Kuinka kauan koronavirus selviää pinnoilla?

Vielä ei ole mitään lopullista tutkimusta siitä, kuinka kauan koronavirus selviää eri pinnoilla. Saatavilla oleva tieto viittaa kuitenkin siihen, että se säilyisi kolmesta tunnista jopa yhdeksään päivään.
Kuinka kauan koronavirus selviää pinnoilla?

Viimeisin päivitys: 22 toukokuuta, 2020

Tiedemiehet ovat tehneet kovasti töitä ymmärtääkseen täysin SARS-CoV-2 -virusta, joka tunnetaan yksinkertaisemmin nimellä koronavirus. Moni seikka on kuitenkin vielä epäselvä. Emme esimerkiksi vieläkään tiedä tarkalleen, kuinka kauan koronavirus selviää pinnoilla. Tämä ongelma ei ole pieni, sillä se vaikuttaa suoraan taudin leviämiseen.

Yksi asia on kuitenkin tehtävä ensin selväksi. Saatavilla olevien todisteiden mukaan viruksen saastuttaman esineen koskettaminen ei automaattisesti aiheuta tartuntaa, mutta se lisää kyllä riskiä siihen. Jos henkilö nimittäin koskettaa pintaa, jossa koronavirusta on, virus voi jäädä käsiin. Jos henkilö sitten koskettaa tuolla samalla kädellä kasvojaan ja virus pääsee kosketuksiin silmien, nenän tai suun kanssa, se pääsee sisään elimistöön. Tästä syystä on tärkeää desinfioida pinnat ja pestä kädet usein.

Kuinka kauan koronavirus selviää pinnoilla?

Kuinka kauan koronavirus siis selviää pinnoilla?

Valitettavasti tästä ei ole vielä saatu täysin vahvistettuja tietoja. Itse asiassa Maailman terveysjärjestö on ilmaissut, että ei tiedetä varmuudella, kuinka kauan SARS-CoV-2 säilyy esineiden pinnoilla.

Muiden virusten käyttäytymisen perusteella asiantuntijat kuitenkin uskovat, että koronavirus voi pysyä eri pinnoilla suhteellisen pitkään. Tämä riippuu ympäristössä vallitsevista olosuhteista, kuten lämpötilasta ja kosteudesta.

Monet virukset selviytyvät muutamasta tunnista useisiin päiviin, pinnasta riippuen. Koronavirus ei näyttäisi olevan poikkeus, joten infektion välttämiseksi tulee tehdä tältä osin järkeviä varotoimia.

Pinnat on hyvä puhdistaa usein
Päivittäin käytettyjen esineiden puhdistamisen tarkoituksena on vähentää koronaviruksen leviämistä.

Tieteellisiä tutkimuksia aiheesta

Journal of Hospital Infection –lehdessä julkaistussa tutkimuksessa analysoitiin saatavilla olevaa tietoa muiden koronavirusten, kuten SARSin ja MERSin, käyttäytymisestä. Tämän perusteella osoitettiin, että SARS-CoV-2 selviää pinnoilla muutamasta tunnista useisiin päiviin, riippuen pinnasta ja ympäristön olosuhteista.

Tämän tutkimuksen mukaan virus voisi pysyä esimerkiksi metalli-, lasi- ja muovipinnoilla neljästä viiteen päivään. Suotuisissa lämpötila- ja kosteusolosuhteissa se voisi kuitenkin selvitä jopa yhdeksän päivää.

Toisessa tutkimuksessa, jota johtivat Yhdysvaltain liittovaltion laboratorion tiedemiehet ja joka julkaistiin The New England Journal of Medicine -lehdessä, osoitettiin, että koronaviruksen säilyminen vaihtelee neljästä tunnista kuparipinnoilla kolmeen päivään muovi- ja ruostumattomilla teräspinnoilla. Pahvipinnoilla virus selviää yhden päivän.

Kuinka kauan koronavirus säilyy ilmassa

Viruksen säilyvyysaika ilmassa on ratkaisevan tärkeä asia sen ymmärtämiseksi, kuinka voimme ehkäistä taudin leviämistä ihmisten välillä.

Uutta ja suhteellisen huolestuttavaa tietoa ilmaantui eräässä esijulkaistussa raportissa. Se on siis eräänlainen luonnos, jota kirjoittajat voivat myöhemmin muokata tai korjata. Lyhyesti sanottuna siinä siis varoitetaan, että tieto on vielä keskeneräistä. Luonnoksen tiedot viittaavat siihen, että virus saattaisi säilyä ilmassa jopa kolme tuntia aerosolina. Lääketieteessä tarttuvan organismin sanotaan olevan aerosolimuodossa, kun partikkelit eli pienet virusta kantavat nestepisarat jäävät leijumaan ilmaan.

Yllä mainittu New England Journal of Medicine -lehden tutkimus mainitsee tämän myös. Se vahvistaa, että virus voitiin havaita ilmassa vielä kolme tuntia sen jälkeen, kun se oli muuttunut aerosoliksi.

Hyvät uutiset koronaviruksesta pinnoilla

Tätä taustaa vasten hyvä uutinen on se, että viruksen voi tuhota hyvin helposti yksinkertaisilla siivousmenetelmillä. Yleiset pinnat on suositeltavaa puhdistaa usein alkoholilla tai alkoholia sisältävällä desinfiointiaineella. Hyödyllinen konsti on myös liuottaa kaksi ruokalusikallista klooria puoleen litraan vettä.

Tämä siivousaskare on järkevää suorittaa kahden tai kolmen tunnin välein julkisilla paikoilla tai työpaikoilla. On myös tärkeää välttää koskettelemasta paljon kosketukselle alttiita pintoja tai esineitä julkisilla paikoilla; näitä ovat esimerkiksi kaiteet, hissin nappulat tai ovennupit. Kädet voi suojata nenäliinalla.

Tärkein suositus on pestä käsiä usein. Vältä myös kasvojen koskettelua. Lisäksi on erittäin tärkeää aivastaa tai yskiä peittämällä suu ja nenä puhtaalla nenäliinalla tai kyynärtaipeella.

Kotona on parasta siivota päivittäin. Jos asukkaat saapuvat ja lähtevät toistuvasti, on parasta desinfioida ovennupit, valonkatkaisijat ja yleiset tilat usein. Ostettuihin tavaroihin tulisi koskettaa talouspaperilla ja sitten desinfioida ne. Tässä tilanteessa parasta on tehdä kaikki mahdolliset varotoimet.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Phin, N. F. Requerimientos para uso de equipos de protección personal (EPP) para el nuevo coronavirus (2019-nCoV) en establecimientos de salud.
  • Agosto, Arianna, and Paolo Giudici. “A Poisson autoregressive model to understand COVID-19 contagion dynamics.” Available at SSRN 3551626 (2020).
  • Kampf, Günter, et al. “Persistence of coronaviruses on inanimate surfaces and its inactivation with biocidal agents.” Journal of Hospital Infection (2020).
  • van Doremalen, Neeltje, et al. “Aerosol and surface stability of HCoV-19 (SARS-CoV-2) compared to SARS-CoV-1.” medRxiv (2020).

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.