Logo image
Logo image

Kookosveden hyödyt terveydelle

3 minuuttia
Nyt kerromme, miksi kookosvesi on hyvä lisäys ruokavalioon, etenkin mikäli tavoitteena on terveyden parantaminen. Kookosvesi tarjoaa kehollesi paljon!
Kookosveden hyödyt terveydelle
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Tiesitkö, että kookosvesi on terveydelle hyväksi, ja se kannattaa ottaa osaksi ruokavaliota? Jos et vielä ole kokeillut tätä suosikkituotetta, nyt se kannattaa! Jatka lukemista ja saat tietää tarkemmin mitkä ovat kookosveden hyödyt terveydelle, mikäli sitä nautitaan säännöllisesti.

Kookos – mikä se tarkemmin ottaen on?

Kookos on trooppinen hedelmä, jolla on loistavat antioksidanttiominaisuudet sekä bakteereja ja loisia torjuvat vaikutukset, ja se myös suojaa maksaa, alentaa glukoosia sekä stimuloi kehon vastustuskykyä. Lisäksi kookos sisältää vitamiineja, hivenaineita ja useita mineraaleja, kuten esimerkiksi seuraavia:

  • kalium
  • fosfori
  • kalsium
  • rauta
  • foolihappo

Älä sekoita kookosvettä kookosmaitoon tai -öljyyn. Kookosvesi on kirkas neste, jota saadaan hedelmän sisältä, ja sitä kerätään vihreistä kookoksista. Se maistuu makealta ja hiukan “pähkinäiseltä”.

Kookosveden hyödyt terveydelle: 4 tärkeintä hyötyä

Some figure

Kookosvesi muodostuu hedelmän sisälle luonnollisesti, ja se koostuu 94-prosenttisesti vedestä ja vain hyvin vähissä määrin rasvasta.

Nämä ovat neljä kookosveden säännöllisen nauttimisen päähyötyä:

1. Kookosvesi tarjoaa keholle nesteytystä

Tämän nesteen juonti säännöllisesti on erinomainen tapa tarjota elimistölle luonnollista nesteytystä, ja se sopii etenkin urheilijoille. Juoman runsas veden ja mineraalien määrä auttaa estämään liikaa nesteen määrän alenemista elimistössä.

Lisäksi kookosvesi sisältää elektrolyytteja, jotka edistävät kehon toipumista etenkin liikunnan tai urheilun jälkeen.

Jos juot lasillisen kookosvettä päivässä, voit taata itsellesi 17 % päivittäisestä suositellusta määrästä kaliumia, ja tämä on todella merkittävä annos verrattuna moniin urheilu- tai energiajuomiin.

Itse asiassa eräs tutkimus paljasti, että kookosvesi vaikuttaa ihmisen kehoon hyvin samanlaisesti kuin urheilujuomat, kun sitä nautitaan liikunnan jälkeen.

Lue aiheesta lisää: Hampaiden hoito kookosöljyllä

2. Se auttaa hallitsemaan painoa tehokkaammin

Yksi kookosveden hyöty liittyy painonhallintaan, eli se auttaa vähentämään ruoanhimoa. Tämän vuoksi se on täydellinen apu kaikille niille, jotka haluavat pudottaa painoa tehokkaammin.

Tämän vaikutuksen takaamiseksi kookosvettä tulee nauttia säännöllisesti. Tällöin ei tarvitse olla huolissaan kaloreista – toisin kuin monen virvoitusjuoman kohdalla, sillä nämä ovat usein täynnä sokeria ja tyydyttyneitä rasvoja, jotka vain pahentavat asiaa.

3. Se on luonnollinen antioksidantti

Viime vuosina on pystytty todistamaan, että kookosveden antioksidanttivaikutukset vähentävät maksasolujen oksidaatiota (näitä kutsutaan hepatosyyteiksi). Ne myös suojaavat reaktiivisten molekyylien aiheuttamaa tuhoa – nämä molekyylit tunnetaan nimityksellä vapaat radikaalit.

Lisäksi kookosvesi vähentää oksidaatiota, jonka runsaasti fruktoosia sisältävä ruoka aiheuttaa. Se myös alentaa insuliinin ja triglyseridien määrää, kuten myös verenpaineen tasoa.

4. Se parantaa sydämen terveyttä ja alentaa verenpainetta

Jos alat nauttia kookosvettä säännöllisesti, pystyt vähentämään merkittävästi sydänsairausten riskiä. Erään tutkimuksen mukaan tämän juoman nauttiminen voi nimittäin auttaa vähentämään veren kolesterolin määrää, kuten myös triglyseridejä ja maksassa olevaa rasvaa.

Kookosvesi auttaa alentamaan verenpainetta siksi, että siinä on hyvä annos kaliumia. American Heart Association -järjestön mukaan kyseinen mineraali on hyödyksi, jotta natriumin vaikutuksia kehossa voitaisiin vähentää, sillä se edistää sitä, että tämä tekijä poistuu virtsan kautta. Se myös auttaa lievittämään verisuonten seinämien jännitettä.

Lue aiheesta lisää: Kookosveden juominen auttaa hoikistumaan

Some figure

Muita hyötyjä säännöllisestä kookosveden nauttimisesta

Kookosvesi on luonnollinen nestettä poistava tuote, joten se voi olla hyväksi niille, joilla on kehossaan liikaa kertynyttä nestettä. Se voi auttaa vähentämään munuaiskivien muodostumisen riskiä.

Lisäksi kookosvesi sisältää runsaasti mangaania, ja tämä mineraali voi edistää esimerkiksi sellaisten sairauksien tai ongelmien riskin pienenemistä kuten osteoporoosin, epilepsian, diabeteksen, niveltulehduksen ja premenstruaalisen oireyhtymän.

Kookosveden sisältämien hyvien ravinteiden ansiosta se auttaa myös:

  • ruoansulatuksen tehostamisessa
  • vastustuskyvyn parantamisessa, minkä seurauksena se vähentää bakteeri- tai mikrobitartuntojen riskiä
  • luiden vahvistamisessa
  • hiustenlähdön vähentämisessä

Kannattaa kuitenkin aina ennen kookosveden säännöllisen juonnin aloittamista ottaa yhteyttä ravitsemusasiantuntijaan, jotta saat selville, sopiiko tämä juoma osaksi omaa ruokavaliotasi. Muista aina, että mikä tahansa ruoka tai juoma, terveellinenkin, voi olla haitaksi terveydelle liian paljon nautittuna.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.