Logo image
Logo image

Kuusi tapaa lisätä testosteronia

3 minuuttia
Testosteronin lisääminen edellyttää terveiden elämäntapojen noudattamista, tasapainoista ruokavaliota, säännöllistä liikuntaa ja vakaata mielialaa. Myös lääkehoidot voivat osoittautua tehokkaiksi.
Kuusi tapaa lisätä testosteronia
Kirjoittanut Edith Sánchez
Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Testosteroni on sukupuolihormoni, jota löytyy nisäkkäiltä, matelijoilta ja linnuilta. Ihmisillä sitä tuottavat kivekset miehillä ja munasarjat naisilla. Sitä erittyy ihmisillä pieniä määriä myös lisämunuaisten kuorikerroksesta. Testosteronia voi lisätä luontaisin keinoin.

Testosteroni on miesten pääasiallinen hormoni, jonka yksi tärkeimmistä tehtävistä on edistää kivesten ja eturauhasen kasvua. Se myös ylläpitää miehen sekundaarisia sukupuoliominaisuuksia, mukaan lukien kasvojen karvoitus, lihas- ja luumassa sekä matala ääni.

Testosteronin vaikutukset

Fysiologisesta näkökulmasta katsottuna testosteronilla on kaksi pääasiallista vaikutusta: anabolinen ja androgeeninen. Sen anaboliset vaikutukset ovat:

Androgeeniset vaikutukset liittyvät sukupuolielinten kypsymiseen, mukaan lukien penis ja kivespussi, sikiövaiheessa. Tämä kehitys lisääntyy murrosiässä, mikä johtaa karvojen kasvuun kehossa, erityisesti partana ja kainaloissa. Jälkimmäiset tunnetaan sekundaarisina sukupuoliominaisuuksina.

Testosteroni vastaa luiden ja lihasten terveydestä sekä vaikuttaa hiusten kasvuun ja rasvan sijaintiin kehossa. Se vastaa siemennesteen tuotannosta, sukupuolivietin ylläpidosta ja erektioiden aikaansaamisesta. Sillä on oma tehtävänsä myös punasolujen tuotannossa, se antaa lisää energiaa ja vaikuttaa jopa mielialaan.

Kun testosteronitaso laskee, joko luontaisista syistä kuten iästä tai sitten lääkehoitojen sivuvaikutuksena, on tärkeää löytää oikeat tavat lisätä testosteronia hormonitasapainon palauttamiseksi.

Some figure
Vaikka testosteroni on luonnollinen hormoni, sitä voidaan antaa tarvittaessa keinotekoisesti, jos lääkäri katsoo sen tarpeelliseksi.

Sinua saattaa kiinnostaa myös tämä artikkeli: Miesten ja naisten ihon eroavaisuudet

Kuusi tapaa lisätä testosteronia

Vaikka testosteronia voi lisätä usein eri tavoin, eniten suositellaan luonnollisia keinoja, koska ne edistävät muutoinkin terveitä elämäntapoja. Voit harrastaa liikuntaa, pudottaa painoa, syödä tiettyjä ruokia, vähentää päivittäistä stressin määrää ja etsiä tietynlaisia seksuaalisia ärsykkeitä. Alla kerromme tästä tarkemmin.

1. Hormonihoito

Konsultaation ja verikokeen jälkeen lääkäri saattaa suositella hormonihoitoa, jossa potilaalle määrätään synteettistä testosteronia. Sitä voidaan antaa pistoksina, laastareina, implantteina tai geeleinä.

Vaikka hormonihoidot parantavat luiden terveyttä ja muita testosteronivajeeseen liittyviä terveysvaivoja, ne saattavat myös aiheuttaa sivuvaikutuksia: ne voivat johtaa hedelmättömyyteen, veritulppiin, eturauhasen suurenemiseen, uniongelmiin, kolesterolin lisääntymiseen ja sydänvaivoihin.

2. Liikunta on yksi keino lisätä testosteronia

Testosteronia voi lisätä myös liikunnan kautta. Kovatehoiset harjoitukset ja painonnosto ovat kaikkein tehokkaimmat tavat lisätä tämän hormonin määrää luonnollisesti. Painonnostolla on monia suotuisia vaikutuksia, jopa vanhemmille miehille.

Kovatehoista intervalliharjoittelua suositellaan lämpimästi. Siinä lisätään nostettujen painojen määrää sen sijaan, että tehtäisiin enemmän toistoja ja useampia lihaksia työstäviä harjoituksia. Siinä vuorottelevat kovatehoiset, lyhyet ponnistukset ja lepotauot.

3. Peak fitness on yksi keino lisätä testosteronia

Myös peak fitness on suositeltavaa. Se on kovatehoinen liikuntaohjelma, joka koostuu lyhyistä harjoituksista ja tauoista sarjojen välillä. Siitä on tullut suosittua siksi, että sen avulla voi treenata kaikki lihakset muutamassa minuutissa.

Tässä tapauksessa harjoitukset tehdään käyttäen niin paljon painoa kuin jaksat kantaa mahdollisimman vauhdikkaasti, puolessa minuutissa. Tämän jälkeen pidetään 90 sekunnin lepotauko ja muistetaan hengittää syvään. Sitten harjoitukset aloitetaan uudelleen.

4. Proteiinit, rasvat ja hiilihydraatit

Ruoalla on merkittävä vaikutus hormonitasoihin ja se on yksi keino lisätä testosteronia. Periaatteessa on parasta olla syömättä liikaa mutta välttää myöskin liian pitkiä paastoja, sillä molemmat tekijät muuttavat hormonitasapainoa.

Asiantuntijat suosittelevat noudattamaan ruokavaliota, jossa on proteiineja, rasvoja ja hiilihydraatteja. Kahta viimeistä ruokaa tulisi syödä kohtuudella ja järkevässä suhteessa proteiiniin nähden.

5. Aurinko ja D-vitamiini

Saatavilla olevien tietojen mukaan D-vitamiini on luontainen stimulantti, joka auttaa lisäämään testosteronia. Lisäksi on näyttöä siitä, että myös D-vitamiinilisäravinteet voivat lisätä tätä hormonia.

Kehon on saatava auringonvaloa 15-30 minuuttia päivässä, jotta D-vitamiini assimiloituu kunnolla. Ota aurinkoa aamupäivän varhaisina tunteina tai myöhään iltapäivällä.

Some figure
Liikunta stimuloi luontaisesti testosteronin tuotantoa.

Lue lisää täältä: Onko D-vitamiini avain parempaan lihasten toimintaan?

6. Vähennä stressiä

Stressin aikana keho tuottaa enemmän kortisolia, joka on yhdistetty testosteronin alhaisempaan tasoon. Stressin välttäminen on siis myös yksi tapa lisätä testosteronia.

Kun henkilö on rauhallisempi, testosteronitasot yleensä nousevat. Tämän saavuttamiseksi on tehtävä muutoksia elintapoihin.

Nostamalla testosteronitasoa parannat elämänlaatuasi

Näitä suosituksia ei ole tarkoitettu lisäämään sekundaarisia sukupuoliominaisuuksia, vaan tehostamaan kaikkia testosteronin positiivisia terveysvaikutuksia. Muista, että tämä hormoni ei ainoastaan vaikuta miehisiin piirteisiin, vaan myös kardiovaskulaariseen riskiin.

Voit ottaa meidän jakamamme suositukset käyttöön helposti. Jos sinulla on mitään kysyttävää, käänny terveysalan ammattilaisen puoleen.

 


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.