Mitä eturauhasen tutkimukset ovat?

Eturauhasen tutkimus on elintärkeä osa tietyn ikäluokan miesten terveyttä ja hyvinvointia, sillä tämän tutkimuksen avulla mahdollinen eturauhassyöpä voidaan sekä havaita että hoitaa ajoissa.
Mitä eturauhasen tutkimukset ovat?

Viimeisin päivitys: 05 huhtikuuta, 2020

Eturauhasen tutkimukset ovat aiheena usein tabu miesten keskuudessa. Monille se tarkoittaa yksityisyyden loukkaamista, josta he eivät ole halukkaita luopumaan. Ajan myötä näistä tutkimuksista on onneksi tullut yhä laajemmin hyväksyttyjä menetelmiä.

Eturauhanen on nimensä mukaisesti rauhanen, joka löytyy vain miehiltä. Se sijaitsee heti rakon alapuolella ja kietoutuu virtsaputken ympärille. Eturauhasen tehtävänä on tuottaa nesteitä, jotka myöhemmässä vaiheessa muodostavat siemennesteen.

Vuosien kuluessa eturauhasen koko alkaa vähitellen kasvaa. Kyseessä on ilmiö, jota esiintyy kaikilla miehillä iän myötä. Tänä päivänä tiedämme esimerkiksi, että 80 vuoden iässä lähes 70 prosentilla miehistä on havaittu kyseisen rauhasen epänormaalia kasvua.

Eturauhassyöpä on aggressiivisin ja tappavin muoto, johon tämän rauhasen liikakasvu voi ajan myötä johtaa. Kyseessä on yksi miesten yleisimmistä syövistä, Suomessa yleisin miesten syöpä sekä merkittävä syyllinen miespuolisen väestön kuolemaan johtaneista sairauksista.

Aivan kuten naisilla gynekologinen irtosolunäyte eli papakoe sekä rintasyöpiä seulova mammografia ovat ennaltaehkäiseviä työkaluja naisten keskuudessa yleisten syöpäsairauksien torjunnassa, sama pätee eturauhasen tutkimuksiin miesten keskuudessa. Eturauhasten tutkimukset ovat toisin sanoen miesten syöpiä seulova ja ennaltaehkäisevä työkalu.

Eturauhasen tutkimukset sisältävät alkuvaiheessa kaksi eri käytäntöä: eturauhasen antigeenin mittaaminen sekä peräsuolen kautta tehtävä eturauhasen tunnustelu. Jos yksi tai molemmat mittauksista tuottavat epänormaaleja tuloksia, lääkäri suorittaa toisen diagnoosivaiheen, jossa potilaalle suoritetaan eturauhasen ultraäänitutkimus ja eturauhasen koepalan otto eli biopsia.

Ennen kuin uppoudumme yksityiskohtaisemmin eturauhasen tutkimusten yksityiskohtiin ja kulkuun, avaamme hieman enemmän sitä, kenen tulisi näihin tutkimuksiin suuntautua.

Kenelle eturauhasen tutkimuksia suositellaan?

On tärkeää selventää tässä vaiheessa, että eturauhasen tutkimukset eivät koske kaikkia miesten ikäluokkia. Lääketiede onkin auttanut vahvistamaan ne ikäryhmät ja protokollat ​​sen määrittämiseksi, kuka seulonnasta hyötyy ja kuka taas ei.

Tärkeimmät parametrit liittyvät potilaan ikään:

  • Yli 50-vuotiaat miehet: Yli 50 vuotiaiden miesten tulisi suunnata eturauhasen tutkimuksiin vuosittain tai vähintään joka toinen vuosi.
  • 45 – 50-vuotiaat miehet: Tämän ikäryhmän tulisi testata, jos heiltä löytyy eturauhassyöpään johtavia riskitekijöitä. On esimerkiksi vahvistettu, että erityisesti tummaihoisten jälkeläisten sekä niiden miesten, joiden suvusta on löydetty eturauhassyöpää, olisi suunnattava eturauhasen tutkimuksiin syövän mahdollisuuden vahvistamiseksi (tai poissulkemiseksi).
  • Alle 40-vuotiaat miehet: Alle 40-vuotiailla miehillä eturauhassyövän riskit ovat hyvin harvinaisia, joten säännöllisiä tutkimuksia ei yleensä tarvita. Tosin kuitenkin niissä tapauksissa, joissa miehen suvussa on esiintynyt paljon eturauhassyöpää, voidaan syövän mahdollisuutta ja eturauhasen kasvua alkaa seuraamaan jo tässä iässä.

Kun eturauhasen testin tarvetta määritellään, lääkäri määrää potilaalle ensin eturauhasen antigeenien mittauksen sekä peräsuolen tutkimuksen. Mittaus suoritetaan laboratoriotekniikoilla verinäytteen ja peräsuolen tunnustelun kautta saman lääkärinkäynnin aikana.

Jos laboratoriotulokset ovat normaaleja, potilasta kehotetaan palaamaan tutkimuksiin vuoden päästä. Joissakin tapauksissa eturauhasen antigeenien mittaus voidaan kuitenkin määrätä suoritettavaksi kahden vuoden välein, jos potilaalla ei ole todettu eturauhassyövälle altistavia riskitekijöitä.

Eturauhassyöpä on eturauhasen liikakasvun aggressiivisin ja tappavin muoto, jonka ehkäisemiseen eturauhasen tutkimukset tähtäävät

Eturauhasen ongelmien esiintyvyys kasvaa miehillä iän myötä.

Eturauhasen tutkimukset: prostataspesifinen antigeeni eli eturauhaskoe (PSA)

Prostataspesifinen antigeeni eli PSA-analyysi on osa eturauhasen tutkimuksia. Kyseessä on verikoe, jonka avulla lääkäri mittaa eturauhasen tuottamaa ainetta potilaan veressä. Jos syöpää esiintyy, kyseinen antigeeni on koholla ja sen havaitseminen kertoo lääkärille meneillä olevasta patologisesta prosessista.

Joka tapauksessa PSA-arvo voi nousta myös muista kuin syöpään liittyvistä syistä. PSA-arvo voi olla koholla esimerkiksi seuraavissa tapauksissa, joissa:

  • Potilaalle on tehty eturauhasen transrektaalinen ultraäänitutkimus.
  • Eturauhasen tulehdukset: Eturauhaseen liittyvät infektiot nostavat veren PSA-arvoja.
  • Eturauhasen liikakasvu: Tämä eturauhasen hyvänlaatuiseksi kutsuttu laajentuminen muuttaa myös veren PSA-arvoa; tosin silloin, kun kyse on eturauhasen liikakasvusta, PSA-arvot eivät ole yhtä korkealla kuin eturauhassyövän tapauksessa.

Normaalit veren PSA-viitearvot ovat miehillä alle 4 ng/ml. Jos tulokset osoittavat, että näytteen arvot ovat välillä 4-10 ng/ml, kyseessä voi mahdollisesti olla eturauhassyöpä. PSA-arvojen ollessa yli 10 syövän mahdollisuus on erittäin korkea.

Kiinnostuitko aiheesta? Lue täältä lisää: Sahapalmun terveysvaikutukset eturauhasen ja virtsaelinten toimintaan

Eturauhasen tutkimukset: peräsuolen tunnustelu

Peräsuolen tunnustelu tai peräsuolen tuseeraus on eturauhasen tutkimusten toinen osa. Testissä lääkäri asettaa sormen potilaan peräaukon kautta peräsuoleen ja painelee sen läpi rauhasen tunnustelemiseksi.

Menettely suoritetaan käsineillä ja liukuvoiteella mahdollisen epämukavuuden vähentämiseksi. On suositeltavaa, että potilas asettuu sivuttain makaamaan tutkimuspöydälle sikiöasentoon omien mahdollisuuksiensa mukaan, sillä tässä asennossa peräsuolen kautta tehtävät tutkimukset ovat vähiten epämiellyttäviä ja kivuliaita.

Tutkija, lääkäri tai sairaanhoitaja etsii tämän tutkimuksen avulla eturauhasen suoraa tunnustelua, joka sijaitsee lähellä peräsuolta. Tämän tutkimuksen avulla eturauhasen tunnustelu on nopeaa, tarkkaa ja tehokasta, sillä tunnustelun yhteydessä lääkäri kykenee havaitsemaan kaikki ne ulkonemat tai kovettumat, jotka voivat johtua eturauhasen kasvun epänormaalista prosessista.

Jos tutkimuksissa havaitaan eturauhasen poikkeamia, lääkäri ehdottaa lisätutkimuksia. Lisätutkimusten suorittaminen on vielä tärkeämpää niissä tilanteissa, joissa peräsuolen tunnustelusta löydetyt epänormaalit löydökset yhdistetään verikokeiden korkeaan PSA-tulokseen.

Vuosittainen käynti lääkärin vastaanotolla auttaa seulomaan eturauhassyövän riskiä ja syödän tapauksessa aloittamaan hoidot mahdollisimman aikaisessa vaiheessa

Sinua saattaa myös kiinnostaa: Vinkkejä miehen hedelmällisyyden parantamiseen

Mitä tehdä, jos eturauhasen tutkimukset osoittautuvat normaalista poikkeaviksi?

Jos eturauhasen tutkimuksissa on havaittu normaalista poikkeavia muutoksia, seuraava askel eturauhasen tutkimuksiin on lääkärin lähete kuvantamistutkimuksiin, jotka auttavat selventämään diagnoosia. Lääkäri voi pyytää esimerkiksi ultraäänitutkimusta sekä tarvittaessa myös rauhasen koepalan ottamista eli biopsiaa.

Eturauhasen poikkeamien ja epänormaalien muutosten havaitseminen ajoissa on välttämätöntä potilaan oman terveyden kannalta. Ajoissa huomattu kasvain on täysin hoidettavissa ja hallittavissa. Suomessa eturauhassyövän ennuste on erittäin hyvä, sillä syöpään sairastuneista miehistä yli 90 prosenttia on elossa vielä viiden vuoden kuluttua.

Hyvästä ennusteesta huolimatta kyseessä on vakava sairaus, sillä eturauhassyöpä on suomalaisten miesten yleisin syöpä. Tämän vuoksi terveydenhuollon ammattilaiset painottavat suuresti eturauhasen tutkimusten suorittamista, sillä kyseessä on erittäin tehokas keino tämän syövän kohtalokkaiden seurausten välttämiseksi.

Siksi onkin välttämätöntä, että miehet pääsisivät yli sen kynnyksen, joka estää näihin tutkimuksiin suuntautumisen sekä noudattaisivat lääkärin ohjeita tutkimusten uusimisesta. Vuosittainen käynti lääkärin vastaanotolla voi tuoda elämään useita onnellisia lisävuosia ilman pelkoa eturauhassyövästä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Pow-Sang, Mariela, et al. “Cáncer de próstata en Latinoamérica.” Actas urológicas españolas 33.10 (2009): 1057-1061.
  • González Vidal, Elsie, et al. “Índice PSA libre/PSA total: una herramienta para la detección precoz del cáncer de próstata.” Revista Archivo Médico de Camagüey 11.6 (2007): 0-0.
  • Torres, Patricia Erazo. “Ecografía transrectal y cáncer de próstata.” Acta Médica del Centro 9.3 (2015): 61-64.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.