Logo image
Logo image

7 ruokaa jotka ovat pahaksi suolistollesi

3 minuuttia
Tiesitkö, että rasvapitoiset ruoat kasvattavat vatsahappojen määrää ja voivat ärsyttää suolistoasi sekä aiheuttaa närästystä? Ajan myötä tämä voi johtaa aineenvaihdunnallisiin sairauksiin. Opi mitä ruokia sinun tulisi välttää! 
7 ruokaa jotka ovat pahaksi suolistollesi
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Suolistollasi on erittäin tärkeä rooli terveytesi kannalta. Suolistosi auttaa kehoasi imeyttämään ravinteita ja poistamaan jätteitä. Lue mitkä ruoat ovat pahaksi suolistollesi.

Tiesitkö, että suolesi sisältää terveellisiä bakteereita? Miljoonat bakteerit elävät suolistossasi. Ne ovat välttämättömiä hyvälle ruoansulatukselle, sillä ne ovat vastuussa tiettyjen aineiden poistamisesta joita kehosi ei itse pysty sulattamaan.

Ne myös auttavat tuottamaan tiettyjä välttämättömiä vitamiineja. Ja mikäli siinä ei olisi tarpeeksi, ne antavat myös kehollesi energiaa ja vahvistavat vastustuskykyäsi. 

Ongelmana on, että joskus huonot syömistavat voivat estää suolistoasi tekemästä työtään hyvin, ja aiheuttaa oireita ja sairauksia jotka voivat heikentää elämänlaatuasi.

Mitkä ruoat ovat pahaksi suolistollesi?

Huolestuttavinta kaikesta on, että useat ihmiset eivät tiedä, mitkä ruoat ovat haitallisia ja miksi niiden syöminen voi johtaa näihin negatiivisiin vaikutuksiin.

Siksi otamme tämän tilaisuuden paljastaa 7 haitallisinta ruokaa jotka ovat pahaksi suolistollesi ja miksi sinun tulisi vähentää niiden kulutusta niin paljon kuin mahdollista.

1. Erittäin gluteenipitoiset viljat

Some figure

Joidenkin täysjyvien kuitu voi parantaa suoliston toimintaa, mutta puhdistettujen viljojen sisältämä gluteeni voi aiheuttaa ongelmia. Se ei sula tai hajoa kunnolla, mikä johtaa allergioihin ja haitallisiin reaktioihin. 

Sen liiallinen syöminen kasvattaa tulehdustasoja. Mikäli se jätetään kontrolloimatta se voi laukaista autoimmuunisairauksia, kuten:

2. Punainen liha

Punaisen lihan säännöllinen nauttiminen ei vain kasvata kihdin riskiä, vaan se voi myös vaikuttaa kehosi kudoksiin, kasvattaen tulehdusta. Sitä on vaikeampi sulattaa verrattuna vähärasvaisiin, vaaleisiin lihoihin, sillä se hidastaa ruoansulatusta ja voi myös johtaa ruoansulatusongelmiin, kuten:

  • Vatsan turvotukseen
  • Ilmavaivoihin

Lisäksi punainen liha muuttaa suolistosi pH:ta, mikä alentaa hyvien bakteerien määrää ja lisää tulehdusriskiä. 

3. Rasvainen paistettu ruoka

Some figure

Paistettu ja rasvainen ruoka on varsin addiktoivaa, ja voi aiheuttaa metabolisia sairauksia ja paino-ongelmia pitkällä tähtäimellä. 

Lyhyellä tähtäimellä se ärsyttää suolistoasi ja kasvattaa happopitoisuutta vatsassasi. Se voi myös aiheuttaa ongelmia kuten närästystä.

Etenkin ihmisten, joilla on ärtyvän suolen oireyhtymä, mahakatarri tai muita ruoansulatuksen sairauksia, tulisi välttää paistettuja ja rasvapitoisia ruokia.

4. Maitotuotteet

Vaikka maitotuotteet voivat tarjota kehosi tarvitsemia ravinteita, ihmisten jotka ovat laktoosi-intolerantteja tulisi välttää niiden kulutusta.

Ne ovat maukkaita ja niitä on useissa ruokalajeissa joita ehkä syöt kaiken aikaa, mutta on todistettu, että ne ovat vastuussa monista sisäelinten ongelmista. 

Maitotuotteiden rasva, laktoosi ja proteiini vaikuttavat suoraa sisäelinten terveyteen; ne tekevät jätteiden poistosta hankalampaa. Ne liittyvät myös tulehdukseen ja yleisiin ongelmiin kuten ummetukseen ja ripuliin. 

5. Mausteiset ruoat

Some figure

Tuliset pippurit ja chilit lisäävät erikoissilauksen ruokaasi ja sisältävät jopa tehokkaita antioksidantteja, jotka suojaavat kehoasi oksidatiivisilta vaurioilta.

Ongelma on, että niiden syöminen voi aiheuttaa vakavaa tulehdusta vatsan peitteessä ja suolistossasi, etenkin ihmisillä joilla on jo ruoansulatusongelmia. Tästä tuloksena koet enemmän närästystä, sydämen poltetta ja mahakatarria. 

6. Kahvi ja limsat

Kahvi ja limsat liitetään kasvaneeseen närästykseen ja sisäelinten tulehdukseen. Nämä juomat rentouttavat ruokatorven sulkijalihasta, mikä tekee vatsahappojen noususta helpompaa.

Suuret sokeri- ja lisäainemäärät myös häiritsevät sisäelinten terveyttä, joskus aiheuttaen ripulia ja vakavia vatsakipuja. 

7. Tölkitetyt ja prosessoidut ruoat

Some figure

Supermarketit ovat täynnä tölkitettyjä ja prosessoituja ruokia, jotka on valmistettu tavalla, joka poistaa niiden ravitsemuksellisia ominaisuuksia. 

Useat ihmiset näkevät ne hyvänä, nopeana vaihtoehtona, sillä ne yleensä maistuvat hyvältä ja ne ovat helppoja valmistaa.

On kuitenkin muistettava, että ne ovat erittäin alhaisia välttämättömissä ravinteissa. Sen sijaan nämä tuotteet ovat täynnä lisäaineita jotka vaikuttavat suolistoosi sekä muualle kehoosi. Lisäaineiden käyttö on liitetty metabolisten sairauksien, kuten ärtyvän suolen oireyhtymän ja useiden syöpien kehittämisen riskiin.

Syötkö mitään yllä olevista ruoista? Mikäli kyllä, yritä vähentää niiden kulutusta niin paljon kuin mahdollista pitääksesi suolistosi terveenä. 

Sen sijaan syö luomuruokaa, etenkin hedelmiä, kasviksia ja kokojyvää. 


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.