejä koronaviruksesta
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Yleisiä myyttejä koronaviruksesta

Sosiaaliset mediat ovat täynnä koronavirusta ja pandemiaa koskevia valeuutisia. Tässä artikkelissa kumoamme yleisiä myyttejä koronaviruksesta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Ong, Sean Wei Xiang, et al. “Air, surface environmental, and personal protective equipment contamination by severe acute respiratory syndrome coronavirus 2 (SARS-CoV-2) from a symptomatic patient.” Jama (2020).
  • van Doremalen, Neeltje, et al. “Aerosol and Surface Stability of SARS-CoV-2 as Compared with SARS-CoV-1.” New England Journal of Medicine (2020).
  • Lai, Shengjie, et al. “Preliminary risk analysis of 2019 novel coronavirus spread within and beyond China.” 2020-02-03]. https://www. worldpop. org/events/china (2020).

Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.