Logo image
Logo image

Onko sinulla fibromyalgia? Syö hyvä aamiainen näiden 5 vinkin avulla

3 minuuttia
Sitrushedelmät ovat yksi parhaista ruoista niille, joilla on fibromyalgia. Ne tarjoavat vitamiineja ja mineraaleja, jotka pitävät tulehduksen ja kivun hallinnassa. 
Onko sinulla fibromyalgia? Syö hyvä aamiainen näiden 5 vinkin avulla
Viimeisin päivitys: 07 maaliskuuta, 2019

Vaikkakin suuri osa fibromyalgiasta on vieläkin mysteeri lääketieteelle, siitä on saatu paljon enemmän selville viime vuosina. Tänään esittelemme sopivan ruokavalion avuksi fibromyalgian hoitoon.

Tiedetään esimerkiksi, että fibromyalgia on eräänlainen patologinen toimintahäiriö aivojen kipuaistisysteemin vastauksessa. Tämä selittää, miksi tietty stimulaatio voi olla tuskallista, ja miksi suhteeton määrä kipua on keskittynyt kehon tiettyihin osiin.

On myös tiedetty, että fibromyalgiasta kärsivillä ihmisillä on suurempi osuus C-tyypin kuituja (kivun neuropatiaan liittyviä) ja vähemmän neurovegetatiivisia kuituja heidän pienten verisuontensa ympärillä.

Some figure

Kaikki tämä tarkoittaa, että olemme saamassa tietoa siitä, että tällä sairaudella ei ole mitään tekemistä mielialan tai minkään muun psykologisen häiriön kanssa.

Puhumme tilasta, joka ennen kaikkea vaatii elämäntapamuutoksia, yhteydenpitoa ammattilaisten kanssa, potilaan henkilökohtaisten oireiden laukaisevien tekijöiden vahtimista ja varovaisuutta ruokailutottumuksissa.

Esimerkiksi tulehdukseen johtavien ruokien välttäminen auttaa ihmisiä kontrolloimaan joitakin näistä kivun laukaisijoista. On myös tärkeää valita ravinteet hyvin. Sinun tulisi valita ne, jotka auttavat sinua taistelemaan kipuasi vastaan parhaiten, ja suojella verisuonia jotka yleensä laukaisevat tämän väsyttävän, lamauttavan kivun.

Suosittelemme seuraavaa: syö parempi aamiainen, jotta voit aloittaa päiväsi parhaalla mahdollisella tavalla.

1. Appelsiinit hunajan ja kanelin kera

Some figure

Sitrushedelmät ovat herkullisia, luonnollisia ja mahtavia kaikille, jotka kärsivät fibromyalgiasta. Lisäksi sitrushedelmien säännöllinen syöminen tasaisesti viikon mittaan voi auttaa huomattavasti vähentämään oireitasi.

Kipu, joka tarttuu kehoosi kuin hämähäkinverkko voi helpottua C-vitamiinin avulla. Tämä johtuu siitä, että tällä vitamiinilla on tulehdusta lievittäviä voimia. Jokin niinkin yksinkertainen juttu kuin appelsiinin yhdistäminen pienen hunajamäärän ja kanelin kanssa on terveellinen, parantava aamiainen.

Miksi? Hunaja ja kaneli ovat myös tulehdusta lievittäviä ja antavat sinulle energiaboostin, jotta voit aloittaa päiväsi kunnolla.

Muista aina, että on paras syödä koko hedelmä. Paloittele appelsiini ja lorauta ruokalusikallinen hunajaa ja ripottele hieman kanelia sen päälle. Tulet rakastamaan sitä!

2. Avokado marjojen kera

Some figure

Avokadot tarjoavat hyvänlaatuista rasvaa, joka on erittäin tärkeä kaikille ja etenkin se on loistava apu fibromyalgian hoitoon.

Avokadojen E-vitamiini auttaa taistelemaan lihaskramppeja ja kouristuksia vastaan. 

Niissä on terveelliset määrät B-, C-, ja K-vitamiineja, sekä mineraaleja kuten mangaania ja rautaa. Tämä yhdessä niiden kuidun kanssa tekee avokadoista mahtavan valinnan päiväsi aloittamiseen.

Voit valmistaa maukkaan marjasmoothien. Mansikat, kirsikat ja mustikat ovat täynnä mahtavia antioksidantteja, joita fibromyalgiasta kärsivä tarvitseekin.

3. Sitruunamehu chia-siementen kanssa

Tiedät jo, että sitrushedelmät ovat mahtavia tähän tilaan. Kaiken kaikkiaan niiden vitamiinit ja mineraalit auttavat kontrolloimaan tulehdusta ja täten auttavat vähentämään kipuasi hieman. 

Varma tapa saada jopa enemmän irti sitruunoista on nauttia niiden mehu yhdistettynä ruokalusikalliseen chia-siemeniä.

Chia-siemenet ovat yksi ravinteikkaimmista olemassa olevista ruoista, sillä ne sisältävät proteiinia, kuitua, mineraaleja ja Omega-3 -rasvahappojaNämä mahtavat ravinteet auttavat fibromyalgiasta kärsiviä ihmisiä aloittamaan päivänsä runsaalla energiamäärällä.

4. Papaija manteleiden kera

Some figure

Melkein 70 % fibromyalgiasta kärsivillä ihmisillä on myös ärtyvän suolen oireyhtymä. Siksi sinun täytyy pitää huolta suolistostasi ja välttää ruokia, joilla on tapana aiheuttaa tulehdusta. Papaija onkin loistava vaihtoehto fibromyalgian hoitoon, sillä se on hyväksi myös vatsan toiminnoille.

Jokainen ihminen on tietenkin erilainen. Yksi ihminen voi syödä tiettyjä ruokia ja tuntea olonsa hyväksi. Samalla toinen syö samaa ruokaa ja hänen vatsansa turpoaa. Kuitenkin, jos on olemassa yksi ruoka joka sopii melkein kaikille, ja se on papaija.

Papaija on ravinteikas ja helposti sulava. Jos yhdistät sen muutamaan manteliin, saat ravinteikkaan, terveellisen aamiaisen. 

5. Kaurapannukakut avuksi fibromyalgian hoitoon

Some figure

Oletko valmis kokeilemaan sitä? Tarvitset vain munan ja kaurajauhoja. Tämä omaperäinen ja ravinteikas vaihtoehto antaa sinulle proteiinia, jota tarvitset tunteaksesi olosi hyväksi ja vahvaksi.

Älä pelkää syödä munia kaksi tai kolme kertaa viikossa. Ne ovat luonnollinen energian ja proteiinin lähde, joita ei ole tarpeen jättää pois ruokavaliosta.

Kaura on hyvin hyödyllistä sen myrkkyjä poistavan kyvyn, korkean aminohappomäärän ja verensokeritasoja kontrolloivan kyvyn ansiosta.

Yhdessä näiden kaurapannukakkujen kanssa voit halutessasi lisätä tuoreita hedelmiä, kuten mansikoita, mangoa tai melonia. Lisää vähän hunajaa, ja saat yhden ihanan aamiaisvaihtoehdon lisää.

Tiivistettynä, jos sinulla on fibromyalgia, kokeile eri aamiaisvaihtoehtoja ja tarkkaile mikä niistä sopii juuri sinulle. On aina yksi, joka sopii parhaiten juuri sinulle avuksi fibromyalgian hoitoon, ja pystyy parantamaan elämänlaatuasi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Tuzcu Z., Orhan C., Sahin N., Juturu V., Sahin K., Cinnamon polyphenol extract inhibits hyperlipidemia and inflammation by modulation of transcription factors in high fat diet fed rats. Oxid Med Cell Longev, 2017.
  • Dias Batista E., Andretta A., Miranda RC., Nehring J., et al., Food intake assessment and quality of life ini women with fibromyalgia. Rev Bra Reumatol Eng Ed, 2016. 56: 105-10.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.