Logo image
Logo image

Vastasyntyneiden sairauksia, jotka vaativat leikkausta

2 minuuttia
Vastasyntyneiden leikkaushoidot ovat kehittyneet hyvää vauhtia viime vuosina.
Vastasyntyneiden sairauksia, jotka vaativat leikkausta
Nelton Abdon Ramos Rojas

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Nelton Abdon Ramos Rojas

Kirjoittanut Toimitus
Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Jotkut sairaudet ovat hyvin tavallisia vastasyntyneen elämän ensimmäisinä viikkoina. Valitettavasti mikä tahansa leikkaus on vauvan kohdalla vaikea, sillä vauvat ovat fyysisesti vielä niin heikkoja. Tässä artikkelissa katsomme vastasyntyneiden sairauksia, jotka vaativat kirurgiaa.

Koska perinataalihoito on kehittynyt hyvää vauhtia viime vuosien aikana, on vastasyntyneiden selviytymisprosentti leikkauksissa kasvanut eksponentiaalisesti.

Vastasyntyneiden vaikeisiin sairauksiin keskittyvän kirurgian kehittymisen ovat mahdollistaneet seuraavat lääketieteen edistysaskeleet:

  • Tehokkaat raskaudenaikaiset diagnosointimenetelmät.
  • Leikkaustekniikoiden ja -teknologian kehittyminen.
  • Asiantunteva tiimi ammattilaisia, jotka ovat erikoistuneet tälle alalle.
  • Leikkauksen jälkeisen hoidon kehittyminen.
  • Investoinnit neonataalikirurgian kehittämiseen erikoisalana.

Yleisimpiä vastasyntyneiden sairauksia, jotka vaativat leikkausta

On olemassa joitakin leikkaushoitoa vaativia vastasyntyneiden sairauksia, jotka ovat erityisen yleisiä. Alla on niistä lyhyt yhteenveto.

Vuotava napa

Navasta valuva neste voi olla peräisin kahdesta alkion rakenteesta. Useimmiten se on peräisin jäänneonteloista, mutta se voi olla lähtöisin myös urakuksen tai suoliliepeen fisteleistä.

Jos kosteus muuttuu märkiväksi, vauvalla voi olla riski saada verenmyrkytys.

Patti navassa

Vastasyntyneillä patti navassa on yleisimmin granulooma.

Onneksi siihen tehoaa useimmissa tapauksissa paikallinen hoito hyvin, eikä leikkausta aina tarvita.

Napa- tai navan yläpuolinen tyrä

Jos vastasyntyneellä on napatyrä, se voi suurella todennäköisyydellä hävitä itsestään. Lisäksi se aiheuttaa komplikaatioita vain harvoissa tapauksissa.

Mitä pienempi ongelma on ja mitä aiemmin diagnoosi tehdään, sitä suuremmalla todennäköisyydellä ongelma ratkeaa itsestään.

Jos tyrä sen sijaan on navan yläpuolella, se ei korjaudu itsestään. Lisäksi se aiheuttaa tavallisesti oireita pienestä koostaan huolimatta. Tästä vaivasta kärsivä vastasyntynyt tarvitsee ehdottomasti leikkausta.

Käy lukemassa tämäkin artikkeli: Näin vastasyntynyt kylvetetään oikein

Tyhjät kivespussit

Some figure

Tästä on kyse silloin, kun kivespusseista puuttuu yksi tai molemmat kivekset. Ongelma voi olla peräisin korostuneesta cremaster-heijasteesta.

Muissa tapauksissa kivekset eivät saata olla laskeutuneet kivespusseihin, vaan ne ovat väärässä paikassa tai laskeutuneet vain osittain. Tästä on seurauksena piilokiveksisyys (kryptorkidismi) tai kivesten virhesijainti.

Lopuksi on tärkeää mainita, että esinahkakin voi usein vaatia leikkaushoitoa vastasyntyneillä. Tämä johtuu pääosin kiinnikkeiden ongelmista sekä infektioista esinahan alueella.

Mini-invasiiviset leikkaukset

Mitä tulee vastasyntyneiden leikkaushoitoa vaativiin sairauksiin, mini-invasiiviset leikkaukset ovat osoittautuneet merkittävimmiksi edistysaskeleiksi kirurgisissa hoitotoimenpiteissä viime vuosikymmenten aikana.

Näin on saatu vähennettyä leikkausten aiheuttamaa sairastavuutta, kipua ja arpia, sillä leikkausviiltojen tekemisen tarve on vähentynyt.

Leikkaustaitojen kehittymisen sekä laparoskooppien saapumisen myötä mini-invasiivisesta kirurgiasta on tullut yksi modernin lääketieteen suurimmista saavutuksista.

Lääkärit ovat pystyneet hyödyntämään tätä entistä laajemmin, mikä on vähentänyt potilaiden toipumisaikaa. Lisäksi leikkauksen jälkeinen kipu on vähentynyt. Yksi hyöty on myös se, että vauvoilla käytettävät kirurgiset menetelmät ovat muuttuneet paljon tarkemmiksi.

Tällä hetkellä lääkärit käyttävät mini-invasiivista kirurgiaa vatsan ja rintakehän alueen sairauksiin vastasyntyneillä.

Onneksi pystymme nyt turvaamaan vauvojen terveyden paremmin kuin koskaan aiemmin, oli sairaus mikä tahansa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Thompson, A. M., & Bizzarro, M. J. (2008). Necrotizing enterocolitis in newborns: Pathogenesis, prevention and management. Drugs. http://doi.org/10.2165/00003495-200868090-00004
  • Pantoja-Ludueña, M. (2005). Onfalitis. In La neonatología en la atención primaria de salud.
  • González, J., & Uriarte, Á. (2012). Hernia Umbilical. In Eventraciones. Otras hernias de pared y cavidad abdominal.
  • Grapin-Dagorno, C., Bosset, P.-O., Boubnova, J., & Noche, M.-E. (2012). Criptorquidia. Ectopia testicular. EMC – Urología. https://doi.org/10.1016/S1761-3310(12)63536-1

 


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.