Logo image
Logo image

Psyykkisen terveyden ja anorgasmian välinen yhteys

3 minuuttia
Psyykkinen terveys liittyy läheisesti seksistä nauttimiseen, mistä syystä on tärkeää kiinnittää huomiota niihin olosuhteisiin, jotka voivat vaikuttaa mielialaan ja johtaa näin anorgasmiaan. Jatka lukemista!
Psyykkisen terveyden ja anorgasmian välinen yhteys
Maricela Jiménez López

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Maricela Jiménez López

Kirjoittanut Toimitus
Viimeisin päivitys: 22 joulukuuta, 2022

Anorgasmia on seksuaalinen häiriö, joka määritellään kyvyttömyydeksi saavuttaa orgasmia. Se voi tapahtua tietyissä tilanteissa tai kaikissa tilanteissa kenen tahansa partnerin kanssa. Lisäksi se voi johtua fyysisistä tai psyykkisistä syistä. Tässä artikkelissa pohdimme, mikä on psyykkisen terveyden ja anorgasmian välinen yhteys.

Psyykkisen terveyden ja anorgasmian välinen yhteys

1. Ahdistushäiriö

Some figure

Pakonomaisen orgasmintavoittelun aiheuttama stressi voi estää nauttimasta seksistä täysillä.

Ahdistus on psyykkinen tila, joka ilmenee liiallisena huolena jostakin huolta aiheuttavasta tilanteesta tai ajatuksesta. Aiempien seksuaalisten kokemusten aikaansaama liiallinen huoli voi johtaa vaikeuteen saavuttaa orgasmia.

Anorgasmia aiheuttaa sen, että moni siitä kärsivä alkaa pitää seksiä stressaavana asiana. He ajattelevat, että kaiken pitää olla täydellisesti hallinnassa ja sitten turhautuvat, kun he eivät saavutakaan lopullista tavoitetta eli orgasmia.

Ahdistus voi olla väliaikaista ja johtua jostain tietystä tilanteesta, joka estää keskittymästä seksiin. Mutta jos olet huolissasi orgasmin saavuttamisesta seksin aikana ja se estää sinua nauttimasta seksistä, kyseessä voi olla apua vaativa ongelma.

Näissä tapauksissa suosittelemme kääntymään psyykkisen terveyden asiantuntijan puoleen. Asiantuntija voi opettaa hallitsemaan tuota liiallista pelkoa, jota orgasmin saavuttamatta jättäminen aiheuttaa.

2. Masennushäiriö

Some figure

Masennus ja masennuslääkkeet voivat molemmat vaikuttaa seksuaaliseen haluun ja johtaa jopa anorgasmiaan.

Masennus on psyykkinen tila, jolle on ominaista syvä suru, alhainen itsetunto, ruokahaluttomuus, matala mieliala ja kiinnostuksen puute kaikkea kohtaan.

Tavallisesti masennus laskee libidoa. Se johtaa myös halun ensimmäisen vaiheen puuttumiseen, mistä syystä myöskään muut seksuaalisen kiihottumisen vaiheet eivät toteudu. Tämän seurauksena orgasmia voi olla vaikea saavuttaa.

Lisäksi masennuksen hoitoon tarkoitetut lääkkeet, erityisesti serotoniinin takaisinoton estäjät, voivat pahentaa tilannetta. Näillä lääkkeillä on yhteys orgasmin saamisen vaikeuden kuten myös vähentyneen seksuaalisen halun kanssa. Jos tämä koskettaa sinua, psykiatri saattaa harkita lääkityksen tai annostuksen muuttamista näiden sivuvaikutusten vähentämiseksi.

Lue lisää masennuksesta: Näin masennus vaikuttaa aivoihin – 4 vaikutusta

3. Psyykkisen terveyden ja anorgasmian välinen yhteys: alhainen itsetunto

Some figure

Itsetunto vaikuttaa omakuvaamme ja siihen kuinka olemme vuorovaikutuksessa toisten kanssa, myös seksin aikana.

Huonon itsetunnon voi määritellä vaikeudeksi tuntea itsensä muiden rakkauden arvoiseksi. Tämä voi vaikuttaa haitallisesti intiimeistä ihmissuhteista nauttimiseen ja näin ollen myös mahdollisuuteen saada orgasmi.

Ongelmat itsetunnossa voivat vaikuttaa lähes kaikkiin asioihin päivittäisessä elämässä. Henkilö voi tämän seurauksena tuntea itsensä epävarmaksi ja joissakin tapauksissa torjua kaikenlaisen kontaktin muihin.

Alhaisesta itsetunnosta kärsivä ihminen ei nauti seksistä, ja tästä syystä seksuaalinen kanssakäyminen voi aiheuttaa hänelle ahdistusta ja stressiä. Näiden ongelmien voittamiseksi ja elämänlaadun parantamiseksi on käännyttävä ammattilaisen puoleen. Puhu lisäksi kumppanillesi näistä vaikeuksista, jotta seksi ei tunnu niin ahdistavalta.

Sinua saattaa kiinnostaa myös tämä artikkeli: 7 avainta psyykkiseen vahvuuteen

4. Kommunikaation puute kumppaneiden välillä

Some figure

Jos kommunikaatio ei toimi kumppanisi kanssa, et luultavasti puhu hänelle myöskään seksuaalisista mieltymyksistäsi. Tämä saattaa vaikuttaa intiimien hetkien laatuun.

Kommunikaation puute kumppanusten välillä voi johtua monista asioista. Jos et tunne itseäsi rennoksi tai itsevarmaksi seksikumppanisi kanssa, sinun on vaikea myöskään ilmaista vapaasti seksimieltymyksiäsi. Tästä syystä et välttämättä nauti seksistä.

Usein anorgasmia johtuu riittämättömästä seksuaalisesta stimulaatiosta. Jos et pysty puhumaan kumppanillesi tällaisista ongelmista, orgasmi jää hyvin suurella todennäköisyydellä saamatta.

Myös muut parisuhteen ongelmat heijastuvat helposti seksiin. Esimerkiksi ratkaisemattomat ongelmat, ahdistus, etääntyminen ja oman tilan menetys voivat aiheuttaa jännitettä kumppanusten välillä.

Näissä tapauksissa suosittelemme omaksumaan sellaisia tottumuksia, jotka edistävät kommunikaatiota ja yhteisymmärrystä. Jos tämä ei riitä, voi olla hyödyllistä kääntyä ammattilaisen puoleen tai mennä pariterapiaan.

Lyhyesti, psyykkisen terveyden ja anorgasmian välinen yhteys on selkeä. Mikä tahansa stressaava tai ahdistava tilanne voi heijastua seksiin. Tästä syystä on erittäin tärkeää huolehtia psyykkisestä terveydestä ja omistaa aikaa itsestä huolehtimiselle.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Kline, M. D. (1989). Fluoxetine and anorgasmia. The American Journal of Psychiatry, 146(6), 804-805. http://dx.doi.org/10.1176/ajp.146.6.804
  • Farramola Bello, L. A., Erice Rivero, T. S., & Frías Alvarez, Y. (1982). Anorgasmia femenina como problema de salud. Revista Cubana de Investigaciones Biomédicas (Vol. 30). Ciudad de la Habana: Centro Nacional de Información de Ciencias Médicas, Ministerio de Salud Pública. Retrieved from http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-03002011000300002

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.