Kuusi tapaa lisätä testosteronia

Testosteronin lisääminen edellyttää terveiden elämäntapojen noudattamista, tasapainoista ruokavaliota, säännöllistä liikuntaa ja vakaata mielialaa. Myös lääkehoidot voivat osoittautua tehokkaiksi.
Kuusi tapaa lisätä testosteronia

Kirjoittanut Edith Sánchez

Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Testosteroni on sukupuolihormoni, jota löytyy nisäkkäiltä, matelijoilta ja linnuilta. Ihmisillä sitä tuottavat kivekset miehillä ja munasarjat naisilla. Sitä erittyy ihmisillä pieniä määriä myös lisämunuaisten kuorikerroksesta. Testosteronia voi lisätä luontaisin keinoin.

Testosteroni on miesten pääasiallinen hormoni, jonka yksi tärkeimmistä tehtävistä on edistää kivesten ja eturauhasen kasvua. Se myös ylläpitää miehen sekundaarisia sukupuoliominaisuuksia, mukaan lukien kasvojen karvoitus, lihas- ja luumassa sekä matala ääni.

Testosteronin vaikutukset

Fysiologisesta näkökulmasta katsottuna testosteronilla on kaksi pääasiallista vaikutusta: anabolinen ja androgeeninen. Sen anaboliset vaikutukset ovat:

Androgeeniset vaikutukset liittyvät sukupuolielinten kypsymiseen, mukaan lukien penis ja kivespussi, sikiövaiheessa. Tämä kehitys lisääntyy murrosiässä, mikä johtaa karvojen kasvuun kehossa, erityisesti partana ja kainaloissa. Jälkimmäiset tunnetaan sekundaarisina sukupuoliominaisuuksina.

Testosteroni vastaa luiden ja lihasten terveydestä sekä vaikuttaa hiusten kasvuun ja rasvan sijaintiin kehossa. Se vastaa siemennesteen tuotannosta, sukupuolivietin ylläpidosta ja erektioiden aikaansaamisesta. Sillä on oma tehtävänsä myös punasolujen tuotannossa, se antaa lisää energiaa ja vaikuttaa jopa mielialaan.

Kun testosteronitaso laskee, joko luontaisista syistä kuten iästä tai sitten lääkehoitojen sivuvaikutuksena, on tärkeää löytää oikeat tavat lisätä testosteronia hormonitasapainon palauttamiseksi.

Vaikka testosteroni on luonnollinen hormoni, sitä voidaan antaa tarvittaessa keinotekoisesti, jos lääkäri katsoo sen tarpeelliseksi.

Sinua saattaa kiinnostaa myös tämä artikkeli: Miesten ja naisten ihon eroavaisuudet

Kuusi tapaa lisätä testosteronia

Vaikka testosteronia voi lisätä usein eri tavoin, eniten suositellaan luonnollisia keinoja, koska ne edistävät muutoinkin terveitä elämäntapoja. Voit harrastaa liikuntaa, pudottaa painoa, syödä tiettyjä ruokia, vähentää päivittäistä stressin määrää ja etsiä tietynlaisia seksuaalisia ärsykkeitä. Alla kerromme tästä tarkemmin.

1. Hormonihoito

Konsultaation ja verikokeen jälkeen lääkäri saattaa suositella hormonihoitoa, jossa potilaalle määrätään synteettistä testosteronia. Sitä voidaan antaa pistoksina, laastareina, implantteina tai geeleinä.

Vaikka hormonihoidot parantavat luiden terveyttä ja muita testosteronivajeeseen liittyviä terveysvaivoja, ne saattavat myös aiheuttaa sivuvaikutuksia: ne voivat johtaa hedelmättömyyteen, veritulppiin, eturauhasen suurenemiseen, uniongelmiin, kolesterolin lisääntymiseen ja sydänvaivoihin.

2. Liikunta on yksi keino lisätä testosteronia

Testosteronia voi lisätä myös liikunnan kautta. Kovatehoiset harjoitukset ja painonnosto ovat kaikkein tehokkaimmat tavat lisätä tämän hormonin määrää luonnollisesti. Painonnostolla on monia suotuisia vaikutuksia, jopa vanhemmille miehille.

Kovatehoista intervalliharjoittelua suositellaan lämpimästi. Siinä lisätään nostettujen painojen määrää sen sijaan, että tehtäisiin enemmän toistoja ja useampia lihaksia työstäviä harjoituksia. Siinä vuorottelevat kovatehoiset, lyhyet ponnistukset ja lepotauot.

3. Peak fitness on yksi keino lisätä testosteronia

Myös peak fitness on suositeltavaa. Se on kovatehoinen liikuntaohjelma, joka koostuu lyhyistä harjoituksista ja tauoista sarjojen välillä. Siitä on tullut suosittua siksi, että sen avulla voi treenata kaikki lihakset muutamassa minuutissa.

Tässä tapauksessa harjoitukset tehdään käyttäen niin paljon painoa kuin jaksat kantaa mahdollisimman vauhdikkaasti, puolessa minuutissa. Tämän jälkeen pidetään 90 sekunnin lepotauko ja muistetaan hengittää syvään. Sitten harjoitukset aloitetaan uudelleen.

4. Proteiinit, rasvat ja hiilihydraatit

Ruoalla on merkittävä vaikutus hormonitasoihin ja se on yksi keino lisätä testosteronia. Periaatteessa on parasta olla syömättä liikaa mutta välttää myöskin liian pitkiä paastoja, sillä molemmat tekijät muuttavat hormonitasapainoa.

Asiantuntijat suosittelevat noudattamaan ruokavaliota, jossa on proteiineja, rasvoja ja hiilihydraatteja. Kahta viimeistä ruokaa tulisi syödä kohtuudella ja järkevässä suhteessa proteiiniin nähden.

5. Aurinko ja D-vitamiini

Saatavilla olevien tietojen mukaan D-vitamiini on luontainen stimulantti, joka auttaa lisäämään testosteronia. Lisäksi on näyttöä siitä, että myös D-vitamiinilisäravinteet voivat lisätä tätä hormonia.

Kehon on saatava auringonvaloa 15-30 minuuttia päivässä, jotta D-vitamiini assimiloituu kunnolla. Ota aurinkoa aamupäivän varhaisina tunteina tai myöhään iltapäivällä.

Kovatehoinen liikunta on yksi keino lisätä testosteronia luontaisesti
Liikunta stimuloi luontaisesti testosteronin tuotantoa.

6. Vähennä stressiä

Stressin aikana keho tuottaa enemmän kortisolia, joka on yhdistetty testosteronin alhaisempaan tasoon. Stressin välttäminen on siis myös yksi tapa lisätä testosteronia.

Kun henkilö on rauhallisempi, testosteronitasot yleensä nousevat. Tämän saavuttamiseksi on tehtävä muutoksia elintapoihin.

Nostamalla testosteronitasoa parannat elämänlaatuasi

Näitä suosituksia ei ole tarkoitettu lisäämään sekundaarisia sukupuoliominaisuuksia, vaan tehostamaan kaikkia testosteronin positiivisia terveysvaikutuksia. Muista, että tämä hormoni ei ainoastaan vaikuta miehisiin piirteisiin, vaan myös kardiovaskulaariseen riskiin.

Voit ottaa meidän jakamamme suositukset käyttöön helposti. Jos sinulla on mitään kysyttävää, käänny terveysalan ammattilaisen puoleen.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Kuinka hormonit vaikuttavat kehonpainoon?
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Kuinka hormonit vaikuttavat kehonpainoon?

Ihmisen ruokavalio liittyy oleellisesti siihen mikä kehon paino on, mutta myös hormoneilla on hyvin merkittävä rooli tämän kannalta.

 


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Basurto, L., Saucedo, R., Galván, R., Vargas, C., Córdova, N., Campos, S., … & Zárate, A. (2010). Relación entre esteroides sexuales y densidad ósea en el hombre senescente. Revista Médica del Instituto Mexicano del Seguro Social, 48(1), 13-16.
  • Cardoso, N. P., Pandolfi, M., Ponzo, O., Carbone, S. E., Penalba, R., Mariana, D., … & Reynoso, R. (2010). Efectos de la administración de bisfenol A en etapas clave de la maduración sexual.
  • Buhner, S. H. (2017). Remedios naturales para aumentar la testosterona: cómo mejorar la salud sexual y la energía masculina. Simon and Schuster.
  • Álvarez Álvarez, Aimée M., Roberto M. González Suárez, and Miguel A. Marrero Falcón. “Papel de la testosterona y el cortisol en el síndrome metabólico y la diabetes mellitus tipo 2.” Revista Cubana de Endocrinología 21.1 (2010): 80-90.
  • Bramswig, Jurgen H. “Estatura baja y estatura alta.” Annales Nestlé (Ed. española) 65.3 (2007): 119-129.
  • Vicarioa, M. I., and María Jesús Ceñal González-Fierrob. “Adolescencia. Aspectos físicos, psicológicos y sociales.” Anales de pediatría continuada 12.01 (2014): 42-46.
  • Fernández-Díaz, P., and R. Domínguez. “Efectos de la suplementación con testosterona sobre el rendimiento en resistencia.” Revista Andaluza de Medicina del Deporte 9.3 (2016): 131-137.
  • Rodríguez, David Suárez. “Testosterona y hormona del crecimiento: sistemas de entrenamiento de la fuerza.” RED: Revista de entrenamiento deportivo= Journal of Sports Training 30.1 (2016): 9-19.
  • Adoamnei, Evdochia, et al. “Oligoelementos en la dieta y calidad seminal y niveles de hormonas reproductivas en varones jóvenes: relación con la fertilidad.” Revista Internacional de Andrología 17.2 (2019): 46-54.
  • Demirel, Azam, and Fatih Özkaya. “Deficiencia de Vitamina D en el paciente infértil.” Archivos españoles de urología 71.10 (2018): 850-855.

Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.