Logo image
Logo image

Suosituksia karanteeniajalle

3 minuuttia
Tässä artikkelissa annamme suosituksia karanteeniajalle, jota koronavirus on pakottanut meitä noudattamaan. Pidä nämä suositukset mielessäsi, jotta selviät kotikaranteenista parhaalla mahdollisella tavalla.
Suosituksia karanteeniajalle
Viimeisin päivitys: 22 toukokuuta, 2020

Suurimman osan väestöä on täytynyt muuttaa tapojaan koronaviruspandemian alusta lähtien. Joissakin maissa hallitus on ottanut käyttöön kotikaranteenin. Muissa maissa puolestaan suositellaan sosiaalista eristystä ja on otettu käyttöön tiettyjä liikkumisrajoituksia. Tässä artikkelissa annamme suosituksia karanteeniajalle, jotta fyysinen terveys ja mielenterveys säilyvät hyvinä tänä aikana.

Karanteenin tai eristyksen tarkoituksena on vähentää tartuntojen määrää. On olemassa riski, että terveydenhuoltojärjestelmä täyttyy koronavirustapauksista. On siis tärkeää tasoittaa taudin tarttumisen huippua siten, että terveysalan ammattilaisilla on aikaa reagoida tämän pandemian vaatimuksiin.

Eristäytymistarpeesta huolimatta karanteeni on saanut aikaan uusia vaikeuksia. Kotona pysyminen luo haasteita, kun on kyse yhdessä asumisesta, hygieniasta ja säännöistä.

Lääketieteelliset ja valtioiden järjestöt ovat luoneet uusia ohjeistuksia sekä suosituksia karanteeniajalle. Niiden tavoitteena on auttaa väestöä selviämään tästä pandemiasta.

Mielenterveysalan suosituksia karanteeniajalle

Mielenterveydestä huolehtiminen on oleellisen tärkeää karanteenin aikana. Useimmat meistä eivät ole valmistautuneet eristykseen, varsinkaan kun on kyse sairauden kaltaisesta riskitekijästä.

Yksi pääsuosituksista näissä olosuhteissa on luoda päivittäisiä rutiineja. Päivittäisen elämän järjestäminen auttaa myös pitämään aivot ja tunteet järjestyksessä. Ja tämä estää meitä ajautumasta kaaokseen ja levottomuuteen.

Sinun tulee tietenkin olla myös luova ja välttää tekemästä vain samoja aktiviteetteja monta viikkoa peräjälkeen. Kun siis järjestelet aikasi, pidä yksitoikkoisuus loitolla. Tämä on erityisen tärkeää varsinkin lapsille, jotka eivät pysty tekemään samoja asioita toistuvasti tylsistymättä.

On myös tärkeää pysyä yhteydessä ulkomaailmaan samalla kun olet eristyksissä. Koronaviruspandemian kehityksestä ajan tasalla pysyminen tarjoaa eräänlaisen turvallisuuden tunteen. Sinun tulee kuitenkin olla varovainen, että et tee sitä liikaa, sillä liiallisella tiedolla voi olla kielteinen vaikutus. Sen lisäksi sinun tulee varmistaa, että saat tiedon luotettavista lähteistä välttyäksesi pelkoon ja paniikkiin mahdollisesti johtavilta huhuilta.

Sietokyky on myös tarpeellinen, etenkin jos vietät karanteenin muiden ihmisten kanssa. On loogista, että saman katon alla eläminen päivien ja viikkojen ajan saa olon tuntumaan ajoittain stressaantuneelta ja ärtyneeltä. On tärkeää yrittää käsitellä tällaiset hetket parhaalla mahdollisella tavalla, sillä ne ovat myös tämänhetkisen tilanteen aiheuttamia.

Some figure
Sosiaalinen eristys pakottaa meidät pysymään sisällä pitkiä aikoja ja tämä tarkoittaa täydellistä rutiinien muutosta.

Jatka lukemista: Todellinen vaara: koronaviruksen tarttuvuus

Ravinto ja liikunta

Karanteenissa oleminen on riskitekijä, kun on kyse muista terveyteen liittyvistä näkökohdista. Kotona pysyminen on tietenkin välttämätöntä juuri tällä hetkellä koronaviruksen leviämisen johdosta, mikä on suurempi uhka. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että sinun tulisi laiminlyödä kehoasi. On edelleen tärkeää syödä hyvin ja liikkua.

Eristäytyminen voi tehdä ruokakaappien ja jääkaapin täyttämisestä vaikeampaa. Kun ihminen viettää pitkiä aikoja sisällä, on hänen myös taipumus syödä enemmän aterioiden välillä. Kummallakin näistä tekijöistä on negatiivinen vaikutus kehoon.

Pyri siis pitämään ruokavaliosi niin tasapainoisena kuin vain mahdollista karanteenin aikana. Rutiinien ylläpitäminen tiettyjen aikataulujen suhteen auttaa sinua syömään paremmin. Määritä siis omat ajat aamiaiselle, lounaalle, välipalalle sekä illalliselle, ja pidä kiinni tästä aikataulusta.

Kun on kyse liikunnasta, tulee esiin toinen riskitekijä, varsinkin sydämen ja verisuonien tasolla. On helppo olla välittämättä fyysisestä aktiivisuudesta. Pitkittynyt istuminen voi johtaa painonnousuun, nivelten jäykkyyteen sekä muutoksiin verenkierrossa.

Kotiliikunta on aktiviteetti, jota voit harrastaa yhdessä koko perheen kanssa. Sinun tulee mukautua nykyolosuhteisiin ja hyödyntää rutiinit, jotka auttavat koko kehon treenaamisessa.

Some figure
Karanteenin aikana voi olla vaikeampaa syödä terveellisesti.

Lue lisää: Vinkkejä perheen yhteiseloon karanteenin aikana

Hygieniasta huolehtiminen karanteenin aikana

Hyvästä hygieniasta huolehtimisesta on tullut nyt entistä tärkeämpää. Se on yksi keino, joka auttaa pandemiaa vastaan taistelemisessa sekä tartuntamäärän alentamisessa.

On äärimmäisen tärkeää, että kaikki samassa kotitaloudessa asuvat pesevät käsiään säännöllisesti päivän aikana. Vaikka et menisikään ulos, tulisi sinun pestä kädet ennen ruoan käsittelemistä sekä kylpyhuoneeseen mennessä ja sieltä poistuessa.

Kotia siivotessa on paras käyttää valkaisuainetta. Suositeltu annostelu on yksi osa valkaisuainetta ja 49 osaa vettä, mutta varmista pullossa olevasta tuoteselosteesta kuinka se tulisi laimentaa. Voit käyttää tätä liuosta lattioiden ja muiden kodin pintojen puhdistamiseen. Varmista, että peset vaatteet ja astiat vedessä, joka on vähintään 60-asteista.

Tilanne on erityisen vaikea silloin, kun samassa kotitaloudessa asuva henkilö kärsii koronaviruksesta. Tämän henkilön tulee pysyä eristyksissä yhdessä huoneessa sekä käyttää omia astioita ja pyyhkeitä. Jos tartunnan saaneen perheenjäsenen täytyy liikkua muualla talossa, tulee hänen pysyä vähintään kahden metrin etäisyydellä muusta perheestä ja käyttää asianmukaista kasvosuojusta.

Muista, että karanteeni on väliaikaista

Käymme läpi vaikeita aikoja ja näiden karanteeniajalle antamiemme suositusten tulee kulkea käsi kädessä tahdonvoiman kanssa. Muista, että tämä eristys on vain väliaikaista. Se tulee olemaan ohi jonakin päivänä ja saatamme selviytyä siitä jopa vahvempina kuin mitä olimme aikaisemmin, jos osaamme ottaa siitä kaiken irti.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Campos, Roman, and Julissa Rosa. “Efectividad del Ejercicio Físico para mejorar la calidad de vida de las personas en hemodialisis.” (2017).
  • Abad, Fernando J. Biurrun. “El virus que puso al” Mobile” en cuarentena.” Actualidad jurídica Aranzadi 960 (2020): 22-22.
  • Moreno-Montoya, José. “El desafío de comunicar y controlar la epidemia por coronavirus.” Biomédica 40.1 (2020): 11-13.
  • Trilla, Antoni. “Un mundo, una salud: la epidemia por el nuevo coronavirus COVID-19.” Medicina Clínica, 2020, vol. 154, num. 5, p. 175-177 (2020).
  • Chen P, Mao L, Nassis GP, Harmer P, Ainsworth BE, coronavirus Li F. Wuhan (2019-nCoV): la necesidad de mantener una actividad física regular mientras se toman precauciones. J Sport Health Sci . 2020; 9 (2): 103-104. doi: 10.1016 / j.jshs.2020.02.001

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.