Logo image
Logo image

Kuinka ravitsevaa luuydin on ja miten sitä voi syödä?

3 minuuttia
Luuydin on yksi harvoista elintarvikkeista, jotka sisältävät D-vitamiinia, joka on välttämätön ravintoaine luukudoksen asianmukaisen toiminnan varmistamiseksi.
Kuinka ravitsevaa luuydin on ja miten sitä voi syödä?
Maria Patricia Pinero Corredor

Tarkistanut ja hyväksynyt: ravitsemusterapeutti Maria Patricia Pinero Corredor

Kirjoittanut Toimitus
Viimeisin päivitys: 02 toukokuuta, 2023

Luuydin on aine, jota löytyy luiden sisältä. Se on joskus syötävää, ja sillä on korkea ravintoarvo, joka voi täydentää päivittäistä ravinteiden tarvetta. Luuydin on voimakkaan makuista, minkä vuoksi sitä käytetään gourmet-keittiössä liemien ja keittojen valmistukseen.

Vaikka perinteisissä kotitalouksissa sitä joskus syödään yhdessä muiden sisäelinten kanssa, kaupungeissa se on nykyään paljon harvinaisempaa. Sitä voi kuitenkin löytää supermarketeista. Sen oikean käytön opetteleminen voi olla hyödyllistä ruokavalion täydentämiseksi.

Luuytimen ravintoarvo

Luuytimen ravintoarvo vaihtelee sen mukaan, mistä eläimestä se on peräisin. Se on kuitenkin melko kaloripitoinen rasvapitoisuutensa vuoksi. Keskimäärin 100 grammassa on yleensä noin 780 kilokaloria ja rasvaa on 84 grammaa.

Se erottuu myös biologisesti arvokkaiden proteiinien pitoisuudellaan, sillä se sisältää niitä 7 grammaa. Hiilihydraatteja ei kuitenkaan ole.

Toisaalta luuydin erottuu mikroravintoaineiden pitoisuudellaan. Näitä ovat rauta, fosfori, kalsium, magnesium ja sinkki. Vitamiinien kannalta siinä on B-ryhmän vitamiineja ja A-vitamiinia. Jopa D-vitamiinia on merkittävästi.

Luuytimen lipidiprofiili on huomionarvoinen, sillä se tarjoaa välttämättömiä rasvahappoja, kuten DHA:ta ja EPA:ta, jotka ovat välttämättömiä elimistön moitteettoman toiminnan kannalta. Nämä varmistavat aivojen kehityksen erityisesti varhaisessa elämänvaiheessa. Ne auttavat myös muokkaamaan tulehdustasoja.

Some figure
Useat elintarvikkeet ovat kalsiumin lähteitä, ja luuydin voi täydentää sen osuutta ruokavaliossa.

Lisätietoja: D-vitamiinin merkitys sydämen ja verisuonten terveydelle

Luuytimen nauttimisen hyödyt

Mainitsemme tärkeimmät luuytimen nauttimisen hyödyt ja sen, mitä tiede sanoo asiasta.

1. Parempi luuston terveys

Kalsiumin saanti on osoittautunut olennaisen tärkeäksi luusto-ongelmien ehkäisemiseksi keskipitkällä aikavälillä. Se on peruspilari, jolla voidaan vähentää osteoporoosin esiintyvyyttä, joka on naisilla yleisempi patologia kuin miehillä ja joka voi vaikuttaa kielteisesti elämänlaatuun.

Lisäksi luuydin sisältää myös D-vitamiinia, joka parantaa itse kalsiumin imeytymistä. Tämä kaksikko on erittäin suositeltava luuntiheyden parantamiseksi.

Saatat olla myös kiinnostunut: Lapsen luuston kehitys ja ravinto

2. Vähentää tulehdusta

Luuytimen sisältämät välttämättömät rasvahapot kykenevät muokkaamaan kehon tulehdustasoja Microbiology Spectrum -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan. Ne auttavat ehkäisemään sydän- ja verisuonitauteja, sillä moniin niistä liittyy tulehdus niiden taustalla olevana mekanismina.

On jopa spekuloitu, että tyydyttymättömät rasvahapot voivat muuttaa positiivisesti lipidiprofiilia. Tällainen vaikutus on kuitenkin melko rajallinen.

3. Lihaskasvu

Biologisesti arvokkaat proteiinit ovat välttämättömiä rasvattoman kudoksen palautumisen ja kudoskasvun varmistamiseksi. On näyttöä siitä, että näiden proteiinien riittävä saanti voi stimuloida lihasten hypertrofiaa, mikä aiheuttaa suotuisia vaikutuksia terveyteen.

Lisäksi suositukset proteiinien saannin kohtuullistamisesta on hylätty, koska on osoitettu, että niillä ei ole haitallisia vaikutuksia pitkällä aikavälillä. Ei edes silloin, jos niitä nautitaan suuria määriä.

Luuytimen vasta-aiheet

Huolimatta siitä, miten ravitsevaa luuydin on, sen nauttimiseen liittyy tiettyjä vasta-aiheita. Se on runsaskalorinen tuote, joten sen liika nauttiminen voi johtaa kalorien epätasapainoon. Tämä johtaa rasvapainon kasvuun, jota pidetään haitallisena terveyden kannalta.

Samalla on spekuloitu, että liian runsasrasvainen ruokavalio voi muuttaa suoliston mikrobiston profiilia. Tämän ilmiön seurauksia ei vielä tiedetä varmasti, mutta varovaisuutta suositellaan.

Some figure
Luuydin voi lisätä kalorien saantia, joten sitä tulisi nauttia varoen, jos on tarkoitus laihduttaa.

Luuydin on ravitsevaa ruokaa

Luuydin on monissa maissa nykyään harvinainen ruoka-aine, mutta sen ravinnepitoisuus on suuri. Sen nauttiminen voi auttaa ehkäisemään ravitsemuksellisia puutostiloja, kuten D-vitamiinin puutosta, joka on kansanterveydellinen ongelma. Samalla se voi auttaa kattamaan biologisesti arvokkaiden rasvojen ja proteiinien tarpeen.

Ruokavaliomme perustana tulisi olla monipuolisuus. Tästä syystä on sitä parempi, mitä laajempi valikoima ruokavaliossa olevia elintarvikkeita on mukana. Luuydintä voi nauttia esimerkiksi liemissä. Näin suuri osa sen ravintoaineista tulee hyödynnettyä, vaikka osa rasvaliukoisista ravintoaineista menee hukkaan.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.