Logo image
Logo image

Mielenkiintoista tietoa kuorsaamisesta

4 minuuttia
Mielenkiintoista tietoa kuorsaamisesta
Viimeisin päivitys: 10 joulukuuta, 2018

Kaikki eivät välttämättä tiedä paljoakaan kuorsaamisesta. Tiesitkö esimerkiksi sen, että kuorsaaminen on perinnöllistä? Tämän vuoksi 70 % ihmisistä kuorsaa, vaikka moni ei teekään sitä jatkuvasti.

“En minä kuorsaa!” “En voi nukkua, koska kuorsaat niin kovaa!” “Minun täytyy kokoajan töniä sinua, jotta lopettaisit kuorsaamisen!” Olet varmasti joskus sanonut tai kuullut näitä kommentteja, eikö vain? Nukkuessa päästämämme äänet ovat joskus kummallisia ja huvittavia, joten tämä aihe on melkoisen kiinnostava. Tällä kertaa kerromme siis hiukan kuorsaamisesta ja siihen liittyvistä ilmiöistä.

Tietoa kuorsaamisesta

Tiedät lähes takuulla sen, että ne ihmiset, jotka nukkuvat kasvot ylöspäin käännettyinä, ovat useammin kuorsaajia kuin ne, jotka nukkuvat sivuttain tai mahallaan. Kuorsaamiseen kuitenkin liittyy paljon muutakin, joka ei ole aivan yhtä yleistä tietoa. Seuraavassa kerromme muutamia mielenkiintoisia seikkoja, jotka ovat yhteydessä tähän äänekkääseen ilmiöön.

Pääsyyt kuorsaamiselle

Tutkijat ovat todenneet, että on olemassa kolme päätekijää, jotka määrittelevät sen, kuorsaako ihminen vai ei. Tietyllä henkilöllä voi olla näistä tekijöistä yksi, kaksi tai kaikki kolme. Ne, jotka kuorsaavat, kuorsaavat usein juuri siksi, että heillä on seuraavia elämäntapoihin liittyviä tunnuspiirteitä:

Jos et siis halua kuulostaa ajoneuvolta tai eläimeltä nukkuessasi, kannattaa aivan ensimmäiseksi aloittaa kiinnittämään huomiota vartaloosi, ruokailutottumuksiisi sekä harrastamasi liikunnan määrään. Lopeta myös tupakointi ja yritä juoda vähemmän viiniä aterioilla. Ja mikä parasta, sen lisäksi että pystyt lopettamaan kuorsaamisen, tekevät nämä elämänmuutokset olostasi paremman.

Some figure
kuorsaamiseenkeväällä taas kukinnat ja lämpimät päivät saavat aikaan siitepölyn lisääntymisen sekä kausiluontoisten allergioiden ilmenemisen.

Kuorsaukseen liittyvä melu

Ihmisen kuorsauksen voimakkuus voi olla 50-100 desibelin luokkaa. Tämä seuraava tieto saattaa tuntua kummalliselta, mutta saman asteisen melun saa aikaan moni vasara. On siis täysin ymmärrettävää, jos haluat lähteä pois huoneesta silloin kun vieressäsi nukkuva ihminen aloittaa kuorsaamaan! Eihän kukaan halua nukkua rakennustyömaan vieressä.

Tiesitkö sitä, että on olemassa kuorsauksen kanssa tekemisissä oleville ihmisille tarkoitettu yhdistys nimeltä Snoring Association? Tämä yhdistys sijaitsee Englannissa – mikä kertoo ehkä jotakin englantilaisten kuorsaamisesta tai sitten vain ärtymyksestä siihen liittyen – ja heidän mukaansa kuorsaavan ihmisen vieressä nukkuminen saattaa aiheuttaa siitä kärsivälle elämän aikana jopa kahden vuoden univajeen, ja tuloksena saattaa myös olla uniapneaa, mielialan vaihtelua, ärtyneisyyttä, keskittymiskyvyn puutetta sekä painajaisia.

Mikä tahansa näistä seurauksista saattaa myös olla olennainen syy eroon kumppanista. Itse asiassa, jos suhteen toinen osapuoli kuorsaa, on tällaisella parilla kuorsauksesta kärsimätöntä paria suurempi todennäköisyys erota (mikä onkin yksi argumentti erillisten makuuhuoneiden puolesta parisuhteessa – tai näin on ainakin tämän nukkumisjärjestelyn kannattajien mukaan).

Seuraavan kerran kun menet lounaalle vanhempiesi luokse, kysy heiltä kuorsaako kenties toinen tai molemmat. Miksi? Siksi, että kuorsaaminen on perinnöllinen asia. 70 % prosenttia niistä, jotka kuorsaavat, omaavat sellaiset vanhemmat, jotka myöskin kuorsaavat. Tähän voi sitten tietysti olla lisänä kuorsaavia setiä, tätejä ja isovanhempia.

Some figure

 

Kuorsaamiseen liittyvät tilastot

Useimpien ihmisten käsityksenä on, että miehet kuorsaavat enemmän kuin naiset, ja tämä oletus onkin totta. Ero sukupuolten välillä ei kuorsaamisen suhteen ole kuitenkaan aivan yhtä suuri kuin voisi kuvitella, sillä 40 % miehistä kuorsaa, ja naisilla tämä luku on 30 %. Älä siis turhaan kutsu poikaystävääsi tai aviomiestäsi häiriköksi, sillä hän saattaa yllättää sinut kertomalla omasta kuorsauksestasi!

Kuorsaamista voidaan kuvata myös muutamilla luvuilla. 45 % aikuisista kuorsaa ainakin kerran viikossa, ja 25 % heistä kuorsaa 2-3 kertaa viikossa. Toinen mielenkiintoinen seikka on se, että monet ihmiset kieltäytyvät “hyväksymästä” sitä tosiasiaa, että he kuorsaavat – monet siis väittävät, että niin ei tapahdu. Parhaiten kuorsauksesta onkin aina tietoinen se, joka tämän äänen joutuu kestämään samassa sängyssä.

Vaikka ei olekaan olemassa selkeää yhteyttä ihmisen alkuperämaan ja kuorsauksen välillä, ovat tutkijat todenneet, että italialaiset kuorsaavat enemmän kuin mikään muu eurooppalainen kansa. Jos siis suunnittelet matkaa kyseiseen kauniiseen maahan, kannattaa ehkä pakata mukaan myös korvatulpat – tai ainakin varmistaa, että hotellin seinät ovat kunnolliset ja paksut!

Tukkeutuneet hengitystietLaulaminen kuorsauksen hoidossa

Vahingossa tehty havainto todisti, että laulaminen vähentää öisin tapahtuvaa kuorsausta. Tämän löydöksen teki brittiläinen kuoronjohtaja, joka kärsi aviomiehensä kuorsauksesta useamman vuoden ajan. Hän ehdotti miehellensä, että tämä aloittaisi 20 minuutin päivittäisen laulamisen, ja lisäksi miehen lääkäri määräsi muitakin aktiviteetteja kuorsauksen hillitsemiseksi. Sitten tehtiin kolmen kuukauden tutkimus, johon osallistui 20 vapaaehtoista, ja tulokset olivat kerrassaan ällistyttäviä. Ääniharjoitukset siis parantavat ja vahvistavat äänihuulia ja kurkkua, mikä sitten parantaa ilman kulkua sekä estää tällä tavalla kuorsaamista entiseen malliin.

Jos sinulla lapsia, ja jos joku heistä kuorsaa paljon öisin, kannattaa käydä lääkärin vastaanotolla. Tämä saattaa nimittäin olla merkki hyperaktiivisuudesta tai tarkkaavaisuushäiriöstä. Jos he kuorsaavat vain harvoin, saattaa syynä olla nenän hengitysteiden tukkeutuminen, tai sitten he saattavat vain olla väsyneitä päivän rasituksesta. Jotkut ihmiset kuorsaavat jo vauvoina, vaikka tällöin ääntä voi tuskin kuulla. Vanhetessa tämä ääni sitten voimistuu siksi tavalliseksi aikuisen kuorsaukseksi, josta monet kärsivät yö toisensa jälkeen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Pai, I., Lo, S., Wolf, D., & Kajieker, A. (2008). The effect of singing on snoring and daytime somnolence. Sleep and Breathing. http://doi.org/10.1007/s11325-007-0159-1
 • Arnardottir, E. S., Isleifsson, B., Agustsson, J. S., Sigurdsson, G. A., Sigurgunnarsdottir, M. O., Sigurdarson, G. T., … Gislason, T. (2016). How to measure snoring? A comparison of the microphone, cannula and piezoelectric sensor. Journal of Sleep Research. http://doi.org/10.1111/jsr.12356
 • Bloom, J. W., Kaltenborn, W. T., & Quan, S. F. (1988). Risk factors in a general population for snoring; importance of cigarette smoking and obesity. Chest. http://doi.org/10.1378/chest.93.4.678
 • Zhu, Y., Au, C. T., Leung, T. F., Wing, Y. K., Lam, C. W. K., & Li, A. M. (2013). Effects of passive smoking on snoring in preschool children. Journal of Pediatrics. http://doi.org/10.1016/j.jpeds.2013.05.032
 • Roncar: MedlinePlus en español. Recuperado de https://medlineplus.gov/spanish/snoring.html
 • Síntomas y causas de Roncar. Recuperado de https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/snoring/symptoms-causes/syc-20377694?p=1
 • L. Quesada Martínez, F. del CMCZSJ (sf). EL RONQUIDO: PREVALENCIA, FISIOPATOLOGÍA Y TRATAMIENTO. Recuperado de https://www.neumomadrid.org/wp-content/uploads/monogvi_2._el_ronquido_prevalencia.pdf
 • Asociación Británica de Ronquidos y Apnea del Sueño. Recuperado de https://britishsnoring.co.uk/
 • Díaz, L. y Francesc. (2001, 22 de noviembre). Efectividad del tratamiento quirúrgico de la roncopatía: úvulo-palato-plastia asistida por láser (LAUP) en un solo tiempo versus placebo. Estudio objetivo del ronquido. Factores predictivos de respuesta al tratamiento. Recuperado de http://hdl.handle.net/2445/36467
 • Primary snoring and obstructive apnea of childhood associated symptoms: prevalence, screening and familiar attitude
  Eseverri, María Verónica; Valle Noya, Patricia del; Mac Lean, Bryan; Cipriani, Silvina Ariadna; Remedi, Ayelén del Rosario.
  Arch. argent. pediatr ; 106(3): 231-235, jun. 2008. tab, graf. https://pesquisa.bvsalud.org/portal/resource/pt/lil-486957
 • EJERCICIOS OROFARINGEOS COMO TERAPIA ADJUNTA AL MANEJO DE LA APNEA OBSTRUCTIVA DEL SUEÑO. Dr. Gan Boon Chye & Alise Ojay. SCHOOL OF MEDICAL SCIENCES UNIVERSITI SAINS MALAYSIA, 2018. Recuperado de http://eprints.usm.my/45897/1/Dr. Gan Boon Chye-24 páginas.pdfhttp://eprints.usm.my/45897/1/Dr.%20Gan%20Boon%20Chye-24%20pages.pdf

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.