Logo image
Logo image

Kuinka helpottaa lannerangan kipua luonnollisesti

3 minuuttia
Alaselän kipu on varsin yleistä ja sen voi aiheuttaa useat eri asiat. Voit kuitenkin helpottaa sitä yksinkertaisilla kotikonsteilla. Ja parasta on, että voit myös toteuttaa suurimman osan näistä itse. 
Kuinka helpottaa lannerangan kipua luonnollisesti
Abel Verdejo

Tarkistanut ja hyväksynyt: fysioterapeutti Abel Verdejo

Viimeisin päivitys: 22 joulukuuta, 2022

Monet ihmiset kärsivät alaselän tai lannerangan kivusta. Alaselän kipuilu voi johtua huonosti nukutusta yöstä tai monesta myystä asiasta. Tänään esittelemme tehokkaat keinot kuinka voit lievittää lannerangan kipua – jatka siis lukemista jos kärsit tästä ikävästä vaivasta!

Tässä artikkelissa tarjoamme sinulle muutamia yksinkertaisia ja tehokkaita keinoja vähentämään ja helpottamaan alaselän ja nimenomaan lannerangan kipua.

Miksi lannerangan kipua syntyy?

Some figure

Alaselän alue on tärkeä osa kehoa, joka jatkuvasti aiheuttaa kipua ja epämukavuutta joillekin ihmisille. Useiden tuntien seisominen tai istuminen on määrittelevä tekijä, mutta siihen vaikuttaa myös ruokavalio, tunteet, liikunnan puute tai vääränlainen liikunta, ruoansulatukselliset ja suoliston sairaudet, jne.

Munuaiset ovat myös suoraan liitoksissa alaselän alueeseen; ne sijaitsevat alaselän ja keskiselän välissä. Siksi on hyvä idea pitää huolta myös munuaisistasi.

Rohtoja alaselän kivun helpottamiseksi

Some figure

1. Kuuman veden virtaus

Alaselkä on yleisesti yksi kehon osa, joka arvostaa lämpöä. Se ei reagoi hyvin kylmään, kosteuteen ja paikallaan olemiseen.

Tämä hoito perustuu vesiterapiaan, mikä tarkoittaa, että se käyttää veden eri lämpötilojen, tässä tapauksessa kuuman veden, terapeuttisia hyötyjä.

Kuinka se tehdään?

 • Suihkuta virta kuumaa vettä, liikkuen puolelta toiselle, vähitellen nostaen veden lämpötilaa kunnes se on kuumaa.
 • Tee tätä 3-4 minuuttia, mieluusti istuen.
 • On parasta, että joku toinen tekee tämän sinulle, jotta voit istua mukavasti esimerkiksi muovituolilla.
 • Tätä hoitokeinoa ei tulisi käyttää jos sinulla on iskias tai tyrä.

2. Muuttuvat lämpötilat

Tämä hoitokeino myös käyttää vettä, mutta eri lämpötiloissa. Kylmän ja kuuman veden käyttö vaihdellen auttaa parantamaan verenkiertoa ja rauhoittamaan tulehdusta sekä kipua

Tämän terapian tekee myös joku toinen. Sinulla täytyy olla kuumaa ja kylmää (ei liian kylmää) vettä ulottuvillasi, sekä kaksi pyyhettä tai keskikokoista kangasta.

Kuinka se tehdään?

 • Liota pyyhettä kuumassa vedessä, kuivaa se ja laita alaselän alueelle. Sinun tulisi maata kasvot alaspäin.
 • Anna vaikuttaa 30-60 sekuntia.
 • Tee sitten sama kylmällä vedellä.
 • Tee tämä ainakin 5 kertaa kummallakin lämpötilalla, ja viimeistele lämpimällä vedellä.
 • Kuivaa alaselkä sitten hyvin ja pidä se peitettynä.

3. Seesami ja arnikki -hieronta

Some figure

Tämä on hyvä hieronta, joka aina auttaa rauhoittamaan selkäkipua. Alaselän alue on myös yksi harvoista alueista, joihin pystyt ulottumaan omilla käsilläsi, vaikka on aina käytännöllisempää jos sinulla on joku muu tekemässä sen.

Tähän hierontaan käytä seesamiöljyä, joka myös auttaa nostamaan lämpöä tällä alueella. Sekoita sitä arnikkiin (öljynä, voiteena tai geelinä), jolla on korkea tulehdusta lievittävä voima.

Kuinka se tehdään?

 • Aloita ensiksi hieromalla hellästi, jotta tuot lämpöä alueelle ja valmistelet sitä. Älä käytä liikaa painetta.
 • Keskitä sitten paineesi kummallekin puolelle selkärankaa, käyttäen pystysuuntaisia liikkeitä.
 • Ota kunnon puristus lantion ympäriltä helpottaaksesi jännitettä kyljillä. Tartu mihin pystyt käsilläsi ja vedä hitaasti erottaaksesi kudoksia ja tehdäksesi ne joustaviksi.

4. Kaalihaude

Tämä hoito voidaan myös tehdä kotona, ja kaikki mitä tarvitset on muutama lehti raakaa kaalia. Kaalilla on tulehdusta lievittäviä ominaisuuksia, joita voidaan käyttää mille tahansa alueelle jonka haluat rauhoittaa (vatsalle kuukautiskipuihin, polville polvikipuun, jne.).

Kuinka se tehdään?

 • Ota 4-6 kaalin lehteä. Mitä vihreämpiä, sen parempi.
 • Ota kattilallinen vettä ja kiehauta. Liota lehtiä vain muutama sekunti, ei pidempään kuin 10.
 • Laita ne sitten leikkuulaudalle ja murskaa niitä hieman, jotta ne irrottavat mehunsa.
 • Levitä alaselän alueelle, kun ne on vielä kuumia. Peitä ne sitten kankaalla tai rätillä, ja sitten kuivalla pyyhkeellä.
 • Anna vaikuttaa 15 minuuttia.
 • Tee tämä kahdesta kolmeen kertaan päivässä.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Carragee EJ, Hannibal M. Diagnostic evaluation of low back pain. Orthopedic Clinics of North America. 2004.
 • Herbert M, Lanctot-Herbert M, Mahadevan S V. Low back pain. In: An Introduction to Clinical Emergency Medicine. 2012.
 • Stevinson C, Devaraj VS, Fountain-Barber A, Hawkins S, Ernst E. Homeopathic arnica for prevention of pain and bruising: Randomized placebo-controlled trial in hand surgery. J R Soc Med. 2003.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.