Millainen desinfiointiaine on paras virustartuntojen estämiseksi?

Kun valitsemme desinfiointiainetta virustartuntojen estämiseksi, on tärkeää ottaa huomioon kyseisen tuotteen eri ominaisuudet, eikä sitä pidä sekoittaa antibakteeriseen desinfiointiaineeseen. Tässä artikkelissa kerromme sinulle aiheesta lisää.
Millainen desinfiointiaine on paras virustartuntojen estämiseksi?

Viimeisin päivitys: 22 toukokuuta, 2020

Koronaviruksen aiheuttamien levottomuuksien vuoksi monet ihmiset ovat kiirehtineet tyhjentämään apteekit ja supermarketit geeleistä, käsidesistä ja muista desinfiointituotteista. Itse asiassa korkea kysyntä ja tarjonnan niukkuus ovat nostaneet huomattavasti näiden tuotteiden hintoja. Nyt kysymys kuitenkin kuuluu, valitsemmeko virustartuntojen estämiseksi juuri oikeanlaisen desinfiointiaineen?

Tällä hetkellä markkinoilla on laaja valikoima antibakteerisia geelejä ja puhdistusaineita, jotka tarjoavat vaihtoehtoisen keinon käsien desinfiointiin silloin kun meidän ei ole mahdollista pestä niitä saippualla ja vedellä. Kuten nimestä voi myös päätellä, niiden tehtävänä on kuitenkin eliminoida tai estää bakteerien kasvua.

Siksi, ja koska koronavirus on nimensä mukaisesti virus, todennäköisesti monet tekevät saman virheen valitessaan ja käyttäessään näitä tuotteita. Mutta mikä sitten on loppujen lopuksi paras vaihtoehto? Mitä meidän tulisi harkita näitä tuotteita käyttäessä? Jatka lukemista ja kerromme sinulle, millainen desinfiointiaine on paras juuri virustartuntojen estämiseksi.

Mitkä desinfiointiaineet ovat sopivia virustartuntojen ehkäisemiseksi?

Kaikki käsien desinfiointiaineet eivät toimi samalla teholla niissä tapauksissa, joissa haluamme ehkäistä koronaviruksen leviämistä

Kun kyse on virustartunnasta, paras vaihtoehto joka meidän pitäisi valita käsien desinfiointiin, on nimenomaan viruksia tappavilla ominaisuuksilla varustettu desinfiointiaine.

Markkinoilta löytyy tällä hetkellä lukuisia käsien puhdistukseen suunnattuja desinfiointiaineita. Koronaviruksen leviämisen aiheuttaman hälytystilan jälkeen tämä tuote on kuitenkin alkanut loppua lähes kaikissa sen muodoissa, ja sen myyntihinta on saavuttanut epätavallisen korkeita lukuja.

Haittapuolena tässä on se, että monet ihmiset eivät vielä tiedä, että kaikki desinfiointiaineet eivät toimi niissä tapauksissa, joissa haluamme ehkäistä nimenomaan virusten leviämistä. Lisäksi useimmat geelit ovat antibakteerisia ja ovat tästä syystä täysin hyödyttömiä vaihtoehtoja tämäntyyppisten virustartuntojen estämiseksi. Näin ollen sekä tavanomaiset geelit sekä hajustetut, kimaltelevat tai vastaavilla komponenteilla varustetut geelit luokitellaan periaatteessa tehottomiksi menetelmiksi taistelussa koronavirusta vastaan.

Joten millainen desinfiointiaine meidän tulisi valita tämän virustartuntojen ehkäisemiseksi? Esimerkiksi koronapandemian riepottelemassa Espanjassa La Vanguardia -lehden haastattelussa paikallinen apteekkari Mar Sieira on selvittänyt, että koronaviruksen tapauksessa ihanteellisin käsien puhdistukseen suunnattu desinfiointiaine olisi sellainen tuote, joka omaa nimenomaan viruksia tappavia eli virusidisiä ominaisuuksia. Lisäksi lehden mukaan on tärkeää, että desinfiointiaine sisältää runsaan alkoholipitoisuuden lisäksi etanolia, jotta se voisi tarjota parhaan mahdollisen suojan koronavirusta vastaan.

Antibakteerisen geelin tehtävänä on torjua bakteereja tai estää niitä kasvamasta liiallisesti. Siksi virusinfektioiden tapauksessa niiden ei pitäisi olla vaihtoehto. Myös YLE:n julkaisemassa artikkelissa ollaan samaa mieltä, sillä virusten, kuten tässä tapauksessa COVID-19 -viruksen, eliminoimiseksi on käytettävä desinfiointiaineita, joissa on vähintään 60-70 % alkoholia ja joilla on samalla virusidisiä ominaisuuksia.

Lisäksi YLE:n artikkelissa painotetaan, että käsien desinfiointiaineiden teho ei koskaan yllä käsien kunnollisen saippuapesun tasolle. Desinfiointiaineiden tehoa laskee merkittävällä tavalla myös se, että monet meistä eivät odota riittävän aikaa verran käsidesin kunnollista kuivumista, jolloin käsidesi ei ehdi kunnolla vaikuttaa. Lisäksi mielessä kannattaa pitää, että tehokkaimmastakaan käsidesistä ei ole suurta etua silloin, kun kädet ovat hyvin likaiset.

“Sillä (etanolilla) on vahvempi ja laajempi virusidinen vaikutus verrattuna muihin alkoholeihin, kuten propanoleihin. Sen virusidinen aktiivisuusspektri on 95 prosenttia, mutta sen teho kattaa usein kaikki kliinisesti merkittävät virukset.”

– Espanjalainen farmaseutti Mar Sieira La Vanguardia -lehdessä –

Kuinka valita hyvä desinfiointiaine?

Virustartuntojen estämiseksi yleinen suositus on, että tuotteen etiketin lukemiseen käytettäisiin muutama minuutti. Jos etiketistä ei käy ilmi, onko kyseessä antibakteerisen vaikutuksen lisäksi nimenomaan viruksia tappava tuote, asia kannattaa varmistaa suoraan ottamalla yhteyttä tuotteen valmistajaan.

Lisäksi Suomessa Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes on varoittanut, että markkinoilla liikkuu tänä päivänä paljon käsidesinä mainostettuja tuotteita, jotka eivät kuitenkaan vastaa yllä kuvaillun tuotteen ominaisuuksia. Tästä syystä Tukes onkin huomauttanut, että desinfiointiainetta ostaessa pakkauksesta tulisi käydä ilmi valmisteen nimi ja valmistajan yhteystiedot, sen sisältämät ainesosat sekä mahdolliset varoitusmerkinnät sekä vaara- ja turvalausekkeet.

Desinfiointiaineen valinnassa tulisi siis kiinnittää erityistä huomiota siihen, että kyseessä on aina virallinen ja mahdollisuuksien mukaan kotimainen tuote. Tukes on muun muassa ilmoittanut, että monet verkossa yksityishenkilöiden kauppaamat käsidesit ovat sisältäneet aineita, jotka eivät sovellu iholle. Hyvänä esimerkkinä tästä on ollut lasinpesunesteen etanolista valmistettu käsidesi. Tarkista siis, että myytävä desinfiointiaineen täyttää aina EU:n biosidiasetuksen 528/2012 asettamat vaatimukset.

Kiinnostuitko aiheesta? Lue täältä lisää: Kehitteillä olevat lääkkeet ja rokotteet koronavirukseen

Desinfiointiaineet ovat vaihtoehtoinen menetelmä silloin, kun saippuaa ja vettä ei ole saatavilla

Paras tapa ehkäistä koronatartunnan leviämistä ja vähentää tartunnan riskiä, on pestä kädet huolellisesti saippualla ja vedellä

Käsien puhdistamiseen löytyy muutamia hyödyllisiä desinfiointiaineita, joita voit hyödyntää silloin, kun et pääse käsienpesulle. Paras vaihtoehto kuitenkin aina, kun se vain on mahdollista, on käsien saippuapesu.

Yhdysvaltain terveysministeriön alaisuudessa toimivan tautikeskuksen CDC:n tietojen mukaan paras tapa ehkäistä koronatartunnan leviämistä ja vähentää tartunnan riskiä on pestä kädet huolellisesti saippualla ja vedellä. Jos tämä ei jostain syystä ole mahdollista, vaihtoehtona voimme turvautua desinfioivien aineiden käyttöön.

Ja kuten aikaisemmin jo mainitsimme, sinun tulee pitää mielessä, että nämä tuotteet eivät tapa kaikkia taudinaiheuttajia, eivätkä ne ole paras vaihtoehto silloin, jos kätesi ovat näkyvästi likaiset. Joka tapauksessa tärkeintä olisi kuitenkin aina varmistaa, että käytettävä desinfiointiaine tappaa bakteerien lisäksi myös viruksia.

Tästä samaisesta syystä sellaiset kotimaiset yksiköt, kuten Tukes sekä Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira, pyrkivät varmistamaan, että saatavilla olevat käsien desinfiointiaineet täyttävät kaikki Euroopan Unionin laatustandardit ja että niitä voidaan käyttää turvallisesti ja jatkuvassa käytössä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.