Logo image
Logo image

Sahapalmun terveysvaikutukset eturauhasen ja virtsaelinten toimintaan

3 minuuttia
50-vuotiaasta eteenpäin vuosittaisesta urologin tarkastuksesta tulisi tehdä miehen terveyttä ylläpitävä rutiini, jonka avulla myös mahdolliset eturauhasessa tapahtuvat muutokset huomataan ajoissa.
Sahapalmun terveysvaikutukset eturauhasen ja virtsaelinten toimintaan
Kirjoittanut Solimar Cedeño
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Miehen ikääntyessä terveyden heikentyminen voi aiheuttaa elimistössä tiettyjä sairauksia ja häiriöitä, jotka vaikuttavat myös eturauhasen toimintaan. Monet luontaishoidot voivat kuitenkin auttaa ehkäisemään tiettyjä eturauhasen toimintaan vaikuttavia häiriöitä. Jaamme seuraavaksi tietoa siitä, mitkä sahapalmun terveysvaikutukset ovat eturauhasen ja miehen virtsaelinten ylläpidossa ja hoidossa.

Eturauhanen on miehen seksuaalisuutta ohjaava rauhanen, joka alkaa kasvaa asteittain 50 vuoden iästä eteenpäin. Tämä kasvu voi alkaa vaikuttamaan haitallisella tavalla virtsaelinten toimintaan, sillä eturauhasen kasvaessa virtsan tuottaminen laskee ja virtsatessa voi esiintyä myös polttelua.

Virtsan kertyminen virtsarakkoon voi aiheuttaa haitallista bakteerikasvua ja muita oireita, kuten kuumetta ja kipua lantion alaosassa. Kaikki nämä edellä mainitut oireet voivat alkaa häiritä miehen elämää toden teolla, jolloin yöllä nukkuminen vaikeutuu ja virtsaaminen aiheuttaa epämukavuuden tunnetta. Keski-ikäisen miehen tulisi siis pitää tarkasti silmällä näitä oireita!

50. ikävuoden saavuttaessaan miehen tulisikin suunnata urologin vastaanotolle eturauhastutkimuksia varten. Näin varsin yksinkertaisten verikokeiden ja eturauhasen kokoa mittaavan kuvatestin avulla eturauhassyövän riskiä voidaan laskea ja jopa ehkäistä. 

Eturauhasen kasvusta johtuvia epämukavia oireita voi myös lievittää kotona tehtävillä luontaishoidoilla. Näiden kotihoitojen joukosta löytyy sahapalmu.

Sahapalmun terveysvaikutukset miehille

Some figure

Amerikkalainen kääpiöpalmu, Sabal serrulata tai tunnetummin sahapalmu, on Floridan osavaltiosta ja Meksikosta kotoisin oleva kasvi. Sahapalmu on suhteellisen pieni pensas, joka sopeutuu helposti ilmaston muutoksiin. Pohjois-amerikkalaiset heimot ovat käyttäneet sahapalmua aikojen alusta lähtien sekä ikääntyvien miesten, että raskaana olevien naisten terveydenhoidossa. Sama perinne on säilynyt lähes muuttumattomana tähän päivään saakka.

Sahapuun komponentit koostuvat rasvaliukoisesta liposterolista, rasvahapoista, resiinistä, kalsiumin oksaalista, kasvikumeista, tanniinista, steroleista ja estereistä. Sahapalmun nauttiminen laskee elimistön tulehdustiloja, ehkäisee bakteerikasvua ja vähentää estrogeenireseptoreiden määrää.

Lue myös: 6 tulehdusta alentavaa vitamiinia

Miten sahapalmu vaikuttaa eturauhasen liikakasvuun?

Monet tieteelliset tutkimukset ovat osoittaneet, että sahapalmun tulehduksia laskevat ominaisuudet vaikuttavat myös eturauhasessa. Sahapalmu auttaa muun muassa vähentämään virtsaputken tukkeutumista ja siitä seuraavia epämiellyttäviä oireita. Lisäksi sahapalmun avulla jatkuvaa virtsaamisen tunnetta ja elimistöstä poistuvan virtsan määrää saadaan laskettua.

Sahapalmu vaikuttaa eturauhasen kasvuun estämällä DHT-hormonin eli dihydrotestosteronin tuotannon. Näin ollen, vähentämällä DHT-hormonin nostamia testosteronitasoja, myös eturauhassyövän riski laskee huomattavasti.

Samoilla tutkimuksilla on osoitettu, että sahapalmun nauttiminen myötävaikuttaa myös miehen seksuaaliseen viettiin, sillä se ylläpitää erektiota ja parantaa siemensyöksyä. Osa tutkimuksiin osallistuneista miehistä ilmoitti, että sahapalmun säännöllinen nauttiminen paransi eturauhasen hyvinvoinnin lisäksi myös heidän parisuhdettaan.

Auttaako sahapalmu virtsatietulehduksen hoidossa?

Some figure

Kiinalaisilla miehillä teetetyn tutkimuksen mukaan tämän kasvin käyttö kapseleina 12 viikon ajan riitti osoittamaan huomattavaa parannusta miesten elämänlaadussa virtsatietulehduksen aiheuttamien oireiden vähentyessä.

Sahapalmun nauttiminen estää eturauhassolujen kasvua ja tämän seurauksena virtsarakon ärsytystä aiheuttavat oireet katoavat. Toisin sanoen eturauhasongelmista kärsivien miesten virtsaaminen parantuu, sillä sahapalmu kasvattaa virtsasuihkun määrää ja näin ollen ehkäisee ylimääräisen virtsan kertymistä virtsarakkoon. 

Näin valmistat sahapalmuteetä kotona

Sahapalmun valmistaminen kotona on varsin yksinkertaista ja sitä voidaan nauttia teen muodossa.

Ainesosat

  • 500 ml vettä
  • 15 g kuivattuja sahapalmun marjoja hienoksi jauhettuna
  • 25 g hunajaa

Valmistusohjeet

  • Lisää vesi ja jauhetut sahapalmun marjat kattilaan. Keitä vesi kiehumispisteeseen saakka.
  • Poista kattila liedeltä, anna teen jäähtyä hetken aikaa ja siivilöi se sitten kuppiin. Makeuta hunajalla.
  • Nauti teetä kaksi kuppia päivässä, yksi aamulla ja yksi illalla ja tulet huomaamaan hiljalleen, kuinka sahapalmuteen nauttiminen kohentaa oloasi.

Sahapalmu on suhteellisen turvallinen kasvi, eikä sen käytöllä ole juurikaan haittavaikutuksia. On kuitenkin muistettava, että sahapalmu voi edistää verenvuotoa nautittuna yhdessä ginkgo biloba -uutteen, verenohennuslääkkeiden tai valkosipulin kanssa. Suosittelemme sinua kääntymään oman lääkärisi puoleen kaikissa sahapalmua koskevissa kysymyksissä ja epäilyksissä.

Tutustu vielä lopuksi: Luontaishoitoja kystiittiin: 5 yrttihauduketta

Sahapalmu auttaa tehokkaasti puhdistamaan virtsaa ja parantaa samalla terveyttäsi. Jos siis kärsit eturauhasen liikakasvusta tai muista eturauhasongelmista, voit käyttää sahapalmua sekä oireiden helpottamiseen että niiden ehkäisyyn.

Sahapalmun terveysvaikutukset voivat osoittautua tehokkaiksi eturauhasen kannalta!

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.