Logo image
Logo image

Näin puhdistat kännykän koronaviruksen leviämisen estämiseksi

4 minuuttia
Olemme jatkuvassa kosketuksessa moniin eri esineisiin päivän mittaan. Kännykät ovat yksiä näistä esineistä ja tästä syystä meidän tulisi desinfioida ne oikein koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Samalla on kuitenkin tärkeää, että teemme desinfioinnin oikeaoppisesti. Jaamme tässä artikkelissa sinulle vinkkejä siihen, kuinka se tehdään.
Näin puhdistat kännykän koronaviruksen leviämisen estämiseksi
Viimeisin päivitys: 29 heinäkuuta, 2022

Koronaviruksen leviäminen ympäri maailmaa on johtanut hälytystiloihin monissa eri maissa ja pakottanut valtiot sekä viranomaiset ryhtymään rajuihin ehkäiseviin toimenpiteisiin. Kotiin jääminen, käsien ahkera peseminen ja kodin desinfiointi ovat kaikki yksinkertaisia, mutta tärkeitä toimia, joita me kaikki voimme tehdä koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Nyt pohdimme, tulisiko meidän puhdistaa myös kännykkä?

Tämä kysymys nousee esiin monien mielessä yhdestä erityisestä syystä: monilla meistä on taipumusta olla kosketuksessa kännykän kanssa pitkin päivää. Lisäksi kasvomme joutuvat kosketuksiin sen kanssa vastatessamme puheluihin, lähetäessämme ääniviestejä ja kenties lainaamme kännykkäämme muiden käytettäväksikin silloin tällöin.

Vaikka toistaiseksi ei ole ilmoitettu tartuntatapauksista, jotka olisivat aiheutuneet kosketuksesta tämäntyyppisten laitteiden kanssa, tutkijoiden mielestä on mahdollista, että aivan kuten muidenkin vastaavien virusten kohdalla, koronavirus voi selvitä kännykän pinnalla jonkin aikaa. Tästä samaisesta syystä olisikin tärkeää, että puhdistaisimme sen säännöllisin väliajoin viruksen leviämistä ehkäisevien toimenpiteiden mukaan.

Suosituksia kännykän puhdistamiseksi ja desinfioimiseksi

Yhdysvaltain tautikeskuksen CDC:n mukaan on tärkeää tietää, mikä ero puhdistuksen ja desinfioinnin välillä on. Puhdistusprosessissa pääsemme eroon liasta ja joistakin taudinaiheuttajista tappamatta kuitenkaan niitä. Sen sijaan desinfioinnissa käytetään kemikaaleja, jotka auttavat myös tappamaan eri pinnoilta näitä taudinaiheuttajia.

Kun otamme kaiken tämän huomioon, meidän muistettava, että kännykän asianmukaiseksi puhdistamiseksi meidän ei tule vain poistaa siitä ilmeinen lika, vaan samalla meidän on pyrittävä desinfioimaan se huolellisesti koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Muistakaamme, että kyseessä on ennen kaikkea yksi niistä esineistä, joihin olemme kosketuksessa päivän mittaan jatkuvasti ja samalla esine, jonka puhdistuksen sivuutamme liian usein, oli kyseessä sitten pandemia tai ei. Mutta miten puhdistamme kännykän oikeaoppisesti?

Sinua saattaa myös kiinnostaa: Vinkkejä kodin puhdistamiseen ja desinfiointiin

Vältä aggressiivisten kemikaalien käyttöä

Some figure

Kännykkä on yksi niistä elementeistä, joita käytämme eniten ja jatkuvasti päivän mittaan. Tästä samaisesta syystä sen desinfiointi voi toimia tehokkaana ennaltaehkäisevänä toimenpiteenä koronavirustartunnoissa.

Ensinnäkin meidän on pidettävä mielessä, että kännykästä löytyy erityisiä ominaisuuksia, jotka vaativat normaalia huolellisempaa hoitoa. Suurin osa kännyköistä on esimerkiksi rakennettu niin kutsutusta oleofobisesta pinnoitteesta, joka hylkii öljypitoisia aineita ja jonka tehtävänä on pitää näyttöä puhtaana sekä välttää jälkien, kuten sormenjälkien, pinttymistä näyttöön.

Tämä kerros vaatii erityistä käsittelyä, sillä sen toiminto on suojaava, jolloin kemiallisten tuotteiden levittäminen sen päälle voi vaikuttaa sen tehoon. Nyt kun tiedämme tämän, meidän on pyrittävä välttämään esimerkiksi valkaisuaineiden tai tavanomaisten puhdistusaineiden käyttöä kännykän puhdistamisessa ja desinfioinnissa.

Hyödynnä kännykän puhdistamisessa pehmeitä materiaaleja

Sen liinan tai kankaan, jota käytämme kännykän puhdistamiseen, tulee olla pehmeistä ja nukkaamattomista materiaaleista valmistettu. Näistä hyvänä esimerkkinä toimivat ne puhdistusliinat, joita silmälasien käyttäjät hyödyntävät linssien puhdistamiseen. Samalla taas erittäin hankaavien pesusienien tai liinojen käyttöä tulisi välttää, sillä ne voivat aiheuttaa näytön ja kuoren pintaan vaurioita, mitkä puolestaan voivat laskea laitteen suorituskykyä.

Applen ja Googlen kaltaiset yritykset ovat lisäksi suositelleet laitteen sammuttamista ennen puhdistuksen aloittamista. Lisäksi on suositeltavaa, että puhdistukseen käytettävä liina kostutetaan ensin pieneen määrään saippuaa ja vettä, jotta kännykkä puhdistuisi mahdollisimman tehokkaasti. Samalla on kuitenkin tärkeää pitää mielessä, että kostea liina ei saisi joutua kosketuksiin kännykän aukkoihin (kuten kuulokkeiden ja laturin sisäänpääsyyn), sillä laitteen sisään joutunut kosteus voi heikentää kännykän suorituskykyä tai laite voi jopa rikkoutua.

Puhdista kännykkä desinfioivilla puhdistusliinoilla

Some figure

Desinfioivat puhdistusliinat ovat hyvä vaihtoehto mobiililaitteiden näyttöjen desinfiointiin.

Koronaviruspandemian puhkeamisesta johtuvien ongelmien vuoksi Apple on päivittänyt verkkosivustolleen tärkeää tietoa laitteidensa desinfioinnista. Tässä tapauksessa ohjeissa ilmoitetaan, että iPhone-tuotteet sekä muut Applen laitteet on turvallista puhdistaa desinfiointiaineella.

Voit pyyhkiä iPhonen ulkopinnat 70-prosenttisella isopropyylialkoholilla kostutetulla puhdistusliinalla tai desinfioivalla puhdistusliinalla. Älä käytä valkaisuainetta. Vältä kosteuden joutumista aukkoihin. Älä upota iPhonea mihinkään puhdistusaineeseen. – Applelta kerrotaan.

Liuos vedestä ja alkoholista

Terveyteen ja kauneuteen erikoistuneen Health -lehden julkaisussa mikrobiologi Charles Gerba on myös antanut omat suosituksensa kännykän puhdistamiseksi ja sitä kautta koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Tämän asiantuntijan mukaan voimme käyttää puhdistukseen mikrokuituliinaa, joka on kostutettu kevyesti liuoksella, joka sisältää 60 % vettä ja 40 % alkoholia.

Tämän valmisteen kanssa meidän on kuitenkin oltava hyvin varovaisia, sillä kyseistä liuosta ei tulisi koskaan levittää suoraan kännykkään, koska se voi vahingoittaa sitä. Parasta olisikin, että käytät pientä osaa liinan kulmasta ylimääräisen nesteen poistamiseksi.

Kiinnostuitko aiheesta? Lue täältä lisää: Kuinka ehkäistä koronavirustartunta ostoksilla käydessä

Pese kädet usein

Viimeisenä, mutta ei vähäisimpänä, meidän on jälleen kerran korostettava sitä, miten tärkeää on pestä kädet useita kertoja päivässä koronavirustartuntojen estämiseksi. Maailman terveysjärjestön kaltaiset yhteisöt korostavat, että käsien tavanomainen pesu saippualla ja vedellä tai riittävän alkoholipitoisilla desinfiointiaineilla auttaa inaktivoimaan viruksen tarttuvuutta, jos sitä esiintyy käsissä.

Säännöllisen käsienpesun ja kännykän desinfioinnin lisäksi on tärkeää, että seuraat tarkkaan ajankohtaisia päivityksiä Suomen terveysviranomaisilta. Jos sinulla on lieviä oireita, älä mene sairaalaan, vaan sairasta eristyksissä kotona. Näytteitä otetaan ensisijaisesti vain sellaisilta potilailta, joilla esiintyy vakavia hengitystieinfektion oireita sekä niiltä, jotka työskentelevät terveyden- ja sosiaalihuollon aloilla. Vakavammissa tapauksissa voit soittaa kuntasi terveyskeskukseen tai työterveydenhuoltoon, hätänumero 112 on suunnattu vain äärimmäisiin hätätapauksiin.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Rubio, I. (11 de marzo de 2020). Por qué hay que limpiar el móvil con frecuencia para frenar el coronavirus (y cómo hacerlo). El País. Recuperado de https://elpais.com/tecnologia/2020-03-11/por-que-hay-que-limpiar-el-movil-con-frecuencia-para-frenar-el-coronavirus-y-como-hacerlo.html
  • Juste, M. (12 de marzo de 2020). Coronavirus: ¿Hay que lavar el móvil para frenar el riesgo de contagio?. Expansión. Recuperado de https://www.expansion.com/economia-digital/2020/03/12/5e6a3b89468aeb8a4e8b45c9.html
  • BBC News Mundo. (12 de marzo de 2020). Coronavirus: cómo limpiar tu celular para prevenir el contagio del covid-19. BBC. Recuperado de https://www.bbc.com/mundo/noticias-51853456
  • Centro para el Control y la Prevención de Enfermedades de Estados Unidos. (2020). Enfermedad por coronavirus 2019 (COVID-19). Limpiar y desinfectar. Recuperado de: https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/prepare/cleaning-disinfection.html

 


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.