Vinkkejä kodin puhdistamiseen ja desinfiointiin

Kodin puhtaanapito on ratkaiseva tekijä taudinaiheuttajien leviämisen pysäyttämiseksi. Tästä syystä Yhdysvaltain terveysministeriön alaisuudessa toimiva tautikeskus CDC on koonnut listan erilaisista suosituksista, jotka on suunnattu kodin puhdistamiseen ja desinfiointiin.
Vinkkejä kodin puhdistamiseen ja desinfiointiin

Viimeisin päivitys: 19 helmikuuta, 2022

Tänä päivänä kodin puhdistamiseen ja desinfiointiin liittyvien suositusten oppiminen on hyvin ajankohtaista. Koronaviruksen tuoman kriisin takia on hyödyllistä tietää, miten voimme ylläpitää kotiamme puhtaampana vähentääksemme tartuntojen ja taudinaiheuttajien leviämisen riskiä.

Kuten Maailman terveysjärjestö on selvittänyt, COVID-19 voi levitä helposti henkilöstä toiseen kosketus- tai pisaratartuntana. Tartunta tapahtuu toisin sanoen hengityksen kautta kulkeutuvista pisaroista, jotka voivat tulla tartunnan saaneen henkilön nenästä tai suusta.

Nämä pisarat voivat myös pudota läheisille pinnoille ja esineille, mikä voi aiheuttaa myös tartuntavaaran. Jos terve henkilö on kosketuksissa näiden pintojen kanssa ja koskettaa sitten silmiään, nenäänsä tai suutaan, myös hän voi saada tartunnan. Vaikka koronaviruksen selviämisajasta pinnoilla ei ole vielä varmaa tietoa, asianmukainen kodin puhtaana pitäminen on hyvin tärkeää. Mitä meidän tulisi sitten tämän eteen tehdä?

Vinkkejä kodin puhdistamiseen ja desinfiointiin

Kodin puhdistamiseen ja desinfiointiin liittyvillä strategioilla pyritään rajoittamaan siellä mahdollisesti piileskelevien taudinaiheuttajien selviämistä. Vaikka aiommekin seuraavaksi viitata etenkin niihin vinkkeihin, joita Yhdysvaltain tautikeskus CDC (Centers for Disease Control and Prevention) on koronavirustapauksessa suositellut, ne ovat samalla ohjeita, joita voimme aivan yhtä hyvin toteuttaa muidenkin taudinaiheuttajien leviämisen ehkäisemisessä.

Jo yleisesti ottaen kodin tilojen asianmukainen puhdistaminen on hyvinvoinnin synonyymi. Asianmukaisen siivouksen avulla voimme poistaa bakteereita, likaa ja kaikenlaisia ​​epäpuhtauksia, jotka voivat helpottaa tartuntojen leviämistä. Lisäksi yhdistettynä erilaisiin desinfiointituotteisiin se voi auttaa tappamaan taudinaiheuttajia eri pinnoilla. Tutustutaanpa alla tähän lisää.

Rutiininomainen kodin puhdistus ja desinfiointi

Asianmukaisen siivouksen avulle voimme poistaa bakteereita, likaa ja kaikenlaisia ​​epäpuhtauksia, jotka voivat helpottaa tartuntojen leviämistä

Kodin puhdistus ja desinfiointi on aloitettava kaikista niistä pinnoista, joihin olemme jatkuvassa kosketuksissa.

Olemme päivän mittaan jatkuvassa kosketukse ssa kodin tiettyjen pintojen kanssa, olipa kyse sitten pöydistä, ovenkahvoista, valokytkimistä, WC:stä tai hanasta. On tärkeää, että varmistamme näiden pintojen ja esineiden perusteellisen desinfioinnin. Ja painotamme nimenomaan sanaa desinfiointi, sillä tavallinen pinnallinen puhdistus ei kaikkien taudinaiheuttajien eliminoimiseksi riitä.

Tässä suhteessa CDC kehottaa käyttämään sellaisia kotitalouksille suunnattuja puhdistusaineita ja desinfiointiaineita, jotka ovat Yhdysvaltain ympäristönsuojeluviraston EPA:n (ja meidän tapauksessamme Pohjoismaisen ympäristömerkin eli Joutsenmerkin) tukemia tuotteita. Varmista myös, että kyseinen puhdistusaine sopii siivottavalle pinnalle. Tästä syystä parasta olisikin, että uhraat muutaman minuutin pakkauksen kyljessä tulevien tietojen lukemiseen.

Mitä tulee ottaa huomioon kotitalouksissa, joissa on ihmisiä karanteenissa?

Kotitalouksille, joissa elää kotihoitoon ja karanteeniin lähetettyjä henkilöitä (henkilöllä esimerkiksi epäillään tai hänellä on vahvistettu COVID-19 -tartunta), CDC antaa tiukempia kodin puhdistamiseen ja desinfiointiin liittyviä suosituksia.

Lisäksi he muistuttavat kotihoitoon suunnattujen ohjenuoriensa kautta, että karanteenissa olevan henkilön tulisi aina oleskella yhdessä tietyssä huoneessa, mahdollisimman kaukana muista perheenjäsenistä. Yleisesti ottaen näissä tapauksissa hoitajien ja sairastuneiden tulisi pitää huolta seuraavista näkökulmista:

  • Puhdista ja desinfioi päivittäin jatkuvassa kosketuksessa olevat pinnat, kuten jo edellisessäkin kappaleessa mainitut pöytien pinnat, ovenkahvat, valokytkimet, WC-tilat ja hanat.
  • Pese tiheämmin kaikkien perheenjäsenten, etenkin sairastuneiden tai oireilevien, WC-tilat ja henkilökohtaiset tavarat, kuten pyyhkeet, vuodevaatteet ja vaatteet.
  • Ellei kyseessä ole nuori lapsi, kehitysvammainen henkilö tai sellainen henkilö, joka ei siedä kontaktia desinfiointiaineiden kanssa, voit varata henkilökohtaisia puhdistusaineita pelkästään karanteenissa olevalle tai oleville henkilöille.
  • Jos kotitaloudessa on vain yksi WC-tila, pyri puhdistamaan ja desinfioimaan se jokaisen käytön jälkeen.

Huomioitavaa! Kyseessä on Yhdysvaltain terveysministeriön alaisuudessa toimivan tautikeskuksen antamat suositukset. Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen THL:n mukaan vielä tällä hetkellä kodin yleisten tilojen tehopuhdistamiselle ei ole erityistä tarvetta.

Koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi on tärkeää noudattaa hyvää käsihygieniaa, pitää riittävä välimatka sairastuneeseen ihmiseen sekä välttää kasvojen koskettamista. Niin kauan kuin kotitaloudessa ei ole todettu koronatartuntaa, tilat eivät vaadi normaalia yleissiivousta tarkempaa desinfiointia. Tarvittaessa saniteettitilojen ja sairastuneiden potilaiden oleskelutiloissa puhdistusta voidaan tehostaa desinfiointiaineilla, mutta yleensä asianmukainen pintojen puhdistaminen normaaleilla puhdistusaineilla riittää.

Kiinnostuitko aiheesta? Lue täältä lisää: Toimenpiteet COVID-19 -virustartunnan torjumiseksi

Muita kodin puhdistamiseen ja desinfiointiin liittyviä suosituksia

Kodin siivoukseen sovellettavia ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä voidaan ottaa käyttöön silloin, kun kotitaloudessa epäillään tai on todettu koronatartunta

Kaikki esineet, jotka ovat olleet jatkuvassa kosketuksissa niiden henkilöiden kanssa, jotka ovat sairastuneet tai joilla tartuntaa epäillään, olisi desinfioitava kullekin materiaalille sopivilla tuotteilla.

Lisäksi meillä on käsissämme muita ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä, joita voimme hyödyntää käytännössä kodin puhdistuksen ja desinfioinnin aikana. Näitä toimenpiteitä voidaan soveltaa harkinnan mukaan sekä epäillyissä tapauksissa että vahvistetuissa koronavirustartunnoissa. Lisäksi muistutamme, että kyseisiä menetelmiä ei tarvitse supistaa pelkästään COVID-19 -tartuntaan, vaan niitä voidaan hyödyntää aivan yhtä hyvin muiden suuren tartuntavaaran omaavien taudinaiheuttajien tapauksissa.

  • Jos mahdollista, käytä pintojen puhdistamiseen ja desinfiointiin kertakäyttöisiä käsineitä ja heitä ne menemään jokaisen käyttökerran jälkeen.
  • Pese kädet huolellisesti noin 20 sekunnin ajan saippualla ja vedellä jokaisen siivouskerran jälkeen.
  • Tietyntyyppisten ja hyvin likaisten pintojen puhdistamiseen voit tarvittaessa käyttää laimennettua kotitalouksille suunnattua valkaisuainetta, mutta huolehdi, että huoneen ilmanvaihto toimii ja noudata pakkauksen kyljessä tulevia käyttöohjeita huolellisesti. Liuos valmistetaan sekoittamalla 5 rkl valkaisuainetta jokaista viittä vesilitraa kohden.
  • Kaikki pehmeät tai huokoiset pinnat, kuten matot ja pöytäliinat, tulee puhdistaa säännöllisesti niille sopivilla puhdistusaineilla. Parhaimman tehon saavuttamiseksi käytä niiden pesuun kuumaa vettä.
  • Käsittele sairastuneen ihmisen likapyykkiä varoen, tarvittaessa voit suojata kätesi kertakäyttöhanskoilla. Vältä ravistelemasta vaatteita, jos mahdollista, ja pese pyykit aina kuumalla vedellä. THL:n mukaan sairastuneen vaatteita ja lakanoita (kuten myöskään astioita) ei kuitenkaan tarvitse pestä erikseen muista talon asukkaista.
  • Pese kädet huolellisesti vedellä ja saippualla joka kerta, kun olet käsitellyt sairastuneen tavaroita tai oleskellut hänen läheisyydessään.

Lopuksi on vielä syytä muistuttaa, kuinka tärkeää optimaalisen käsihygienian varmistaminen kaikissa tilanteissa on. Käsien peseminen runsaalla saippualla ja vedellä useita kertoja päivässä on avainasia kaikenlaisten tartuntojen leviämiseen liittyvien riskien vähentämiseksi. Käsienpesua tulisi vahvistaa erityisesti silloin, jos kotona on jo sairaita ihmisiä.

Lisäksi käsienpesua on toistettava säännöllisin väliajoin esimerkiksi silloin, kun olemme olleet kosketuksessa lemmikkieläinten kanssa, kun valmistamme ruokaa, ennen ruokailua, WC-tiloihin astuessamme ja sieltä poistuessamme sekä niistämisen, yskimisen tai aivastamisen jälkeen, monien muiden tilanteiden ohella.

Seuraa THL:n sivuilta aktiivisesti ajankohtaista tietoa koronaviruksesta ja noudata viranomaisten antamia ohjeita.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.