Pieni penis: onko koolla oikeasti väliä?

Pieni penis aiheuttaa usein psyykkisiä traumoja ja heikkoa itsetuntoa. Pitääkö peniksen koosta huolestua?
Pieni penis: onko koolla oikeasti väliä?
Bernardo Peña

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi Bernardo Peña.

Kirjoittanut Toimitus

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Pieni penis aiheuttaa huolta monelle miehelle. Tämä epävarmuus johtuu periaatteessa vain yhdestä syystä: kulttuurisista paineista, jotka painottavat koon tärkeyttä seksin ja oman miehisyyden kannalta. Mutta onko pieni penis todella niin iso ongelma?

Levossa penisten koot vaihtelevat miehestä toiseen, ja koko muuttuu paikan lämpötilan ja miehen mielialan mukaan. Kun mies ei ole kiihottunut, muun muassa stressi ja ahdistus ovat kaikki muuttujia, jotka vaikuttavat siittimen kokoon.

On hyvä huomioida, että levossa olevan peniksen koko ei kerro mitään sen koosta erektiossa. Miesten tulisikin muistaa, että erektiossa peniksen koko voi poiketa huomattavasti siitä koosta, jonka miehet näkevät esimerkiksi uimahallissa tai miestenvessassa. Ei siis kannata koskaan vertailla.

Lisäksi hedelmällisyys ja nautinto riippuvat pitkälti kumppanusten välisestä läheisyydestä ja myös heidän terveydestään. Miehisyyden mittana toimivat siis hyvin monet muut tekijät.

Pieni penis voi aiheuttaa huolta

Pieni penis voi aiheuttaa kompleksin

Puhutaan ihan ensiksi dysmorfisesta ruumiinkuvan häiriöstä. Siinä henkilö tuntee ahdistusta tai masennusta jonkin kehonosansa takia, jonka hän näkee itse epämuodostuneena tai viallisena.

Tästä kärsivät miehet voivat nähdä täysin normaalikokoisen peniksensä liian pienenä. Toisaalta taas on olemassa miehiä, joiden mielenterveyteen ei vaikuta hyvinkään pieni penis.

Jotkut miehet välttelevätkin menemistä esimerkiksi pukuhuoneisiin ja uimahalleihin tai osallistumasta muihin julkista riisumista edellyttäviin aktiviteetteihin, jotta he ei eivät joutuisi kohtaamaan kompleksiaan pienestä peniksestä.

Käy lukemassa tämäkin artikkeli: Vinkkejä miehen hedelmällisyyden parantamiseen

Penikseen vaikuttavat sairaudet

Ensiksi on tärkeää muistaa, että penistään pienenä pitävällä miehellä on todellisuudessa useimmiten ihan normaalinkokoinen siitin. On kyllä olemassa joitakin harvinaisia sairauksia, jotka todella vaikuttavat peniksen kokoon.

Yksi yleisimmistä poikkeavuuksista on peniksen käyristyminen, Peyronien tauti. Tässä sairaudessa penis käyristyy liikaa alaspäin, mikä vaikuttaa yhdynnän onnistumiseen. Ongelma voidaan korjata muun muassa leikkauksella.

Toinen synnynnäinen vaiva on hypospadia, virtsaputken alahalkio. Se ei ole yleensä merkittävä ongelma, eikä leikkausta tarvita kuin niissä tapauksissa, joissa mies ei pysty ejakuloimaan tai virtsaamaan normaalisti.

Kivesten puuttuminen eli sisäiset kivekset on harvinainen tila, mutta sekin voidaan helposti korjata heti syntymän jälkeen.

Sitten on vielä mikropeniksenä tunnettu vaiva. Yleensä sillä tarkoitetaan aikuisen miehen penistä, jonka pituus erektiossa on alle 7 senttimetriä.

Pieni penis voi vaikuttaa mieheen psyykkisesti

Peniksen koko voi vaikuttaa mieheen psyykkisesti ja aiheuttaa traumoja. Pieni penis voi aiheuttaa muun muassa seuraavia psyykkisiä seurauksia:

 • Pukuhuonesyndrooma. Kuten jo mainitsimme, pieni penis on monen miehen huolenaihe. Ajatus oman peniksen vertaamisesta muiden miesten penikseen, ja mahdollisesti oman toteaminen pienemmäksi, voi aiheuttaa pelkoa. Tästä syystä jotkut miehet välttelevät tilanteita, joissa näin voisi käydä.
 • Ihmissuhteiden pelko. On hyvin yleistä, että miehet pelkäävät rakastumista johonkuhun, joka saattaisi sitten hylätä heidät peniksen koon takia.
 • Heikko itsetunto.
 • Unettomuus tai muut unihäiriöt.
 • Nöyryytetyksi ja pilkatuksi tulemisen pelko.

Mitä asialle voi tehdä?

Ennen kuin edes harkitset peniksen suurentamismenetelmiä, pidä mielessä se, että peniksen koko ei välttämättä kerro siitä kuinka miellyttävää seksi on ja että on paljon tärkeämpää olla terve.

Yritä välttää seuraavia:

 • Ylipaino. Syö tasapainoisesti ja vältä liiallista prosessoitujen ruokien ja juomien nauttimista. Valitse tuoreita ruokia sen sijaan.
 • Tupakka ja alkoholi. Näistä kumpikin estää verisuonten laajenemista, mikä haittaa veren virtaamista paisuvaiseen.
 • Uni- ja muut lääkkeet. Lääkkeet voivat pienentää peniksen kokoa.
 • Tietynlainen liikunta, joka voi olla haitallista penikselle. Erityisesti sellaiset lajit, joihin liittyy iskuja tai äkillisiä liikkeitä genitaalialueella (kuten pyöräily), voivat vahingoittaa peniskudosta.
 • Liiallinen paine alueella, kuten tiukat housut tai luonnoton asento.

Itsensä hyväksyminen on välttämätöntä mielenterveyden ja yleisesti ottaen hyvän elämän kannalta, vaikka suhtautuminen itseensä voikin olla joskus koetuksella ympäristöstä johtuen.

Esimerkiksi andrologi voi auttaa pääsemään yli epäilyksistä ja huolista peniksen kokoon liittyen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Wylie, K. R., & Eardley, I. (2007). Penile size and the “small penis syndrome.” BJU International. https://doi.org/10.1111/j.1464-410X.2007.06806.x
 • Lever, J., Frederick, D. A., & Peplau, L. A. (2006). Does size matter? Men’s and women’s views on penis size across the lifespan. Psychology of Men and Masculinity. https://doi.org/10.1037/1524-9220.7.3.129
 • Veale, D., Miles, S., Bramley, S., Muir, G., & Hodsoll, J. (2015). Am i normal? A systematic review and construction of nomograms for flaccid and erect penis length and circumference in up to 15 521 men. BJU International. https://doi.org/10.1111/bju.13010

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.