Logo image
Logo image

Lemmenlääke, stimulantti ja paljon enemmän - Kanelin hyödyt

3 minuuttia
Kanelia voi käyttää monella eri tavalla: se ehkäisee mm. veritulppien muodostumista, se pitää huolta ruuansulatusjärjestelmästä ja sitä voi käyttää myos lemmenlääkkeenä. Opi lisää kanelin käyttötavoista tässä artikkelissa!
Lemmenlääke, stimulantti ja paljon enemmän - Kanelin hyödyt
Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Tiedätkö jo nämä kanelin hyödyt terveydellesi? Kaneli on tunnettu mauste, jota käytetään usein leivoksissa, mutta kanelia voi hyödyntää myös monella muulla eri tavalla. Kanelilla on tunnetusti parantava ja elvyttävä vaikutus, ja se on ollut yleisessä käytössä vuosisatojen ajan.

Kaneli saadaan kanelipuun (Cinnamomum) kuoren sisäosasta, ja kaneleista käytetään useimmiten Ceyloninkanelia ja Kassiakanelia. Kaneli kasvaa tavallisesti Intiassa, Myanmarissa, Sri Lankassa ja Etelä-Amerikassa – sitä on kasvatettu eri puolilla maailmaa 1700-luvulta lähtien.

Kanelilla on monia lääkinnällisiä vaikutuksia, joita voidaan hyödyntää kauneuden- ja terveydenhoidossa, mutta harva tietää, että kaneli toimii myös lemmenlääkkeenä. Kanelin uskotaan nostattavan libidoa ja ehkäisevän erektiohäiriöitä.
Lue lisää kanelin mahtavista terveyshyödyistä tässä artikkelissa!

Kanelin hyödyt terveydelle

Kaneli tarjoaa käyttäjälleen parantavia vaikutuksia sekä sisäisessä että ulkoisessa käytössä. Tärkeimpiä kanelin vaikutuksista ovat:

 • Kaneli pitää huolta ruuansulatusjärjestelmästä. Se auttaa kontrolloimaan suolikaasujen muodostumista ja ehkäisee ilmavaivoja, ja kanelia voidaan käyttää myös oksentelun ja ruuansulatusvaivojen hillitsemiseen.
 • Kanelia käytetään ärtyvän suolen hoitoon.
 • Lisäksi kaneli alentaa kolesterolia ja verensokeria, joten siitä voi olla suuri apu aikuisiän diabetesta sairastaville.
 • Kanelin tehokkaasti limaa irroittava vaikutus auttaa parantamaan hengitysteiden toimintaa etenkin flunssan ja yleisten tulehdusten, kuten keuhkoputkentulehduksen aikana. Se sopii myös ärsyttävän ja limaisen yskän helpottamiseen.
 • Kanelin tulehdusta rauhoittava vaikutus lievittää päänsärkyä ja lihaskipuja. 
 • Kaneli on luontaisesti mausteinen aines, joka stimuloi verenkiertoa. 
 • Kaneli sopii käytettäväksi verisuonten ongelmien hoitoon ja ehkäisyyn.
 • Veren hyytymisen ongelmista kärsivien ihmisten ei tulisi nauttia kanelia, sillä kaneli ehkäisee hyytymien muodostumista.
 • Naisilla kaneli auttaa säätelemään kuukautiskiertoa ja lievittää kuukautiskipuja. Lisäksi sitä voidaan hyödyntää emätintulehdusten hoitoon.
 • Kanelin lääkinnälliset ominaisuudet auttavat parantamaan suun haavaumia ja happopatteja, ja se ehkäisee pahanhajuista hengitystä.
 • Kanelin hyödyt näkyvät myös jalan ja kynsien sienitulehdusten hoidossa, sillä sen antiseptinen vaikutus auttaa pitämään sienen kurissa ja ehkäisee sen kasvua.

Kaneli lemmenlääkkeenä

Some figure
Kaneli on luontainen stimulantti, jonka vaikutus helpottaa mm. aivojen ja muistin toimintaa. Tämä sama stimuloiva vaikutus ulottuu myös seksuaalisuuteen ja libidoon.
Kanelin tuoksu nostattaa halukkuuta sekä miehillä että naisilla. Aromaattisten kynttilöiden tai hunajasta ja kanelista valmistetun öljyn käyttäminen tehostaa libidoa – se sopii käytettäväksi pariskunnilla, joiden halukkuus on kateissa ja kaipaa herättelyä.

Miehille suositellaan kaneliteen säännöllistä nauttimista, sillä se kohottaa testosteronin määrää elimistössä. Kanelin verenkiertoa tehostava vaikutus puolestaan sopii ehkäisemään erektiohäiriötä – kanelin käyttö johtaa kiihtyneseen verenkiertoon ja se voi pitkittää ja vahvistaa erektiota. 

Kanelitee toimii hyvänä luontaisena hoitona erektiohäiriöön: impotenssitapauksissa on suositeltavaa nauttia teetä 3 kertaa päivässä. Mikäli häiriö on vakava tai se jatkuu pitkään, on syytä kuitenkin kääntyä lääkärin puoleen – erektiohäiriö on yleinen vaiva, joka saadaan useimmiten kuriin lääkityksellä.

Stimuloivan vaikutuksen lisäksi kaneli tehostaa rentoutumista. Joissain tapauksissa erektio-ongelmat voivat johtua jännityksestä, ja stressi puolestaan johtaa libidon heikentymiseen. Kanelista valmistetut juomat parantavat mielialaa, ehkäisevät väsymystä, aktivoivat kehoa ja parantavat täten seksuaalista halukkuutta.

Näin saat kaiken irti kanelista

 • Sekoita teelusikallinen kanelia litraan vettä: tämä auttaa turvonneen vatsan hoidossa. Se ehkäisee myös ilmavaivoja ja suolikaasujen muodostumista helpottaen raskasta oloa ison aterian jälkeen.
 • Kanelista ja vedestä valmistettu teejuoma auttaa säännöllistämään kuukautiset ja ehkäisee kuukautiskipuja. Nauti muutama kupillinen päivässä kuukautisten ensimmäisten päivien aikana.
 • Jos kärsit ruuansulatusvaivoista, ripottele 1/4 teelusikallinen kanelia ruokaasi. Tämä auttaa ehkäisemään närästystä ja pahoinvointia. 
 • Kanelin stimuloiva vaikutus auttaa parantamaan ruokahalua. 
 • Mikäli kärsit keuhkoputkentulehduksesta tai muista hengitysteiden vaivoista, käytä kanelista ja hunajasta valmistettua siirappia kurkun huuhteluun. Voit lisätä nesteeseen myös tilkan sitruunamehua.

Kanelin nauttimisen riskit

Some figure

Kuten moni muukin aines, myös kaneli voi liiallisesti käytettynä aiheuttaa sivuvaikutuksia ja haittoja.

Voimakkaasti verta ohentava aines

Kuten mainitsimme aikaisemmin, kanelia ei suositella käytettäväksi ihmisillä, jotka kärsivät veren hyytymisongelmista ja verenvuodoista.

Kanelin nauttimista ei suositella ennen leikkaushoitoa.

Käyttö raskauden aikana

Some figure

Raskaana olevien naisten tulee välttää kanelia etenkin raskauden viimeisissä vaiheissa.

Kanelilla on kuukautisiin liittyvää verenvuotoa kiihdyttävä vaikutus, joten sen nauttiminen voi johtaa ennenaikaiseen synnytyksen käynnistymiseen.

Lue seuraavaksi: 7 loistavaa keinoa raskausarpien häivyttämiseen

Kaneli kiihdyttää sydämen sykettä

Kanelin stimuloiva vaikutus voi olla haitallinen myös ihmisille, jotka kärsivät korkeasta verenpaineesta. Sama pitää paikkansa sydämen rytmihäiriöistä kärsivillä. Näillä ihmisillä käyttöä tulee välttää.

Kaneli voi ärsyttää ihoa

Some figure

Mikäli kanelia käytetään suoraan iholla, voi se herkkäihoisilla johtaa ärsytykseen. Kaneli voi myös aiheuttaa allergioita, joten vältä kanelin liiallista käyttöä ulkoisesti.

Kaneli voi ärsyttää suolistoa

Kanelia suositellaan usein ruuansulatusprosessin helpottamiseen ja erilaisten ruuansulatusvaivojen hoitoon ja ehkäisyyn, tästä huolimatta kanelin suurkäyttöä tule välttää.

Suuri määrä kanelia voi johtaa suoliston ärtymiseen.

 


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Gruenwald, J., Freder, J., & Armbruester, N. (2010). Cinnamon and health. Critical Reviews in Food Science and Nutrition. https://doi.org/10.1080/10408390902773052
 • Mang, B., Wolters, M., Schmitt, B., Kelb, K., Lichtinghagen, R., Stichtenoth, D. O., & Hahn, A. (2006). Effects of a cinnamon extract on plasma glucose, HbA1c, and serum lipids in diabetes mellitus type 2. European Journal of Clinical Investigation. https://doi.org/10.1111/j.1365-2362.2006.01629.x
 • Rao, P. V., & Gan, S. H. (2014). Cinnamon: A multifaceted medicinal plant. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. https://doi.org/10.1155/2014/642942

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.