Logo image
Logo image

Miesten ja naisten ihon eroavaisuudet

3 minuuttia
Miesten iho ja naisten iho eroavat toisistaan monin eri tavoin, joten luonnollisesti ihonhoitorutiineissakin on eroja sukupuolten välillä.
Miesten ja naisten ihon eroavaisuudet
Viimeisin päivitys: 28 lokakuuta, 2020

Miesten ja naisten ihon välillä on eroja. Kummankin sukupuolen tulisi käyttää kosteuttavia tuotteita sekä aurinkorasvaa ihon optimaalisen kunnon ylläpitämiseksi, mutta on olemassa myös tiettyjä erityisesti miehille tai naisille suunniteltuja ihonhoitotuotteita. Oikean valinnan tekemiseksi on tärkeää tuntea oma ihotyyppi.

Miesten tulee esimerkiksi turvautua joihinkin sellaisiin kasvojenhoitotuotteisiin, joita naiset eivät tarvitse. Miesten iho saattaa kärsiä enemmän parranajosta johtuen. Ja vaikka miesten ja naisten ihon välillä onkin samankaltaisuuksia, määrittelevät niiden erot kuitenkin ihon hyvässä kunnossa pitämiseen vaadittavan hoitotavan.

Miesten ja naisten ihon pääasialliset eroavaisuudet

Ensinnäkin haluamme selventää, että iho on ihmiskehon suurin elin ja se koostuu kolmesta kerroksesta; orvaskesi, verinahka ja ihonalaiskudos. Karvat, kynnet ja hikirauhaset puolestaan kiinnittyvät näihin kerroksiin.

Miesten ja naisten ihon eroihin liittyy kaksi suurta muuttuvaa tekijää ja toinen niistä on testosteroni. Kyseessä on hormoni, joka vaikuttaa ratkaisevasti miesten ihon ominaisuuksiin suhteessa naisiin. Se antaa erilaisen rakenteen miesten iholle – sekä kasvoilla että muualla kehossa. Miesten iho on rasvoittuvampi ja paksumpi ja se ikääntyy eri tavalla.

Toinen merkittävä tekijä on päivittäinen parranajo, jolle miesten iho altistuu. Se lisää merkittävästi iholle aiheutuvaa stressiä.

Muita miesten ja naisten ihon välisiä eroja

Some figure
Miesten päivittäinen parranajo johtaa merkittäviin eroihin naisten kasvojen ihoon verrattuna.

Paksuus

Miesten iho on noin 20 % naisten ihoa paksumpi. Se sisältää myös enemmän kollageenia ja siten ikääntymisen merkit näkyvät myöhemmin. Naisilla iho ohenee yleensä merkittävästi vaihdevuosien jälkeen, kuten American Academy of Dermatology -ihonhoitoakatemian julkaisema artikkeli osoittaa.

Rasvoittuminen

Rasvan määrä on toinen miesten ja naisten ihon välinen ero. Miesten verinahka on rasvaisempi, koska se sisältää enemmän talirauhasia. Talin tuotanto on siis naisten ihoa suurempaa. Miehillä on myös enemmän ihohuokosia ja ne ovat kooltaan suurempia.

Miesten rauhaset, jotka toimivat androgeenisen ärsykkeen välityksellä, voivat tuottaa kaksi kertaa enemmän talia kuin naisten rauhaset. Tämä johtaa ihon epäkohtiin, kuivuuteen ja akneen.

Tällainen lisääntynyt talin tuotanto voi jatkua miehillä vanhallakin iällä. Talin tuotanto laskee naisilla vaihdevuosien jälkeen ja seniilin kuivan ihon ominaisuuksia alkaa ilmestyä.

Lue myös: Miten tupakka vaikuttaa ihoon

Karvat

Kasvojen karvoituksen ilmestyminen on pääosin miesten ominaispiirre. Parta alkaa kasvaa noin 15-16 vuoden iässä, varsinkin leukaan ja viiksien muodossa. Tästä iästä eteenpäin miehille alkaa kasvaa karvoja myös rintakehään, käsivarsiin ja jalkoihin.

Some figure
Kasvojen karvoituksen ilmestyminen on hallitsevampaa miehillä ja se tapahtuu yleensä noin 15 vuoden iässä.

Selluliitti

Selluliitin syntyminen on yleisempää naisten keskuudessa. Arviot osoittavat, että noin 90 % naisista kärsii tästä ongelmasta. Mutta miksi se ei vaikuta yhtä paljon miehiin? Tämä johtuu siitä, että ihonalaisen kudoksen rakenne on hyvin erilainen sukupuolten välillä.

Plastic and Reconstructive Surgery -lehden julkaisema tutkimus selittää sen, kuinka miesten sidekudos on vahvempi kuin naisten, joten ihonalaista rasvaa ei keräänny yhtä paljon. Rasvasolut ovat myös suurempia naisilla ja heidän sidekudoksensa on heikompi naisten hormoneiden aktiivisuudesta johtuen.

Kollageeni

Kuten mainitsimme yllä, on miehillä suurempi määrä kollageenia ja siten heidän ihonsa näyttää paljon kiinteämmältä. Tämä aine vähenee kuitenkin tasaisesti iän myötä, mikä poikkeaa naisten ihosta.

Koska miesten iho on naisten ihoa paksumpi, alkavat heidän ensimmäiset ryppynsä näkyä 35-40 vuoden iässä, kun taas naisilla se tapahtuu 30-35 vuoden iässä.

Sinua saattaa myös kiinnostaa: 6 tapaa ehkäistä ihon ennenaikaista ikääntymistä

Ikääntyminen

Ikääntymisen merkit (kuten rypyt) ilmestyvät miesten iholle myöhemmin, mutta ne ovat naisille muodostuvia ryppyjä näkyvämpiä (täysin muodostuneita uurteita). Silmäpussit ja tummat silmänaluset ovat ilmeisempiä naisilla. Iho löystyy lihasmassan merkittävän menetyksen johdosta, mikä luo silmille väsyneemmän ulkonäön.

Miesten ja naisten ihon eroavaisuudet: yhteenveto

Miesten ja naisten ihon välillä on siis paljon eroja. Niiden oikeanlaisen huolehtimisen kannalta onkin tärkeää käyttää erilaisia kauneustuotteita ja -hoitoja, jotka mukautuvat oman sukupuolen tarpeisiin. Muista aina kosteus- ja aurinkovoiteen käyttämisen tärkeys.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Yousef H, Alhajj M, Sharma S. Anatomy, Skin (Integument), Epidermis. [Updated 2019 Jun 12]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470464/
  • PDQ Screening and Prevention Editorial Board. Skin Cancer Screening (PDQ®): Patient Version. 2020 Mar 27. In: PDQ Cancer Information Summaries [Internet]. Bethesda (MD): National Cancer Institute (US); 2002-. [Figure, Anatomy of the skin, showing the epidermis, dermis, and subcutaneous tissue.] Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK65739/figure/CDR0000258037__69/
  • Rudolph, C., Hladik, C., Hamade, H., Frank, K., Kaminer, M. S., Hexsel, D., … Cotofana, S. (2019). Structural Gender Dimorphism and the Biomechanics of the Gluteal Subcutaneous Tissue: Implications for the Pathophysiology of Cellulite. Plastic and Reconstructive Surgery143(4), 1077–1086. https://doi.org/10.1097/PRS.0000000000005407

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.