Logo image
Logo image

Käsienpesu on koronaviruksen pahin vihollinen

3 minuuttia
Viime aikoina lääkärit ja tutkijat ovat selittäneet, miksi käsienpesu on yksi tärkeimmistä tavoista estää koronaviruksen leviäminen.
Käsienpesu on koronaviruksen pahin vihollinen
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Viime viikkojen aikana uuden koronaviruksen myötä maailmassa on levinnyt myös pelko ja virheellinen tieto. Tämän seurauksena lääkärit, tiedemiehet ja terveydenhuollon yksiköt ovat korostaneet ehkäisevien toimenpiteiden tärkeyttä, mistä päästäänkin käsienpesun merkitykseen koronavirusta vastaan. Tässä artikkelissa kerromme, miksi käsienpesu on koronaviruksen pahin vihollinen.

Twitterin kautta asiantuntijat kuten Alberto Sicilia, teoreettisen fysiikan tohtori, ja Palli Thordarson, kemian professori South Walesin yliopistosta Australiasta, ovat selittäneet, miksi saippua on yksi parhaista vaihtoehdoista tätä uutta virusta vastaan, joka on saanut koko maailman varpailleen.

Miksi käsienpesu on koronaviruksen pahin vihollinen?

Some figure

Saippuan ominaisuudet liuottavat viruksen uloimman kalvon lipidit. Se onkin mahtava tuote näiden mikro-organismien inaktivoimisessa.

Yllä mainitut asiantuntijat selittävät, että periaatteessa kaikki virukset ovat “mikroskooppisia olentoja”, joiden on päästävä ihmissoluihin. Tämä on niiden ainoa lisääntymiskeino, sillä ne eivät pysty monistumaan omillaan.

Erityisesti koronavirus koostuu kolmesta tekijästä. Nämä ovat:

  • Geneettinen materiaali (RNA).
  • Proteiinit, jotka mahdollistavat viruksen tarttumisen ihmissoluihin.
  • Suojana toimiva, lipideistä koostuva ulompi kalvo. Tämä viimeinen tekijä on se mikä tekee käsienpesusta parhaan suojan koronavirusta vastaan.

Saippuan koostumus pitää sisällään suoloja, joissa on rasvojen kaltaisia, amfifiileinä tunnettuja aineita. Niillä voi olla samankaltaisia rakenteita kuin viruksen kalvojen lipideillä.

Nämä molekyylit kilpailevat viruksen kalvojen lipidien kanssa. Tämä auttaa liuottamaan kalvon ja näin inaktivoimaan mikro-organismin. Todellisuudessa virus ei ole elävä olento, mutta se voi pysyä aktiivisena kehon ulkopuolella tunteja tai jopa päiviä.

Tämä selittää sen, miksi käsienpesu on koronaviruksen pahin vihollinen ja miksi se on niin tärkeää suojauduttaessa tältä virukselta. Eikä pelkästään koronavirukselta, vaan monilta muiltakin sairauksia aiheuttavilta mikro-organismeilta. Tästä syystä asiantuntijat peräänkuuluttavat koko ajan käsienpesun merkitystä tämän pelätyn viruksen leviämistä ehkäisevänä toimenpiteenä.

Kannattaa lukea myös tämä artikkeli: Näin puhdistat kännykän koronaviruksen leviämisen estämiseksi

Voiko käsienpesu saippualla tappaa koronaviruksen?

Saippua auttaa liuottamaan pois virusta suojaavan ulomman rasvakuoren, jolloin se “hajoaa kuin korttipakka”, asiantuntijat selittävät. Mutta kuten jo mainitsimme, virukset eivät oikeastaan ole eläviä olentoja, eivätkä ne näin ollen todellisuudessa kuole; sen sijaan ne inaktivoituvat saippuan ja kunnollisen käsienpesun seurauksena.

Dan McGee, lastenlääkäri Helen DeVos -sairaalassa Grand Rapidsissä, Michiganissa, keskusteli käsienpesusta Today:n haastattelussa. McGeen mukaan “käsienpesu on toiseksi paras keino ehkäistä tartuntaa. Paras keino on rokotteen ottaminen — jos sellainen on saatavilla.”

Mutta riittääkö käsienpesu? Ei ehkä kokonaan. Tieteelliset tutkimukset ovat kuitenkin todistaneet sen tehon tartuntatautien ehkäisyssä. Cochrane Database of Systemic Revisions -tietokannassa julkaistun tutkimuksen mukaan käsienpesu auttaa hidastamaan sairauksien leviämistä.

Saman lähteen mukaan tämä tapa saattaisi lisäksi vähentää todennäköisyyttä saada hengitystieinfektio 54 %:lla. Se on myös tehokkaampi kuin mikään muu vaihtoehto. Viimeisimmät tutkimukset, mukaan lukien Massachusettsin teknologian instituutin tekemä tutkimus, tukevat tätä.

Tässä tutkimuksessa havaittiin, että käsienpesun lisääminen niiden matkustajien keskuudessa, jotka vierailevat maailman kymmenellä suurimmalla lentokentällä, on ratkaiseva tekijä monien tartuntaperäisten sairauksien leviämisen vähentämisessä.

Saippua vai käsidesi? Kumpi on parempi?

Some figure

Moni uskoo, että käsidesin käyttö on paras vaihtoehto virusta vaan. Todellisuudessa se ei kuitenkaan ole saippuapesua parempi käsien puhdistamisessa ja desinfioimisessa. Mutta juuri sen saman pelon vuoksi, joka on levinnyt ihmisten keskuudessa tämän uuden sairauden myötä, moni on siinä uskossa, että käsidesi on parempi suoja virusta vastaan.

Kuinka paljon perää tässä väitteessä on? Terveysasiantuntijat ja -yksiköt, kuten Center for Disease Control and Prevention (CDC, Yhdysvaltain tautikeskus), pitävät etusijalla saippuapesua. Tällä hetkellä ei ole myöskään mitään näyttöä siitä, että antibakteeriset saippuat olisivat normaaleja saippuoita parempia sairauksien ehkäisyssä.

Jos sinulla sen sijaan ei ole käytössäsi saippuaa ja vettä, vähintään 60 % alkoholia sisältävän käsidesin käyttö voi auttaa. Lisäksi esimerkiksi työpaikalla kannattaa hyödyntää desinfiointiliinoja. Ongelma on siinä, että ihmiset aliarvioivat saippuan merkityksen, kun taas käsidesejä käytetään jo niin järjettömän paljon, että niiden hinta on noussut hurjasti.

Tutustu myös: Voiko koronavirus tarttua elintarvikkeiden välityksellä?

Käsienpesu saippualla ja vedellä on koronaviruksen pahin vihollinen

Yllä oleva on varmasti selventänyt sitä, miksi käsien peseminen saippualla ja vedellä on paras vaihtoehto virusta vastaan. Saippuaa on myös helpompi löytää. Kaikenlaiset saippuat käyvät: nestemäinen saippua, palasaippua, tuoksusaippua, tiskinpesuaine, miehille tarkoitetut saippuat, naisille tarkoitetut saippuat jne. Toisin sanoen saippua kaikissa muodoissaan.

Tärkeintä on muistaa, että käsienpesun tulisi kestää vähintään 20 sekuntia. Kädet tulisi pestä tarpeeksi usein, ainakin viisi kertaa päivässä (etenkin ennen ruoanlaittoa, ruokailua ja kotiin saapumisen jälkeen). Hankaa molempia kämmeniä yhteen sekä pese myös ranteet ja sormien välit.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Jefferson, T., Del Mar, C. B., Dooley, L., Ferroni, E., Al-Ansary, L. A., Bawazeer, G. A., … Conly, J. M. (2011). Physical interventions to interrupt or reduce the spread of respiratory viruses. The Cochrane Database of Systematic Reviews, (7). https://doi.org/10.1002/14651858.CD006207.pub4
  • Christos Nicolaides, Demetris Avraam, Luis Cueto‐Felgueroso, Marta C. González, Ruben Juanes. Hand‐Hygiene Mitigation Strategies Against Global Disease Spreading through the Air Transportation Network. Risk Analysis, 2019; DOI: 10.1111/risa.13438

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.