Logo image
Logo image

Vältä näitä asioita ennen liikuntaa

4 minuuttia
Vaikka jokaisella meistä on omat rituaalit ennen liikuntaa, on eräitä asioita joita kannattaisi välttää, jos haluat todella hyötyä harrastamastasi urheilusta. Jatka lukemista, sillä nyt kerromme, mitä nämä haitalliset liikuntaa edeltävät tottumukset ovat!
Vältä näitä asioita ennen liikuntaa
Kirjoittanut Okairy Zuñiga
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Tiedätkö oikeasti, mikä olisi hyväksi juuri ennen kuin harrastat liikuntaa? Mitä kannattaisi tehdä, jotta voisit saada liikunnasta kaikkein suurimmat hyödyt kehollesi?

Saatat pitää tiettyjä asioita hyvinä ennen urheilua. Ne voivat kuitenkin tähän ajankohtaan toteutettuina tuhota yrityksesi hyötyä liikunnasta, etkä siten voi päästä myöskään asettamiisi tavoitteisiin.

Mitä kannattaa ja ei kannata tehdä ennen kuin harrastat liikuntaa?

Ennen kuin menet kuntosalille tai harrastat liikuntaa kotonasi, kannattaa siis pitää mielessä seuraavat neuvot. Näin voit välttää sen, että olisit huonommassa kunnossa treenin aikana, ja voit hyötyä kyvyistäsi optimaalisella tavalla.

Nämä ovat siis viisi asiaa, joita kannattaisi aina välttää ennen liikuntaa. Kerromme sinulle myös siitä, mitä asioita sen sijaan kylläkin kannattaa tehdä, joten jatka lukemista!

1. Torkut juuri ennen urheilua

Some figure

On selvä asia, että ennen liikuntaa moni haluaa levätä. Tämä voi kuitenkin estää tavoitteisiin pääsemistä. Näin käy silloin, kun nukut liian pitkään ennen liikuntaa.

Jos otat torkut jotka kestävät yli 30 minuuttia, kehosi menee syvän unen tilaan. Tämä on aivan yöllä saamasi unen kaltaista unta. Päiväunet jotka kestävät yli puoli tuntia, tulevat ainoastaan tekemään sinusta hitaamman ja väsyneemmän kuin olit ennen kuin nukuit.

Saatat joskus ajatella, että tarvitset torkut ennen liikuntaa. Jos valitset nukkumisen, varmista kuitenkin että heräät 15-20 minuutin päästä. Näin sinulla on aikaa lepuuttaa silmiäsi ja kehoasi.

Et kuitenkaan tässä ajassa huijaa aivojasi ajattelemaan, että nyt olisi aika levätä pidemmän aikaa.

2. Venyttele ennen liikuntaa

Some figure

Sinulla on luultavasti ollut sellaisia liikunnanopettajia, jotka neuvoivat venyttämään lihaksia ennen kaikkea rankkaa urheilua.

Asiantuntijat kuitenkin sanovat tästä asiasta, että venyttely ennen liikuntaa voi itse asiassa saada aikaan enemmän huonoa kuin hyvää. Staattinen venyttely ennen liikuntaa tulee nimittäin vain vähentämään lihaksen vahvuutta. Samalla se lisää riskiä lihasten rasittamisesta kovempaa, vaikka tämä ei ole tarpeen. Tämä lisää riskiä saada repeytymisiä ja vammoja.

Sen sijaan että tekisit staattisia venytyksiä liikuntaa ennen, kannattaa siis lämmitellä lihaksia liikuttamalla niitä yhteen tai toiseen suuntaan.

Kokeile esimerkiksi paikoillasi juoksemista, saksihyppyjä tai kuntopyörällä polkemista, jotta voisit lämmittää lihaksesi pikkuhiljaa.

Odota kunnes pääset itse liikuntaan, ennen kuin teet staattisia venytyksiä. Ne ovat hyödyllisempiä silloin, kun olet jo rentouttanut lihaksesi.

3. Rankka intervalliharjoittelu

Kovan intensiteetin intervalliharjoittelu sisältää erilaisia muotoja tietystä harjoituksesta, ja tämän tyypin liikunta keskeyttää kehon luonnollisen hengitysrytmin. Näin käy, sillä tähän liikuntamuotoon sisältyy muutos intensiteetissä intervallien vaihtuessa, ja vaiheiden välissä myös levätään.

Jos tämä ei vielä vakuuta sinua, muista että intervalliurheilu myös vähentää kestävyyttäsi ja voimaasi nopeasti. Tämä on asia, joka ei varmastikaan ole tavoitteenasi. On mahdollista, että näin käy jopa harjoittelusi alussa.

Sen sijaan sinun kannattaa valita jonkin tyyppistä sykettä nostavaa liikuntaa, jolla aloitat sessiosi. Tässä ei ole tarpeen harrastaa pikajuoksua, eikä sellainen harjoittelu ole myöskään terveellistä.

Valitse sen sijaan jokin kovan intensiteetin harjoittelu, ja muuta liikkeitä hiukan paikoillaan pysyvän sykettä nostavan harjoittelun avulla, jossa vaaditun energian määrä ei muutu paljoa.

4. Runsas syönti tai juonti ennen liikuntaa

Some figure

Syönnin jälkeen kehosi aloittaa ruoansulatuksen prosessin. Et ehkä ole tietoinen siitä, että kehosi tarvitsee tätä prosessia varten erittäin suuren määrän energiaa. Tästä näkökulmasta katsottuna onkin niin, että ehkäpä äitisi oli oikeassa sanoessaan, että uimaan ei tulisi mennä heti syönnin jälkeen.

Kun haluat harrastaa liikuntaa mutta kehosi on ruoansulatuksen prosessissa, saatat asettaa liikaa painetta elimistöllesi, mikä voi aiheuttaa vatsan kramppaamista ja pahoinvointia.

Lisäksi jos juot sellaisia juomia jotka sisältävät paljon sokeria, saatat pakottaa kehosi äärirajoille liian aikaisin. Tämä tekee sitten mahdottomaksi sen, että pääsisit liikuntasessiosi loppuun tavoitteesi saavuttaen.

Tärkeää on pitää ruokavalio terveellisenä. Tämä on olennaista etenkin ennen urheilua, sillä näin voit antaa kehollesi sen suuren energian, jonka se tarvitsee liikunnan harrastamiseen.

Syö siis sellaisia ruokia kuten hedelmiä, viljoja ja jogurttia, ja vältä makeita tuotteita.

Muista, että monet energiajuomat sisältävät suuren määrän sokeria. Niiden selosteet tulisikin lukea aina hyvin tarkkaan, sillä näin voit paremmin olla tietoinen siitä, miten energiajuomat todella auttavat sinua. Toisaalta saat myös tietää sen, onko niistä päinvastoin haittaa terveydellesi ja suorituskyvyllesi.

5. Runsas lisäravinteiden syönti

Some figure

On hyvä pitää ruokavalio tasapainoisena liikuntaa ennen. Jos noudatat tätä neuvoa, saat ravinnostasi kaikki ne vitamiinit ja mineraalit, joita tarvitset – et siis joudu ottamaan lisäravinteita.

Jos kuitenkin päätät syödä näitä tuotteita, on parasta pitää niiden määrä pienenä. Jos nimittäin otat liikaa lisäravinteita, saatat aiheuttaa muun muassa epäsäännöllisyyttä sydämenlyönnissäsi sekä pahoinvointia ja ahdistuneisuutta.

Voit ottaa lisäravinteita, jotta kehosi saisi haluamaasi lisäpontta liikuntaa varten, mutta pidemmällä aikavälillä tällä tottumuksella on enemmän haittoja kuin hyötyjä, joten lisäravinteet eivät ole hyvä ratkaisu.

Jos käytät tällaisia pillereitä tai jauheita, parasta olisi lukea ensin niiden selosteet erittäin hyvin. Sinun tulisi siis tietää aivan tarkalleen mitä näissä tuotteissa on, ennen kuin laitat niitä kehoosi.

Tämä auttaa sinua tekemään parempia päätöksiä. Voit näin tietää tarkalleen, kuinka ravinteet vaikuttavat kehoosi ja mitkä niiden mahdolliset sivuvaikutukset ovat.

Voit kyllä käyttää näitä tuotteita kohtuuden rajoissa, ja saat niiden avulla paremman kestävyyden sekä lisäät hyvinvointiasi, mutta niiden väärinkäyttöä tulisi kuitenkin välttää kaikin tavoin.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Jamtvedt G, Herbert RD, Flottorp S, et al. 2010. A pragmatic randomised trial of stretching before and after physical activity to prevent injury and soreness. British Journal of Sports Medicine. https://bjsm.bmj.com/content/44/14/1002.citation-tools
  • Christian Colls Garrido, José Luis Gómez-Urquiza, Guillermo Arturo Cañadas-De la Fuente, Rafael Fernández-Castillo. 2015. Uso, efectos y conocimientos de los suplementos nutricionales para el deporte en estudiantes universitarios. Nutrición Hospitalaria. http://www.aulamedica.es/nh/pdf/8057.pdf
  • Steingoetter, A., Buetikofer, S., Curcic, J., Menne, D., Rehfeld, J. F., Fried, M., Schwizer, W., & Wooster, T. J. (2017). The Dynamics of Gastric Emptying and Self-Reported Feelings of Satiation Are Better Predictors Than Gastrointestinal Hormones of the Effects of Lipid Emulsion Structure on Fat Digestion in Healthy Adults-A Bayesian Inference Approach. The Journal of nutrition, 147(4), 706–714. https://doi.org/10.3945/jn.116.237800
  • Simic, L., Sarabon, N., & Markovic, G. (2013). Does pre-exercise static stretching inhibit maximal muscular performance? A meta-analytical review. Scandinavian journal of medicine & science in sports, 23(2), 131–148. https://doi.org/10.1111/j.1600-0838.2012.01444.x
  • What Happens When You Sleep? WebMD. https://www.webmd.com/sleep-disorders/ss/slideshow-sleep-body-effects

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.