Logo image
Logo image

Kookosöljyn terveyshyödyt

2 minuuttia
Kookosöljy on monipuolinen tuote, joka voidaan sisällyttää monenlaisiin terveellisiin resepteihin. Ravintokoostumuksensa ansiosta sitä pidetään yhtenä terveellisten rasvojen lähteistä.
Kookosöljyn terveyshyödyt
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Kookosöljystä on tullut erittäin suosittu ainesosa ruoanlaitossa sekä aistinvaraisten ominaisuuksiensa että ravintoarvonsa vuoksi. Sokerittomissa jalostetuissa elintarvikkeissa valmistajat käyttävät sitä parantamaan tuotteiden rakennetta ja makua. Tässä artikkelissa tarkastelemme, mitkä ovat kookosöljyn terveyshyödyt.

Kookosöljyllä on myös ihoa kosteuttavia ominaisuuksia. Tästä syystä monet laboratoriot käyttävät sitä kauneustuotteissaan. Tänään keskitymme kuitenkin sen ravitsemuksellisiin ominaisuuksiin ja siihen, miksi se kannattaa sisällyttää ruokavalioon.

Kookosöljy sisältää laadukkaita rasvoja

Kookosöljy on ruoka, joka koostuu pääasiassa rasva-aineista. Itse asiassa suurin osa sen sisältämistä rasvahapoista on tyydyttyneitä. Viime aikoihin asti nämä ravintoaineet yhdistettiin huonompaan terveyteen, mutta nykyään asiantuntijat ovat alkaneet epäillä tätä.

Kookosöljyn tyydyttyneet rasvahapot koostuvat keskipitkäketjuisista triglyserideistä, ja tutkijat ovat osoittaneet niiden positiivisen vaikutuksen terveyteen. Tämäntyyppisten ravintoaineiden säännöllinen saanti edistää sydän- ja verisuonijärjestelmän asianmukaista toimintaa, kuten Nutrition Reviews -lehdessä julkaistussa artikkelissa selitetään.

Toisaalta tämäntyyppisten rasvojen saanti liittyy kylläisyyden tunteen lisääntymiseen ja siten painonpudotukseen. Mutta European Journal of Clinical Nutrition -lehdessä julkaistun tutkimuksen tulosten mukaan nykyiset todisteet tästä suhteesta eivät ole kovin vahvoja. Tarvitaan lisää ihmiskokeita sen vahvistamiseksi.

Some figure
Kookosöljy sisältää rasvoja, joilla on todettu olevan myönteisiä terveysvaikutuksia. Tämä on kuitenkin aihe, jota edelleen tutkitaan.

Lue myös: 6 vinkkiä kasvispohjaisen ruokavalion aloittamiseen

Kookosöljy tarjoaa E-vitamiinia

Kookosöljyssä on E-vitamiinia. Tämä ravintoaine erottuu antioksidanttisesta vaikutuksestaan, ja se taistelee vapaita radikaaleja ja solujen hapettumista vastaan.

Toisaalta tutkijat ovat osoittaneet läheisen yhteyden tämän aineen riittävän saannin ja immuunijärjestelmän asianmukaisen toiminnan välillä, kuten Nutrients -lehdessä julkaistussa artikkelissa ehdotetaan.

Kaiken tämän lisäksi E-vitamiini on positiivisessa vuorovaikutuksessa K-vitamiinin kanssa, mikä auttaa laajentamaan verisuonia ja estämään veren hyytymistä niissä. Tämä on toinen syy, miksi kookosöljy on hyödyllinen ruoka-aine, joka auttaa vähentämään sydän- ja verisuonitapaturmien riskiä.

Lisäksi tutkijat tutkivat tämän vitamiinin suhdetta hermostoa rappeutuvien sairauksien ehkäisyssä, missä sillä voi olla voimakas esiintyvyys. Nykyiset tutkimukset eivät kuitenkaan ole paljastaneet varmoja johtopäätöksiä tästä asiasta.

Monipuolinen tuote

Kookosöljyä voidaan lisätä ruokaan useilla eri tavoilla. Se sopii hyvin terveelliseen leivontaan aistinvaraisten ominaisuuksiensa ansiosta.

Tyydyttyneiden rasvahappojensa ansiosta se kestää lämpöä erittäin tehokkaasti. Tästä syystä se voidaan altistaa korkeille lämpötiloille kypsennyksen aikana.

Joka tapauksessa meidän on muistettava, että meidän tulee käyttää sitä ruoanlaitossa vain satunnaisesti. Se tuottaa tiettyjä myrkyllisiä yhdisteitä, jotka voivat olla haitallisia terveydelle keskipitkällä ja pitkällä aikavälillä.

Some figure
Yksi kookosöljyn etu on, että se on monipuolinen ja sitä voidaan käyttää useisiin resepteihin.

Lue myös: Rohtopurasruohoöljy: hyödyt ja käyttötarkoitukset

Kookosöljyn terveyshyödyt: osa terveellistä ruokavaliota

Kuten näemme, tämä tuote voi tarjota meille monia myönteisiä terveyteen liittyviä etuja. Sen sisällyttäminen ruokavalioon ja sen yhdistäminen muihin laadukkaisiin öljyihin, kuten oliiviöljyyn, parantaa osaltaan sydän- ja verisuoniterveyttämme.

Emme saa unohtaa, että se on loistava E-vitamiinin lähde, joka voi kompensoida tämän ravintoaineen puutetta vähän pähkinää sisältävässä ruokavaliossa. Tällä aineella on monia tehtäviä orgaanisella tasolla, ja meidän on varmistettava sen säännöllinen käyttö verisuonisairauksien ehkäisemiseksi.

Lopuksi meidän on korostettava, että se on keittiössä käytettynä erittäin monipuolinen tuote. Se kestää hyvin lämpöä ja sopii täydellisesti yhteen nykypäivän terveellisten leivontareseptien kanssa.

Aistinvaraisten ominaisuuksiensa ansiosta se mahdollistaa herkullisten jälkiruokien valmistamisen pienemmällä määrällä sokeria. Tällä on epäilemättä myönteinen vaikutus terveyteen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Clegg ME., They say coconut oil can aid weight loss, but can it really? Eur J Clin Nutr, 2017. 71 (10): 1139-1143.
  • Eyres L., Eyres MF., Chisholm A., Brown RC., Coconut oild consumption and cardiovascular risk factors in humans. Nutr Rev, 2016. 74(4): 267-80.
  • Young Lee G., Nim Han S., The role of vitamin E in immunity. Nutrients, 2018.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.