Kuinka välttää kasvojen koskettelua pandemia-aikana

Yksi suosituksista koronaviruksen leviämisriskin pienentämiseksi on välttää kasvojen koskettelua niin paljon kuin mahdollista. Miksi? Kerromme syyt tässä artikkelissa.
Kuinka välttää kasvojen koskettelua pandemia-aikana
Karina Valeria Atchian

Kirjoittanut ja tarkastanut lääkäri Karina Valeria Atchian.

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Asiantuntijat sanovat, että kasvojen koskettelua tulisi välttää nyt koronaviruspandemian aikana. Mutta miksi se on niin tärkeää? Koronaviruksen leviämisen estämisestä puhutaan tällä hetkellä paljon, ja näihin ehkäiseviin toimenpiteisiin kuuluu myös kasvojen – erityisesti silmien, nenän ja suun – koskettelun välttäminen. Tässä artikkelissa annamme vinkkejä siihen, kuinka välttää kasvojen koskettelua pandemian aikana.

Jotta tämän suosituksen taustalla olevia syitä olisi helpompi ymmärtää, käydään ensin läpi kuinka virus tunkeutuu elimistöön. Kuinka tartunta saadaan? Samalla katsomme myös muita toimenpiteitä, jotka ovat ratkaisevan tärkeitä tartuntariskin pienentämisessä.

Mitä kautta koronavirus pääsee elimistöön?

Silmät, nenä ja suu ovat koronaviruksen ja muiden tartunnanaiheuttajien sisäänpääsyreittejä elimistöön. Tämä virus voi levitä henkilöstä toiseen nenästä tai suusta lähtevien pisaroiden kautta, kun henkilö yskii, aivastaa tai hengittää ulos.

Tartuntaa ei kuitenkaan saa ainoastaan suorassa kontaktissa ihmisten välillä. Nämä pisarat putoilevat esineiden ja pintojen päälle, joissa virus pysyy aktiivisena. Kun joku sitten koskettaa näitä pintoja ja sen jälkeen kasvojaan, tämä voi johtaa tartuntaan.

Eli koska kasvot ovat virukselle “ovi” päästäkseen sisään elimistöön, niihin tulee luonnollisestikin kiinnittää erityistä huomiota. Näin voimme pienentää sitä riskiä, että virus pääsisi elimistöön ja aiheuttaisi siellä infektion.

Näitä hyvin yksinkertaiselta tuntuvia toimenpiteitä pidetään tehokkaina ja ne ovat osoittautuneet jo aiemmin hyödyllisiksi muiden tartuntatautien riskin pienentämisessä. Itse asiassa näitä samoja suojatoimenpiteitä tulisikin soveltaa myös muiden, yleisempien tautien kohdalla, kuten flunssassa ja influenssassa.

Kasvojen koskettelua tulisi välttää epidemia-aikana

Mitkä muut toimenpiteet liittyvät läheisesti koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseen?

Nämä virukset voivat pysyä puhdistamattomilla pinnoilla jopa useita päiviä. Tästä syystä on tärkeää huomioida ja puhdistaa paljon kosketukselle altistuvat alueet usein; näitä ovat esimerkiksi ovenkahvat ja -nupit, elektroniset laitteet, hissien nappulat, julkisten portaiden tai liukuportaiden kaiteet ja niin edelleen.

Usein toistuva puhdistus auttaa vähentämään virusten määrää näillä pinnoilla ja samalla vähentämään sitä mahdollisuutta, että virus leviäisi niistä terveisiin ihmisiin. Vaikka moni ei tätä tiedä, tämä on yksi tartuntareitti koronavirukselle ja myös muille infektiotaudeille.

Ehkäisevien toimenpiteiden omaksuminen ei siis ainoastaan auta vähentämään koronaviruksen leviämistä, vaan myös muita samaan tapaan leviäviä tartuntatauteja. Näin saamme lisähyötyjä pitäessämme huolta omasta ja koko yhteisön terveydestä nyt pandemia-aikana.

Suojatoimenpiteitä koronaviruspandemiaa vastaan:

 • Usein toistuva käsienpesu saippualla ja vedellä tai vaihtoehtoisesti käsidesin käyttö silloi, kun käsienpesu ei ole mahdollista.
 • Sosiaalisten kontaktien välttäminen ja etäisyyden pitäminen muihin ihmisiin.
 • Kasvojen koskettelun välttäminen, erityisesti silmien, nenän ja suun.
 • Paljon kosketukselle alttiiden pintojen puhdistaminen pesuaineilla ja vedellä.
Puhtaan nenäliinan käyttö on esimerkki siitä, kuinka kasvojen koskettelua voi välttää paljain sormin

Kuinka välttää kasvojen koskettelua koronaviruspandemian aikana

Kasvojen koskettelun välttäminen kokonaan voi tuntua mahdottomalta, erityisesti kun se on monille niin tiedostamaton, automaattinen ja jatkuva tapa. On kuitenkin kannattavaa omaksua sellaisia toimenpiteitä, joilla ainakin vähennämme kosketuskertoja.

Alla on joitakin suosituksia, joita kannattaa pyrkiä noudattamaan.

 • Pidä kertakäyttöistä nenäliinaa mukana siltä varalta, että kasvosi kutisevat tai sinun tarvitsee hangata nenää, silmiä tai suuta. Käytä paljaiden sormien sijaan tätä puhdasta nenäliinaa ja heitä se heti sen jälkeen roskikseen.
 • Vältä piilolinssien käyttöä.
 • Peitä suu ja nenä joko puhtaalla nenäliinalla tai kyynärtaipeella, kun yskit tai aivastat. Jos käytät nenäliinaa, heitä se pois heti käytön jälkeen. Tällä tavoin vähennät mahdollisten virusten määrää käsissäsi.
 • Tee jotain käsilläsi tai pidä sormesi esimerkiksi ristissä välttääksesi pakonomaista kasvojen koskettelua.
 • Yritä mahdollisuuksien mukaan havaita ja tiedostaa ne syyt, jotka saavat sinut koskettelemaan kasvojasi. Syynä voi olla kutina, allergia, piilolinssien käyttö, pelkkä tottumus ja niin edelleen.

Käytännössä joillekin voi olla helpompi pestä vain useammin käsiä kuin välttää kasvojen koskettelua kokonaan, sillä monille se on niin automaattinen ja tiedostamaton tapa.

Sitä kannattaa tästä huolimatta yrittää. Kunhan vain pidämme tämän asian mielessämme ja ymmärrämme kuinka se voi vaarantaa terveytemme, pystymme todennäköisemmin ainakin vähentämään kasvojen koskettelukertoja.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Velavan, T. P., & Meyer, C. G. (2020, March 1). The COVID-19 epidemic. Tropical Medicine and International Health. Blackwell Publishing Ltd. https://doi.org/10.1111/tmi.13383
 • Centers for Disease Control and Prevention. (2020). Coronavirus Disease 2019 (COVID-19) Situation Summary. 2020-01-30)[2020-02-01]. Https://Www. Cdc. Gov/Coronavirus/2019-Ncov/Summary. Html. Retrieved from https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-nCoV/summary.html
 • Sun, P., Lu, X., Xu, C., Sun, W., & Pan, B. (2020). Understanding of COVID-19 based on current evidence. Journal of Medical Virology. John Wiley and Sons Inc. https://doi.org/10.1002/jmv.25722

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.