Logo image
Logo image

Hampaiden hoito kookosöljyllä

2 minuuttia
Tiesitkö, että kookosöljy on ihanteellinen tuote hampaiden harjaukseen sekä suun huuhteluun? Se voi olla hyvinkin tehokas suun terveyden kohentaja.
Hampaiden hoito kookosöljyllä
Maricela Jiménez López

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Maricela Jiménez López

Viimeisin päivitys: 26 joulukuuta, 2022

Kookosöljy on yhä suositumpi “superruokien” ryhmään lukeutuva tuote, sillä sen ravinneannos on loistava. Se toimii myös paikallisesti käytettynä, ja uusia tapoja käyttää kookosöljyä tulee tietoon jatkuvasti. Hampaiden hoito kookosöljyllä on vanha kikka, mutta se on vasta äskettäin tullut uudelleen “muotiin”.

Nyt haluamme kertoa kookosöljyn käyttömahdollisuuksista suun terveyden parantamiseksi. Jaamme ohjeet kookosöljyn hyödyntämiseksi hampaiden ja ienten hoidossa, ja tällainen hoito voi estää tai ratkaista tulehduksia ja reikiintymistä.

Kookosöljyn ominaisuudet

Some figure

Tämä öljy on tärkeä osa tasapainoista ruokavaliota. Kyseessä on rasva, mutta kookosöljy on silti hyvin tehokas apu mitä tulee painonpudotuksen, sillä se nopeuttaa aineenvaihduntaa.

Sitä voidaan käyttää monella tapaa myös paikallisesti, ja kookosöljy onkin erinomainen valinta ihon, suun, hiuksien ja eräiden muiden alueiden hoitoon. Se sopii suun terveyden parantamiseen seuraavien hoitavien vaikutustensa ansiosta:

 • Se torjuu bakteereista johtuvia hammastulehduksia, sillä siinä on lauriinihappoa.
 • Se valkaisee hammaskiillettä vahingoittamatta sitä, sekä estää plakin kertymistä.
 • Se pystyy vähentämään tulehtuneisuutta ja ienten verenvuotoa.

Suosittelemme ekstraneitsyt-kookosöljyä, sillä se sopii parhaiten terveysongelmien hoitoon. Öljy muuttuu kiinteäksi alle 24 ºC:n lämpötilassa, mutta se palaa nestemäiseksi kun se lämpenee.

Hampaiden hoito kookosöljyllä

Tähän hoitoon kuuluu kaksi vaihetta. Toista hoitoa johdonmukaisesti joka päivä, jotta saisit siitä parhaat tulokset.

 • Aamuisin: Huuhtele suu kookosöljyllä.
 • Iltaisin: Harjaa sillä hampaat samaan tapaan kuin tavallisella hammastahnalla.

Nyt kerromme, kuinka tämä yhden tuotteen kotihoito toimii suun terveyttä kohentavasti.

1. Päivittäinen suun huuhtelu

Päivittäinen huuhtelu kookosöljyllä on ikivanha tekniikka, joka parantaa suun ja koko ruoansulatuksen terveyttä. Voit valita tähän tarkoitukseen minkä tahansa kookosöljyn, mutta suositelemme ekstraneitsyt-tyyppistä, sillä sen bakteereja torjuvat kyvyt ovat parhaat.

Kookosöljyllä suun huuhteleminen edistää syvällistä puhdistumista sekä auttaa tasapainottamaan ruoansulatusta. Se poistaa tehokkaasti bakteereja ja myrkkyjä ilman, että se muuttaa suun herkkää pH-tasoa.

Saat samalla poistettua plakkia, parannettua hengityksen hajua sekä vähennettyä ienten tulehtuneisuutta.

Lue aiheesta lisää: Luontaishoitoja kookosöljystä raskausarpiin

Kuinka tämä hoito tehdään?

 • Ennen kun nautit aamiaista, laita yksi ruokalusikallinen ekstraneitsyt-kookosöljyä (15 ml) suuhusi. Varmista, että öljy on kaikkein parasta laatua, jota kaupasta saa.
 • Ala purskutella öljyllä ja levitä sitä kaikkialle suuhusi. Älä kuitenkaan kurlaa, jotta öljyä ei pääse kurkkuun.
 • Yritä jatkaa näin 20 sekunnin ajan, ja tämän aikana huomaat, että öljyn kiinteä koostumus muuttuu kevyemmäksi ja vetisemmäksi, mikä on hyvä merkki.
 • Sylje neste pois (roskikseen, ei viemäriin) ja harjaa hampaat kunnolla tavallisella hammastahnallasi.

Suosittelemme, että odotat ainakin 15 minuutin ajan ennen kuin nautit aamiaista. Aloita aamiainen aina lasillisella vettä, jotta voit poistaa tehokkaammin myrkkyjä elimistöstäsi.

Toista tätä hoitoa joka aamu.

2. Luonnollinen hammastahna

Jotta voisit pitää suusi terveenä ja pystyisit torjumaan hammastulehduksia, suosittelemme luonnollisia hammastahnoja. Näin vältät sulfaatit, fluorin ja muut lisäaineet, jotka voivat haitata suun terveyttä ja muuttaa syljen pH-tasoa.

Lue aiheesta lisää: 3 tehokasta kotihoitoa hammaskiveen

Luonnollisiin ja tehokkaisiin vaihtoehtoihin kuuluvat muun muassa kasvi- ja eteeriset öljyt, savi sekä aktiivihiili.

 • Harjaa aina hampaat jokaisen pääaterian jälkeen.
 • Jotta harjaaminen olisi tehokkaampaa, korvaa tavallinen hammastahna kookosöljyllä ainakin kerran päivässä.

Kookosöljy on hyvä luonnollinen lisä hampaiden harjaukseen, joka voimistaa suun kykyä torjua haitallisia tekijöitä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.