Kyllä, kananmunia kannattaa syödä monta kertaa viikossa

toukokuu 16, 2017
Ovatko kananmunat todella suositeltavia terveyden kannalta? Vastaus on KYLLÄ! Tällä kertaa kerromme parhaista tavoista valmistaa kananmunia, jotta voisit lisätä hyvinvointiasi tuntuvasti.

Ovatko kananmunat oikeasti hyväksi terveydelle vai eivät? Ja kuinka monta kappaletta viikossa tulisi syödä? Ja ovatko kaikki kananmunat samanlaisia?

Mitä tulee ravitsemukseen, tulet aina löytämään erilaisia teorioita, ja jotkut niistä myös muuttuvat vuosien vieriessä.

Tällä kertaa kerromme, miksi kananmunien syönti useamman kertaa viikossa on erittäin suositeltavaa, jos haluat pitää ruokavaliosi tasapainoisena ja terveytesi optimaalisena. Jatka siis lukemista!

Kaikki kananmunat eivät ole samanlaisia

erilaiset kananmunat

Ensimmäinen asia jota on syytä tässä korostaa, on luonnonmukaisesti tuotettujen kananmunien valinnan tärkeys. Kanat kasvatetaan tällöin vapaasti, ja niitä ruokitaan siemenillä, kasveilla, hyönteisillä ja muilla vastaavilla aineksilla.

Jos sen sijaan syöt tavanomaisesti tuotettuja kananmunia, ne ovat peräisin massatuotannossa kasvatetuista kanoista. Nämä ovat yleensä häkeissä, ja niille syötetään soijaa ja geneettisesti muokattua maissia, kuten myös kaiken tyyppisiä lisäaineita ja antibiootteja.

Alkuperän ja maun lisäksi luonnonmukaisesti tuotetut kananmunat ovat myös paljon ravitsevampia, sillä kanoja on syötetty monipuolisesti luonnollisella ravinnolla.

Lue aiheesta lisää: Kananmunapakkauksista saa aikaan vaikka mitä!

Kananmunat ja terveys – mikä on totuus?

Viime vuosina kananmunat ovat saaneet osakseen kritiikkiä liittyen korkeaan kolesteroliin sekä sydämen ja verisuonten sairauksiin.

Vaikka onkin totta, että kaikki eläinrasvat sisältävät kolesterolia, tämä ei tarkoita sitä, että se olisi aina huono asia terveyden kannalta. Itse asiassa kehosi myös tarvitsee kolesterolia.

Jos syöt luomukananmunia, pystyt paremmin estämään sairauksia, joihin lukeutuvat myös sydäntä koskevat häiriöt.

Yhä useammat ravitsemuksen asiantuntijat suosittelevatkin säännöllistä kananmunien syöntiä osana terveellistä ruokavaliota.

Enemmän kananmunia ja vähemmän lihaa

Jos haluat pitää ruokavaliosi tasapainoisena sekä nauttia kananmunien mausta ja ravinteista, suosittelemme että lisäisit niiden syöntiä, ja sen sijaan vähentäisit lihan (etenkin punaisen lihan) syöntiä.

Näin saat helpommin korkealaatuista eläinproteiinia ilman riskiä siitä, että menisit liiallisuuksiin.

Lisäksi ympäristöystävällisesti tuotettu liha on kallista, ja siten kananmunat ovat paljon edullisempikin vaihtoehto.

Mitä kananmunista saa?

sydämen muotoinen kananmuna

Kananmunat tarjoavat erinomaisen yhdistelmän korkean biologisen arvon käsittäviä proteiineja. Kananmunat sisältävät kaikkia elintärkeitä aminohappoja ja helposti ruoansulatuksessa käsiteltäviä terveellisiä rasvoja.

Kyseessä on hyvin ravinteikas luonnontuote, jossa on runsaasti A-, B-, D- ja E-vitamiinia, beetakaroteenia, elintärkeitä rasvahappoja sekä mineraaleja, kuten rautaa, fosforia, kaliumia ja magnesiumia.

Kannattaa myös muistaa, että kaikesta huolimatta kananmunissa ei ole kuitua eikä hiilihydraatteja.

Useamman viikoittaisen kananmunan syönnin hyödyt

Kuinka monta kananmunaa sitten voidaan ja tulisi syödä viikossa?

Terve ihminen, jolla on tasapainoinen ruokavalio, voi syödä yhden luomukananmunan päivässä ilman että tällä olisi mitään riskejä terveyden kannalta. Tällöin voidaan olla varma siitä, että hän saa turvallisesti mahtavan määrän ravinteita.

Ihmisten, joilla on terveysongelmia tulisi kuitenkin ottaa yhteyttä ravitsemusasiantuntijaan, mutta 3-5 kananmunaa viikossa ei normaalisti aiheuta mitään ongelmia.

Kuinka kananmunat kannattaisi valmistaa?

uppomuna

Luomukananmunat ovat siis ihanteellinen osa hyvää ruokavaliota. Tässä tulee kuitenkin muistaa, että myös se tapa jolla munat valmistetaan, vaikuttaa niiden terveellisyyteen oleellisesti.

Jotta voisit estää rasvaa hapettumasta sekä säilyttää kananmunien sisältämät antioksidantit, vältä käristämistä tai mikroaaltouunissa kuumentamista.

Terveellisin tapa valmistaa kananmunia on keittää ne kevyesti. Ei siis ole hyvä idea keittää niitä kovalla lämmöllä usean minuutin ajan.

Jos näin teet, kuorittuasi kananmunat voit nähdä niiden keltuaisen muuttuneen harmaaksi, ja hajussa on rikkiä. Nämä ovat merkkejä siitä, että kananmunia ei ole keitetty oikealla tavalla.

Ihanteellinen tapa on keittää munia alhaisella lämmöllä lyhyen aikaa, kuten tehdään uppomunien kohdalla. Niissä on nestemäiset keltuaiset ja kevyesti keitetyt valkuaiset.

Kun syöt kananmunia joita ei ole keitetty pitkään, tässä tulee pitää mielessä eräs asia: munien täytyy olla luomua, sillä muuten niiden syönti voi olla terveysriski.

Lue aiheesta lisää: Ohje: sydämenmuotoiset keitetyt kananmunat

Mistä voin ostaa luomukananmunia?

Voit ostaa luonnonmukaisesti tuotettuja munia suoraan viljelijöiltä, joilla on vapaiden kanojen munia, tai suoramyyntipisteistä ja toreilta. Lisävaihtoehtona on tietysti myös omien kanojen kasvatus, mikäli sinulla on aikaa ja tonttia tähän tarkoitukseen!

UUTISIA VERKOSSA