Hematospermia eli verta siemennesteessä

Vaikka lääketieteen ammattilaiset eivät aina löydäkään syytä hematorspermian aiheuttajalle, sitä ilmenee normaalisti biopsian eli koepalan oton jälkeen tai tulehduksen seurauksena.
Hematospermia eli verta siemennesteessä

Viimeisin päivitys: 03 heinäkuuta, 2020

Tässä artikkelissa kerromme siitä, mikä on hematospermia ja kuinka sitä hoidetaan.

Hematospermia on termi, jota käytetään kun siemennesteessä esiintyy verta. Tämän tyyppinen oire voi luonnollisesti aiheuttaa paljon huolta sekä kärsimystä potilaalle.

Hematospermia on kuitenkin yleisempi tila kuin monet uskovatkaan, ja sitä voi esiintyä missä iässä tahansa. Ammattilaiset eivät kuitenkaan osaa arvioida, kuinka moni mies siitä todellisuudessa kärsii, sillä ohimenevien oireiden vuoksi ei välttämättä koskaan hakeuduta lääkärin vastaanotolle.

75 %:ssa tapauksista hematospermia ilmenee yksinään, hyvänlaatuisella ja rajoitetulla tavalla. Se riippuu kuitenkin syystä, joka alunperin provosoi oireilun alkamisen.

Miehet usein sekoittavat spermassa esiintyvän veren virtsassa olevaan vereen (joiden aiheuttajat ovat yleensä eri taudeista johtuvia), tai seksuaalisen kumppaninsa vereen. Täten on tärkeää ensin varmistua kaikista faktoista.

Kuten jo aiemmin mainitsimme, normaalisti hematospermia ei ole vakava asia, mutta se aiheuttaa varmasti huolta joka tapauksessa. Tässä artikkelissa kerromme sinulle tarkemmin, mitä kaikkea sinun tulee ottaa huomioon hematospermiasta ja sen oireista. Selitämme miksi näin voi tapahtua ja mitä tarkoittaa, jos kärsit tästä oireesta.

Miksi hematospermiaa esiintyy?

Ymmärtääksesi, miksi hematospermiaa oikein esiintyy, sinun täytyy tietää hieman enemmän siitä, kuinka miehen sukupuolielimet ylipäätään toimivat.

Siemenneste eli sperma on nestettä joka muodostuu kolmen eri rauhasen ansiosta:

  • Kivekset
  • Rakkularauhaset
  • Eturauhanen
Hematospermia: diagnoosi.

Lisäksi siemenneste kulkee matkallaan kiveksistä virtsaputkeen eri kanavien läpi. Kaikki muutokset, kuten tulehdus tai infektio tällä matkalla, voivat aiheuttaa hematospermian.

  • Eturauhasen sairaudet. Ensinnäkin tulisi muistaa, että yleisin syy hematospermian aiheuttajalle on eturauhasesta otettu biopsia. Tämä toimenpide tehdään silloin, kun halutaan tutkia onko potilaalla mahdollisesti eturauhassyöpä. Kuitenkin myös tavallinen tulehdus, hyvänlaatuinen kasvain sekä eturauhasen verisuonisairaudet voivat aiheuttaa veren ilmenemistä spermassa.
  • Ongelmat rakkularauhasissa. Mikä tahansa tulehdus näissä rauhasissa on liitetty hematospermian ilmenemiseen. Myös näissä rakkuloissa esiintyvät kasvaimet voivat aiheuttaa veren ilmenemistä spermassa.
  • Mikä tahansa vaurio virtsaputkessa. Tähän mukaan luetaan myös uretriitti eli virtsaputken tulehdus. Se johtuu yleensä jostakin sukupuolitaudista. Lisäksi jopa virtsaputken polyypit tai kystat voivat aiheuttaa hematospermiaa.
  • Trauma tai isku kivesten tai peniksen alueelle.

Joissakin tapauksissa systeeminen sairaus, kuten liian korkea verenpaine, voi aiheuttaa hematospermiaa. Itse asiassa ihmiset, joilla on veren hyytymisongelmia, kuten potilaat joilla on Von Willebrandin tauti, voivat kärsiä siitä.

Hakeudu testeihin, jos kärsit hematospermian oireista

On tärkeää mainita, että vaikka olemme selittäneet patologisesti tärkeimmät syyt, monilla potilailla ei esiinny lopulta mitään näistä sairauksista, ei etenkään nuorimmilla.

Miehellä voi olla hematospermia.

Alle 40-vuotiailla miehillä joilla ilmenee oireita, lääkärit normaalisti aloittavat diagnoosin tekemisen tulehdusten poissulkemisella. Varmistaakseen diagnoosin lääkäri kyselee potilaalta onko tällä kipuja haarojen alueella, sekä tarkempia tietoja tämän seksuaalisesta historiasta. Lääkärin tulee tietää myös se, onko potilaalla esiintynyt oireena kuumetta.

Jos potilas taas on yli 45-vuotias, on todennäköisempää, että oireiden aiheuttajana voi olla jonkin sortin syöpää aiheuttava prosessi kehossa. Useat tutkimukset todistavat, että yli 45 ikävuoden jälkeen esimerkiksi eturauhassayöpä yleistyy, oli kyseessä sitten hyvänlaatuinen tai huononlaatuinen kasvain.

Siksi erilaisia kliinisiä tutkimuksia on tehtävä, jotta lääkealan ammattilaiset voivat varmistua diagnoosista ja hematospermian aiheuttajasta. Ensinnäkin heidän tulee tutkia huolellisesti potilaan siitin sekä sukupuolielimen toimintakyky kokonaisuudessaan.

Lisäksi on tärkeää sulkea pois mahdolliset sukupuolitaudit, mikä onnistuu erilaisilla veri- ja virtsakokeilla. Tehdäkseen testejä lääkäri saattaa pyytää myös joissain tapauksissa potilaalta siemennäytteen. Näin hän pystyy poissulkemaan kaikki sellaiset tulehdukset kuten virtsaputkentulehdus tai tippuri.

Yli 45-vuotiaille potilaille, joilla esiintyy hematospermian oireita, testit ovat usein laajemmat. Normaalisti lääkäri pyytää ultraäänikokeen, peräsuolen tutkimuksen sekä Prostataspesifisen antigeenin eli PSA-tasojen tutkimuksen.

Lopuksi

Hematospermia tarkoittaa siis veren esiintymistä miehen spermassa. Yleensä näin tapahtuu vain kerran, eikä taustalla ole sen suurempaa patologista löydöstä oireelle.

Joissain tapauksissa kyseessä voi kuitenkin olla tulehdus, ja etenkin yli 45-vuotiaiden tapauksissa jokin vakavampi eturauhasongelma. Siksi onkin tärkeää käydä lääkärin vastaanotolla sulkemassa pois nämä jälkimmäiset vaihtoehdot.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.