Logo image
Logo image

Liivatteen hyödyt terveydelle

3 minuuttia
Gelatiini sisältää proteiineja ja mineraaleja, jotka ovat tärkeitä luuston ja nivelten terveydelle. Tämän lisäksi se sisältää kollageenia, joka auttaa pitämään ihon kiinteänä ja sileänä.
Liivatteen hyödyt terveydelle
Kirjoittanut Okairy Zuñiga
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Liivatetta eli gelatiinia nautitaan usein huomaamatta osana tiettyjä ruoka-aineita tai tuotteita, tai sitä käytetään leivonnassa. Harva pitää liivatetta tärkeänä osana terveellistä ruokavaliota, mutta tässä artikkelissa keskitymme nimenomaan siihen, mitkä ovat liivatteen hyödyt terveydelle.

Gelatiinia löytyy usein hilloista, jäätelöistä, jogurteista, makeisista ja erilaisista kastikkeista. Sitä käytetään yleisesti myös kosmetiikassa ja lääketieteessä. Tässä listaamme liivatteen hyödyt:

Liivatteella voit säädellä painoa

Gelatiinin nauttiminen lisää kasvuhormonin tuotantoa elimistössä ja samalla se stimuloi aineenvaihduntaa ravintoaineiden ja aminohappojen avulla.

Yksi gelatiinin parhaista puolista on se, että sen sisältämä kuitu ja proteiini pitävät vatsan kylläisenä pidempään ja ehkäisevät sokerihimoa. Gelatiini sopii etenkin niille ihmisille, jotka haluavat laihduttaa tai vähentää herkkujen kulutusta.

Monet ravitsemusalan asiantuntijat suosittelevat liivatetta karkkien korvaamiseen. Siitä voi valmistaa erilaisia muotoja käyttämällä esimerkiksi muotteja.

Suositeltua lukemista: Aamiais- ja illallisvinkit tehokkaaseen painonpudotukseen

Liivate nopeuttaa haavojen ja naarmujen paranemista

Some figure

 

Proteiini on tärkeä osa haavojen paranemisprosessia. Aminohappo glysiini puolestaan ehkäisee tulehdusta ja ärsytystä vaurioituneella alueella.

Nauttiessasi gelatiinia kehosi saa kunnon annoksen sekä proteiinia että glysiiniä, jotka auttavat ihoa uudistumaan ja korjautumaan. Haava on pian pelkkä muisto vain ja iho on taas sileä ja kaunis.

Liivate tekee hiuksista, hampaista, ihosta ja kynsistä terveemmät

Jokainen meistä haluaa varmasti kohentaa kynsien, ihon, hiusten ja hampaiden terveyttä. Tiedätkö, mitä yhteistä näillä neljällä on? Keratiini.

Olet varmasti nähnyt kaupoissa erilaisia tuotteita, jotka mainostavat sisältävänsä keratiinia – tämä on yleistä varsinkin hiustenhoidossa. Suurin osa näistä tuotteista on kuitenkin kalliita ja niiden vaikutus lyhytkestoinen. Kun nautit keratiinia sisäisesti, on sen vaikutus huomattavasti tehokkaampi.

Gelatiini sisältää runsaasti keratiinia, mikä tekee siitä ihanteellisen ravintolisän hiusten, kynsien, hampaiden ja ihon terveyden kohentamiseen.

Liivate parantaa luuston ja nivelten terveyttä

Some figure

 

Gelatiinin sisältämät proteiini, seleeni, fosfori ja kupari auttavat luita pysymään vahvoina. Nämä ainekset lisäävät myös luuntiheyttä koko elimistössä, mikä ehkäisee luunmurtumia ja muita vaivoja – terveet luut ehkäisevät myös osteoporoosin muodostumista eli luukatoa.

Gelatiinin sisältämät aminohapot ehkäisevät myös nivelten ärtymistä ja tulehdusreaktioita, jotka ovat yleisiä paljon liikkuvilla ja vanhemmilla ihmisillä. Liivate tehostaa ruston muodostumista, mikä puolestaan vahvistaa niveliä ja luita.

Gelatiinia on suositeltavaa nauttia etenkin vanhemmalla iällä, kun ruston kuluminen alkaa tuntua ja näkyä eri puolilla kehoa. Tähän voi liittyä kipua ja liikkuvuuden rajoittumista.

Liivate tarjoaa paremman unen

Liivatteen hyödyt sisältävät jopa hyvän unen. Sen sisältämä glysiini liittyy läheisesti unen laatuun ja rytmiin. Tämä kemikaali stimuloi tiettyjä välittäjäaineita ja entsyymejä aivoissa, jotka tehostavat unen laatua ja pituutta. Nukut paremmin ja pidempään, etkä heräile pitkin yötä tai kärsi unettomuudesta.

Gelatiinin syöminen auttaa kehoa palautumaan ja palauttamaan energiavarastot hyvälle tasolle ennen seuraavaa päivää. Kokeile pienen hyytelöannoksen nauttimista muutama tunti ennen nukkumaanmenoa: huomaat heti, että nukut paljon paremmin ja heräät levänneenä ja energisenä.

Liivate hidastaa ikääntymisen merkkien ilmaantumista

 

Some figure
Gelatiini on pääasiassa kuivattua kollageenia. Kollageeni on yksi tärkeimmistä ravintoaineista ihon terveydelle, sillä se kuuluu ihon rakennusaineisiin. Kollageeni pitää ihon kimmoisana, sileänä ja kiinteänä, mutta vuosien varrella sen luonnollinen muodostuminen hidastuu.
Kollageenia nauttimalla varmistat, että iho pysyy sileänä ja kauniina pidempään, ja iän mukanaan tuomat muutokset kuten rypyt ja ihon veltostuminen pysyvät loitolla.

Liivate parantaa suoliston toimintaa

Liivate sitoutuu luonnollisesti veteen. Tämä helpottaa sen sisältämän kuidun imeytymistä.

Kun alat nauttia gelatiinia säännöllisesti huomaat, että entiset vaivat, kuten ummetus tai ravintoaineiden imeytymisvaikeudet katoavat. Kuitu helpottaa vatsan toimintaa ja säännöllistää suoliston toimintoja. Tämän lisäksi gelatiini stimuloi mahahappojen eritystä.

Liivatteesta apu allergioihin

Monet allergiat liittyvät suoliston toimintavaikeuksiin, jolloin suolisto ei pysty käsittelemään tiettyjä aineita normaalisti. Gelatiinista voikin löytyä apu eri allergioihin, sillä se helpottaa suoliston toimintaa.

Lisää hyvä määrä gelatiinia ruokavalioosi, jos kärsit jatkuvasti oireilevasta suolistosta ja vältä haitallisia ruoka-aineita.

Liivate stimuloi puolustusjärjestelmää

Proliini on aminohappo, jota saa gelatiinista. Proliinin on huomattu parantavan mm. puolustusjärjestelmän toimintaa sekä eläin- että ihmiskokeissa. Nauttiessasi gelatiinia tehostat siis kehon luonnollista puolustusta ja ehkäiset yleisten tautien, kuten flunssan tarttumisen itseesi.

Suositeltua lukemista: 7 keinoa vahvistaa kehon puolustusjärjestelmää

Nauti liivatetta ilman pelkoja

Liivatteen nauttimiseen ei yleensä liity mitään haittoja tai sivuvaikutuksia, vaikka joskus voi ilmetä turvotusta ja vatsakipuja, mikäli gelatiinia syö suuria määriä.

Nauti gelatiinia hyytelöissä tai hilloissa, tai lisää sitä jogurttiin, nauti sitä hedelmien kera tai jälkiruuissa. Liivatteen hyödyt kannattaa ottaa käyttöön!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Shaw, G., Lee-Barthel, A., Ross, M. L. R., Wang, B., & Baar, K. (2017). Vitamin C-enriched gelatin supplementation before intermittent activity augments collagen synthesis. American Journal of Clinical Nutrition. https://doi.org/10.3945/ajcn.116.138594
  • Mousavi S., Khoshfetrat AB., Khatami N., Ahmadian M., et al., Comparative study of collagen and gelatin in chitosanbased hydrogels for effective wound dressing: physical properties and fibroblastic cell behavior. Biochem Biophys Res Commun, 2019. 518 (4): 625-631.
  • Wong C., Harris PJ., Ferguson LR., Potential benefits of dietary fibre intervention in inflammatory bowel disease. Int J Mol Sci, 2016. odhyd.2016.11.007

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.