Logo image
Logo image

Kalaöljyn hyödyt terveydelle

2 minuuttia
Kalaöljy voi auttaa mm. ehkäisemään sydän- ja verisuonisairauksia ja niveltulehdusta, vahvistamaan lasten psykomotorisia kykyjä ja ehkäisemään hiustenlähtöä.
Kalaöljyn hyödyt terveydelle
Viimeisin päivitys: 05 tammikuuta, 2019

Viime vuosien aikana kiinnostus kalaöljyä kohtaan on lisääntynyt yhä enemmän ja enemmän. Suurin syy siihen, miksi yhä useampi ostaa tätä tuotetta, ovat sen sisältämät Omega-3 -rasvahapot ja positiiviset terveysvaikutukset. Nämä rasvahapot tehoavat joihinkin terveysongelmiin, kuten korkeaan kolesteroliin ja triglyserideihin.

Suositus kalaöljyä koskien on se, ettei sitä nautittaisi liiallisissa määrissä. Kolme grammaa päivässä on järkevä ja terveellinen annos. Jos kalaöljyä nauttii liikaa, se voi aiheuttaa huimausta ja pahoinvointia.

Kalaöljyä saa pääasiassa kapselimuodossa. Kapseli sisältää päivän suositellun annoksen.

Koska kalaöljy on eläinperäinen tuote, sitä voidaan saada myös runsaasti kalaa sisältävästä ruokavaliosta, jos kapseleita ei ole saatavilla. Hyviä eläinperäisiä lähteitä ovat mm.:

  • Lohi
  • Osterit
  • Tonnikala
  • Sardiinit

Kalaöljyn hyödyt

1. Se on hyväksi sydämelle

Some figure

Kalaöljy saattaa auttaa ehkäisemään sydänsairauksia, nivelreumaa ja joitakin syöpiä.

Eri tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet, että vaikka se edistää sydämen terveyttä, parhaat hyödyt saa kalan syömisestä sellaisenaan. Öljy auttaa ehkäisemään valtimosairauksien kehittymistä sekä vähentämään sydänkohtauksen todennäköisyyttä.

2. Pitää aivot loistokunnossa

Kalaöljyn vaikutuksista on erinomaista näyttöä myös aivoihin liittyen. Yksi niistä on se, että se pitää hormonien kuten serotoniin ja dopamiinin toiminnan aktiivisena. Näiden hormonien vähyys voi johtaa esimerkiksi dementiaan, ja jopa skitsofreniaan ja Alzheimerin tautiin.

Jos jokin tällainen sairaus on jo diagnosoitu, on parempi kysyä lääkäriltä kalaöljyn käytön tarpeesta.

Hermoston ja valtimoiden toiminnan pitäminen parhaassa mahdollisessa kunnossa on suuresti avuksi mahdollisen halvauksen välttämisessä.

3. Se on aina hyväksi lapsille

Some figure

Kalaöljyä suositellaan lämpimästi myös lapsille.

Yksi sen vaikutuksista liittyy raskauteen. American Pregnancy Organization -järjestön mukaan niillä lapsilla, joiden äidit nauttivat kalaöljyä raskauden aikana, on paremmat kognitiiviset toiminnot kuin niillä lapsilla, joiden äidit eivät nauttineet sitä.

Toiminnallisella tasolla on osoitettu, että Omega-3:a lisäravinteena syövillä vastasyntyneillä raajojen koordinaatiokyky on parempi. Heillä on myös parempi tarkkaavaisuus ja pidempi keskittymiskyky nämä asiat heijastavat lapsen älykkyyttä.

Jotkut lääkärit suosittelevat kalaöljyä lisäravinteena keskosille edistämään heidän aivojensa kehitystä.

Kalaöljyä vähän tai ei lainkaan saavilla lapsilla on havaittu puolestaan ADD:ta eli tarkkaavaisuus- ja ylivilkkaushäiriötä.

Monet kokeet ja tutkimukset puoltavat kalaöljyn käyttöä, sillä sen ominaisuudet edistävät aivojen hyvää toimintaa. Sama pätee niihin, joilla esiintyy ylivilkkautta.

4. Auttaa ehkäisemään hiustenlähtöä

Koska kalaöljystä saa ravintoaineita, se stimuloi hiustuppia. Se antaa hiuksille kiiltoa ja tuuheutta. Kalaöljy voi auttaa ehkäisemään hiustenlähtöä ja pitämään hiukset vahvoina ja terveinä.

Myös iho hyötyy kalaöljystä monin tavoin. Yksi kalaöljyn vahvuuksista on ehdottomasti sen kyky torjua ihon kuivuutta.

Kalaöljyn käyttö auringonpolttamien ehkäisemisessä on kiistanalaista, mutta sitä suositellaan monesti tähänkin.

Kalaöljyllä on suora vaikutus myös akneen ja allergioihin, muiden ihovaivojen lisäksi.

5. Ihanteellista raskaana oleville

Some figure

Kuten aiemmin kerroimme, tämän lisäravinteen nauttimisella on positiivinen vaikutus sikiöön raskauden aikana. Mutta se hyödyttää suoraan myös äitiä.

Jos nainen on kärsinyt aiemmin keskenmenoista, kalaöljy voi auttaa ehkäisemään ennenaikaisia syntymiä tai keskenmenoja.

6. Tehoaa allergioihin

Koska kalaöljystä on apua immuunijärjestelmän optimaaliselle toiminnalle, sitä suositellaan allergioiden ehkäisemiseen.

Sitä voidaan käyttää eräänlaisena hoitona allergioihin. Tulisi kuitenkin ymmärtää, että se on vain lisäapu, ei ainoa hoito eri vaivoihin.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Kris-Etherton, P. M., Harris, W. S., & Appel, L. J. (2002). Fish consumption, fish oil, omega-3 fatty acids, and cardiovascular disease. Circulation. https://doi.org/10.1161/01.CIR.0000038493.65177.94
  • Farooqui, A. A. (2009). Beneficial effects of fish oil on human brain. Beneficial Effects of Fish Oil on Human Brain. https://doi.org/10.1007/978-1-4419-0543-7

  • Olsen, S. F., Østerdal, M. L., Salvig, J. D., Weber, T., Tabor, A., & Secher, N. J. (2007). Duration of pregnancy in relation to fish oil supplementation and habitual fish intake: A randomised clinical trial with fish oil. European Journal of Clinical Nutrition. https://doi.org/10.1038/sj.ejcn.1602609

  • Ruxton, C. H. S., Calder, P. C., Reed, S. C., & Simpson, M. J. A. (2005). The impact of long-chain n-3 polyunsaturated fatty acids on human health. Nutrition Research Reviews. https://doi.org/10.1079/NRR200497

  • Khayef, G., Young, J., Burns-Whitmore, B., & Spalding, T. (2012). Effects of fish oil supplementation on inflammatory acne. Lipids in Health and Disease. https://doi.org/10.1186/1476-511X-11-165


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.