Vastasyntyneen APGAR-testi: mikä se on ja mihin sitä käytetään?

Ennen APGAR-testin käyttöönottoa monet vastasyntyneet vauvat kuolivat. Tämä johtui siitä, että vaikka he eivät olleet sairaita, heillä oli synnytyksen aikana tai syntymähetkellä tiettyjä vaikeuksia, jotka havaittiin liian myöhään.
Vastasyntyneen APGAR-testi: mikä se on ja mihin sitä käytetään?
Leidy Mora Molina

Tarkistanut ja hyväksynyt: sairaanhoitaja Leidy Mora Molina.

Kirjoittanut Edith Sánchez

Viimeisin päivitys: 19 tammikuuta, 2023

APGAR-testi on ensimmäinen vauvalle syntymän jälkeen tehdyistä arvioinneista. Tämän ja muiden testien avulla voidaan selvittää, voiko vauva hyvin vai onko hänellä ongelmia, joihin on puututtava.

APGAR-testin loi amerikkalainen anestesiologi Virginia Apgar vuonna 1953. Siitä tuli pian välttämätön työkalu, joka auttoi vähentämään vastasyntyneiden kuolleisuutta. Se loi myös perustan nykyaikaiselle neonatologialle.

Nykyään kaikille vastasyntyneille tulisi tehdä APGAR-testi. Tämä suoritetaan minuutin kuluttua syntymästä ja toistetaan viiden minuutin kuluttua. Tuloksena on pistemäärä, joka osoittaa, onko vauva terve vai ei.

Mistä APGAR-testi koostuu?

APGAR-testi tehdään heti syntymän jälkeen.
Synnytyksen jälkeen tehdään Apgar-testi vastasyntyneen terveydentilan selvittämiseksi.

APGAR-testin tarkoitus on arvioida vastasyntyneiden vauvojen vointia. Tavoitteena on havaita mahdolliset ongelmat nopeasti ilman, että vauvalle aiheutetaan epämukavuutta. Tämän testin tarkoituksena on tarjota välitöntä hoitoa vastasyntyneelle vauvalle, mikäli hän sitä tarvitsee.

Tämä testi suoritetaan erityisesti sen määrittämiseksi, onko vauvalla sydänongelmia tai tarvitseeko hän apua hengittääkseen normaalisti. Se suoritetaan ensimmäisen kerran minuutin sisällä syntymästä. Tarkoituksena on tarkistaa miten vauva selviytyi syntymästä.

Testi toistetaan viiden minuutin kuluttua sen varmistamiseksi, että vauva sopeutuu hyvin uuteen ympäristöön, jossa hän nyt on. Mikäli kahden ensimmäisen testin pistemäärä ei ole tarpeeksi hyvä, kolmas testi voidaan suorittaa 10 minuuttia synnytyksen jälkeen.

On tavallista, että ensimmäisen testin pistemäärät ovat alhaisempia, kuin toisen ja kolmannen testin. Tämä erityisesti jos synnytys oli vaikea, vauva syntyi keisarinleikkauksella tai ennenaikaisen synnytyksen yhteydessä.

Mitä testin aikana mitataan?

APGAR-testi mittaa viittä muuttujaa. Jokaiselle näistä muuttujista annetaan 0–2 pistettä, jotka lasketaan yhteen. Vauvan enimmäispistemäärä on 10, vaikka tämä on hyvin harvinaista.

Vaikka sana “APGAR” on testin kehittäneen lääkärin nimi, siitä on tullut myös lyhenne, joka helpottaa testin suorittamista. Jokainen kirjain viittaa yhteen testattavaan muuttujaan:

  • A: Appearance eli ulkonäkö (ihon väri)
  • P: Pulse eli pulssi/syke
  • G: Grimace eli refleksivaste
  • A: Activity eli aktiviteetti (lihasten toimivuus)
  • R: Respiration eli hengitys

Jokaiselle muuttujalle annetaan pistemäärä seuraavien kriteerien mukaisesti:

A: Ulkonäkö

P: Pulssi/syke

  • 0 pistettä: Ei todettavissa.
  • 1 piste: Alle 100 lyöntiä minuutissa.
  • 2 pistettä: Yli 100 lyöntiä minuutissa.

G: Refleksivaste

  • 0 pistettä: Ei reagoi stimulaatioon.
  • 1 piste: Reagointi on vähäistä.
  • 2 pistettä: Vauva yskii tai aivastaa, itkee ja potkii jaloillaan. Reagointi on voimakasta.

A: Aktiivisuus/lihasjäntevyys

  • 0 pistettä: Veltto
  • 1 piste: Alentunut jäntevyys.
  • 2 pistettä: Kun on aktiivista liikettä/normaali jäntevyys.

R: Hengitys (hengitysnopeus ja rasitus)

  • 0 pistettä: Ei hengitä.
  • 1 piste: Itku on heikkoa ja epäsäännöllistä. Hengitys on hidas ja haukkova.
  • 2 pistettä: Hengitys on säännöllistä ja itku voimakasta.

Miten tuloksia tulkitaan?

Testi suoritetaan kahdesti: heti syntymän jälkeen ja 5 minuutin kuluttua syntymästä.

APGAR-testi auttaa vain selvittämään vauvan terveydentilan syntymähetkellä, mutta se ei määritä, millaista vauvan terveys on sen jälkeen. Kuten edellä mainittiin, pisteet määritetään kullekin muuttujalle ja lasketaan sitten yhteen.

Minuutti syntymän jälkeen tehdyn testin kokonaispistemäärä on 7–9. Yli 7 pistemäärää pidetään kuitenkin normaalina.

Jos pistemäärä on välillä 5–7 ensimmäisen minuutin aikana, vauvan vakauttaminen saattaa vaatia joitakin toimenpiteitä. Se ei tarkoita, että vauva on sairas, mutta tarkoittaa, että vauva tarvitsee apua tottuakseen elämään kohdun ulkopuolella.

Jos pistemäärä on 4 tai alle, on todennäköistä, että vauva tarvitsee elvytystä. Tämä on suhteellisen yleistä monimutkaisissa synnytyksissä. Kun pistemäärä on alle 4, se tarkoittaa, että on ongelmia ja vauva vaatii ensiapua.

Mitä epänormaali tulos voi tarkoittaa?

Useimmissa tapauksissa alhainen APGAR-testitulos johtuu vaikeasta synnytyksestä, keisarileikkauksesta tai lapsivedestä vauvan hengitysteissä. Tapauksesta riippuen vauva voi vaatia jonkin seuraavista toimenpiteistä:

  • Lisähappi
  • Ilmateiden puhdistaminen
  • Fyysinen stimulaatio, jotta sykkeestä tulee riittävän voimakas

On erittäin tärkeää korostaa, että poikkeava testitulos ei tarkoita, että lapsi syntyi sairaana tai hänellä olisi terveysongelmia myöhemmin elämässä.

APGAR-testi arvioi vauvan yleisen terveydentilan

Tämä testi on yksi monista, jotka suoritetaan vauvan syntymän yhteydessä. Sitä ei ole suunniteltu selvittämään vauvan yleistä terveyttä, vaan pikemminkin havaitsemaan nopeasti kaikki tilanteet, jotka vaativat välitöntä huomiota.

Useimmat vastasyntyneet, joiden pisteet APGAR-testissä ovat alhaiset, reagoivat erittäin hyvin heille tehtyihin toimenpiteisiin. Tästä syystä tämä testi tulisi hyväksyä osittaiseksi ja suhteelliseksi indikaattoriksi.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Vastasyntyneen vauvan hoito ensimmäisinä kuukausina
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Vastasyntyneen vauvan hoito ensimmäisinä kuukausina

Vastasyntyneen vauvan hoito ensimmäisinä kuukausina on erittäin tärkeä osa vauvan yleistä hyvinvointia ja kasvua kohti tervettä ja onnellista lasta...


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Alfredo y Quero García-Alix, J. (2012). Tono y fuerza muscular. Generalidades: Evaluación neurológica del recién nacido. Ediciones Díaz de Santos.
  • Alvarado, G., Martínez, I., Solís, M., Plaza, M., Gómez, D., Mandujano, M., & Sánchez, C. (2009). Los reflejos primitivos en el diagnóstico clínico de neonatos y lactantes. Revista de Ciencias Clínicas, 9(1), 15-26.
  • Hübner, M. E., & Juárez, M. E. (2002). Test de Apgar: Después de medio siglo ¿sigue vigente? Revista médica de Chile, 130(8), 925-930.
  • Congreso de Pediatría 2019. Dra María Teresa Sepúlveda. Tono Muscular del Recién Nacido. https://www.sap.org.ar/docs/congresos_2019/Neonatolog%C3%ADa/Jueves/Sepulveda_Amiel_Tison.pdf
  • Arq. Bras. Cardiol. 96 (6) Jun 2011. Variabilidad de la frecuencia cardíaca en neonatos prematuros y de término. https://www.scielo.br/j/abc/a/vCXyrhPxvzTwnxVRZcNYwbR/?lang=es

Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.